Kuha on lohesta – rasvahappotutkija soutuveneessä

Kuha

On kesä, istun veneessä ja soudan. Uistimeen tarttuu kala ja hilaan sen veneeseen. Komea kuha oli tarttunut pyydykseen. Jatkan soutamista ja alan kehitellä mielessäni kuha-meemiä. Myönnän, että siitä tuli aika vaatimaton, mutta kuten arvata saattaa, se liittyy rasvahappoihin.

soutu_penniLohiöljy on ollut suomalaisten koiranomistajien suosituin omega-3-rasvahappojen lähde pitkään. Suosiota ovat edistäneet mielikuvat hyvästä laadusta ja korkeista omega-3-pitoisuuksista. Lohi on kuningaskala, joka pomppii ylöspäin koskessa matkalla kutupaikoilleen. Tosiasiassa suurin osa myynnissä olevasta lohiöljystä on peräisin kasvatetusta lohesta, ja villin lohen öljyä on vain pieni osa. Moni on varmaan ajatellut, että ”Ei sillä öljyllä niin väliä – kuha on lohesta”.

Lohiöljyn omega-3-pitoisuus on kuitenkin romahtanut viimeisen 10 vuoden aikana. Syynä on se, että lohen kasvattajat ovat vaihtaneet lohen ruuan energialisänä käytetyn kalaöljyn halvempaan rypsiöljyyn. Mielikuva korkeista omega-3-pitoisuuksista on siis väärä. Nykyisin lohiöljy sisältää 7 % omega-3-rasvahappoja (EPA + DHA). Tämä on vain kolmasosa siitä mitä pitoisuudet olivat 10 vuotta sitten. Se on vain noin neljäsosa kalaöljyn omega-3-pitoisuudesta, joka on 30 %. Lohiöljyn omega-3-rasvahapot ovat siis vaihtuneet rypsin omegoiksi, joilla ei ole samoja ominaisuuksia kuin EPA:lla ja DHA:lla. Koiranomistajan kannattaisikin miettiä, mitä omega-3-rasvahappojen pitoisuuden romahtaminen lohiöljyssä tarkoittaa. Onko lohiöljy edelleen paras rasvahappojen lähde? Vinkiksi yksi näkökulma: nykyisiä lohiöljyjä pitäisi antaa koiralle 3 kertaa enemmän kuin 10 vuotta sitten myytyjä lohiöljyjä, jotta omega-3-rasvahappojen saanti olisi samalla tasolla. Jos näin tekee, omega-3-täydennyksen hinta nousee kolminkertaiseksi.

soutuJatkan uistinten hinaamista ja mietin: Mitä jos syöttäisin koiralle kuhaa? Tai olisiko kuhaöljy hyvä omega-3-rasvahappojen lähde? Kuhaöljyn omega-3 -pitoisuus olisi kyllä korkea, mutta koska kuha on vähärasvainen kala, öljyä ei kuhasta paljon irtoaisi. Jos koiran omega-3-annos olisi 1500 mg ja kuha olisi ainoa rasvahappojen lähde, koiran pitäisi popsia kuhaa kaksi kiloa päivässä. Ankerias sen sijaan olisi vallan mainio omega-3 -lähde. Koira saisi päivittäiset omega-3-rasvahapponsa 45 grammasta eli parin sentin pätkästä ankeriasta. Näillä kalavehkeillä se taitaa jäädä haaveeksi.

Kirjoittaja: Ph.D. Mikko Griinari