Hevosen kuivan ihon ja kutinan hoito ravitsemuksen avulla

Hevosen kutisevan ihon taustalla voi olla useita eri tekijöitä. Erilaisten ulkoisten syiden lisäksi kutinaa voivat aiheuttaa esim. kesäihottuma tai muut iho-ongelmat.Usein kutinaa pyritään hoitamalla ihoa ulkoisesti, ellei ongelma vaadi jostain syystä lääkitystä.

Kuiva iho voi aiheuttaa kutinaa

Kutinan syynä voi olla ihon liiallinen kuivuus. Kuiva iho tuntuu kiristävältä, se hilseilee ja karvan laatu heikkenee. Kuivumisen seurauksena iho on myös altis yliherkkyysreaktioita aiheuttaville allergeeneille ja bakteeritulehduksille. Hevonen yrittää usein helpottaa kutinaa hankaamalla itseään johonkin, jolloin iho voi rikkoutua, jolloin esim. bakteeritulehduksen riski kasvaa. Kutina voi myös vaikuttaa hevosen käyttäytymiseen tai sen harrastus- ja kilpakäyttöön.

Rex sai helpotuksen Iho ja karvapeite -öljystä

Rex on Linnea Raaskan omistama kouluratsu, jolla oli ongelmia herkän ihonsa kanssa. Sen iho aukesi helposti, siihen tuli patteja ja loimet kutittivat.Linnea joutui myös käyttämään kylkisuojaa ratsastuksen aikana. Hän päätyi kokeilemaan Nutrolin® Hevonen Iho ja karvapeite -ravintoöljyä, josta löytyi apu Rexin iho-ongelmiin.Karva alkoi kiiltää eri tavalla, ihosta tuli vahvempi ja loimet eivät enää kutittaneet. Rexistä löytyy lisätietoja täältä.

Kuivan ihon hoito sisäisesti

Kuivaa ihoa voi hoitaa myös sisäisesti. Nutrolin® Hevonen Iho ja karvapeite -ravintoöljy on ainutlaatuinen täsmätuote kuivaa ihoa vastaan. Ulkoinen hoito voi auttaa tilapäisesti kuivaan ihoon, mutta ongelma ei poistu, ellei ihon sisäistä kosteustasapainoa saada kuntoon.Iho ja karvapeite -valmiste on ravintoöljyseos, joka sisältää runsaasti hevosen iholle välttämätöntä omega-6 linolihappoa. Seosta on täydennetty omega-3 ja omega-6 sarjan rasvahapoilla (ALA, SDA ja GLA), jotka tehostavat linolihapon vaikutusta. Tämän öljyn koostumus on ainutlaatuinen ja siksi sille on myönnetty patentti sekä Euroopassa että USA:ssa – EP 2 370 074 B1 ja US 847 0876.Linolihappo tukee ihon luontaisen suojamekanismin, läpäisyesteen, muodostumista. Omega-3-rasvahappoja sisältävillä öljyillä (esim. kalaöljy ja lohiöljy) ei tätä vaikutusta ole (McCusker & Grant-Kels 2010). Hyvin toimiva läpäisyeste pitää yllä ihon kosteustasapainoa ja lievittää ihon kuivumisesta johtuvia iho-ongelmia (Hansen & Jensen 1985; Elias 2014).

Mukana myös luonnollinen E-vitamiini

Nutrolin® Hevonen Iho ja karvapeite sisältää myös E-vitamiinia, joka tukee öljyn iholle hyödyllistä vaikutusta. Kaikissa Nutrolin® -tuotteissa on luonnollista E-vitamiinia (d-alfa tai RRR-tokoferoli), koska sen teho on 1,5 kertainen yleisimmin käytettyyn synteettiseen E-vitamiiniin (dl-alfa tai all-rac-tokoferoli) verrattuna. 500 kiloa painavan hevosen Iho ja karvapeite -öljyn päiväannos sisältää luonnollista E-vitamiinia 500 mg.

Helppo käyttää

Nutrolin® Hevonen Iho ja karvapeite -öljy on helppo käyttää. Avattu pullo säilytetään jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa. Suomessa tallit ovat ympäri vuoden sen verran viileitä, että öljy säilyy hyvin ilman jääkaappiakin. Pullo säilyy avattuna ja asianmukaisesti säilytettynä 4 kk.Öljy on kasviöljyseos, joten se maistuu hyvin hevosille. Sen voi annostella lisärehujen mukana tai antaa sellaisenaan.

Tutkimuksia aiheesta

Elias PM (2014). Lipid abnormalities and lipid-based repair strategies in atopic dermatitis. Biochim. Biophys. Acta 1841:323-30.Hansen HS & B Jensen (1985). Essential function of linoleic acid esterified in acylglucosylceramide and acylceramide in maintaining the epidermal water permeability barrier. Evidence form feeding studies with oleate, linoleate, arachidoniate, columbinate and alpha-linolenate. Biochim. Biophys. Acta 834(3):357-63.McCusker, M.M. & Grant-Kels, J.M. (2010). Healing fats of the skin: the structural and immunologic roles of the ω-6 and ω-3 fatty acids. Clinics in Dermatology (2010) 28, 440–451.