Stressi ja lemmikkikoirat

Käyttökoirien kohdalla yleinen stressin aiheuttaja on juurikin koirien käyttö johonkin tarkoitukseen (esim. harrastuskoiran kouluttaminen tokoon tai työkoiran käyttö etsintään). Lemmikkikoiria* ei käytetä varsinaisesti mihinkään eikä niitä kouluteta säännöllisesti ja vaativalla tasolla. Siitä huolimatta koira voi kokea stressiä.

Lemmikkikoiran stressin aihe voi olla se, ettei sen kanssa tehdä mitään. Liika lepääminen tai pelkät hihnalenkit eivät sovi kaikille koirille, varsinkin jos koira on jalostettu alun perin työskentelemään jossain tehtävässä tai koira on muutoin energinen. Koiran stressitaso saattaa nousta turhautumisesta, kun se ei pääse toteuttamaan sisäisiä tarpeitaan, esim. paimentaminen tai metsästäminen. Koiralla on tarve purkaa energiaa, mutta jos sille ei löydy oikeaa suuntaa, koira turhautuu. Tämä saattaa ilmetä häiritsevänä tai ongelmakäyttäytymisenä, esim. koira jahtaa ohimeneviä autoja tai vetää lenkillä koko ajan hihnassa. Pelkkä lenkkien pidentäminen ei välttämättä poista turhautumista, vaan koira kaipaa myös haasteita aivoilleen, rodunomaista toimintaa.

Stressin aiheuttajana voi olla myös pelko. Koira voi pelätä esim. kovia ääniä, vieraita ihmisiä tai koiria. Jos se joutuu kohtaamaan näitä ilman että sille on opetettu, miten sen kannattaa toimia tai pelottavat asiat vain tulevat koiran luokse ilman että se voi hallita tilanteita, voivat arkisetkin ulkoilulenkit olla koiralle pelottavia ja stressaavia. Koira saattaa alkaa vältellä joitakin paikkoja tai tilanteita, joissa se on kokenut olonsa ahdistuneeksi. Se voi myös alkaa käyttäytyä aggressiivisesti em. tilanteissa.

Käsittelyyn tottumattomuus voi aiheuttaa stressiä. Koiraa pitää pennusta lähtien totuttaa hoitotoimenpiteisiin, esim. kynsien leikkaamiseen tai turkinhoitoon siten, että niihin yhdistetään mukavia asioita (esim. ruokaa). Joskus näin ei tehdä, vaan koiralle vain tehdään hoitotoimenpiteitä ilman totuttamista. Osalla tilanne etenee siihen pisteeseen, että esim. koiran kynnet voidaan leikata vain eläinlääkärissä rauhoituksessa. Eläinlääkärillä käyminen puolestaan on tutkitusti paikka, jossa koiria pelottaa ja ne stressaantuvat. Stressi alkaa lisääntyä vastaanoton ovella ja se on yleensä korkeimmillaan silloin, kun koira nostetaan tutkimuspöydälle, jos/kun siellä koira on kokenut ikäviä asioita eikä sitä ole totutettu erilaisiin toimenpiteisiin.

Kodin olosuhteet vaikuttavat myös koiran stressaantumiseen. Jos kotona asuu useita eläimiä tai koiria eivätkä ne tule toimeen keskenään (esim. tappelevat, joku estää muiden liikkumista tai ne eivät voi olla rentoina toistensa läsnäollessa), on koiran elämä aika ahdistavaa. Samoin jos kotona ei ole koiralle sopivaa paikkaa, jossa se voi olla rauhassa, se eristetään aina muusta laumasta, se joutuu tappelemaan resursseista (esim. ruokailuun liittyvät kiistat), kotona on aina kovin meluisaa ja rauhatonta tai tilaa ei ole niin paljon, että kaikki mahtuvat olemaan omissakin oloissaan.
Koiran huono terveydentila tai suoranainen sairaus vaikuttaa stressiin, esim. kipu on yksi stressitekijä. Toisaalta stressi vaikuttaa heikentävästi immuunijärjestelmään, tulehdusarvot nousevat stressitilanteessa ja täten stressaantunut koira voi sairastua helpommin.
Sosiaalistamisen puute tai huono sosiaalistaminen vaikuttavat siihen, miten koira suhtautuu erilaisiin tilanteisiin ja asioihin. Jos koiraa ei ole pentuna sosiaalistumiskaudella ennen 12 viikon ikää ole elänyt hyvässä emän hoidossa ja riittävän virikkeellisessä ympäristössä, sen käyttäytymismallisto ei kehity normaalisti. Koirasta tulee helpommin arka ja epäluuloinen erilaisia asioita kohtaan, jolloin ihan tavallinenkin arki voi olla koiran mielestä liian jännittävää ja stressaavaa.

Joillakin koirilla on yksinolo-ongelmia. Ne voivat äännellä ollessaan yksin, tuhota tavaroita tai ulostaa sisälle. Osalla tilanne on niin paha, että silloin puhutaan eroahdistuksesta. On melko luonnollista, että koira ei pidä yksinolosta, koska se on kuitenkin jonkinasteinen laumaeläin. Laumasta eroonjääminen ei ole kovinkaan turvallista, joten koira saattaa monellakin tavalla haluta olla yhdessä laumansa kanssa koko ajan. Yksinoloa pitää harjoitella heti pienestä pitäen, jottei koira ahdistu yksinolosta tai se oppisi edes olemaan yksin, vaikka olisikin hieman huolestunut tilanteesta.

Koirien stressin arkielämässä voi tunnistaa koiran käyttäytymisen perusteella: onko olemassa tilanteita, joissa koiran käyttäytyminen muuttuu hermostuneeksi tai kiihtyneeksi ja toistuvatko tällaiset tilanteet usein? Pelkääkö koira jotain asioita, joita se joutuu kohtaamaan säännöllisesti? Onko koiralla ongelmallista käyttäytymistä ja jos on, millaista? Näitä tutkimalla löytää stressitilanteita ja mahdollisesti myös syitä sekä ratkaisuja tilanteisiin.

* tällä tarkoitetaan koiria, joiden kanssa ei säännöllisesti harrasteta mitään tai niiden kanssa harrastetaan jotain harvoin ja ilman tavoitteita

Kirjoittaja: Pipa Pärssinen

Alla olevalla videolla näet, kuinka parsonrussellin terrieri Penni stressaa ennen ruokailua.