Miten rakentaa pysyviä tapoja?

Rutiineja arkeen

yhteistyössä Nutrolin® ja Equestrain 

Edellisellä kerralla Equestrainin Laura neuvoi sopivien alkuverryttelyjen tekemisessä. Lue koiraharrastajan verryttelystä ja hevosihmisen alkulämmittelystä.

Tällä kertaa pohditaan sitä, miten ylläpitää motivaatio ja miten rakennetaan tapoja, jotka jäävät osaksi arkea?

Valmentaja ja fysioterapeutti Laura Hämäläinen kokosi yhteen vinkit hyvinvointia tukevien tapojen rakentamiseen.

”Jokainen meistä on varmasti ollut tilanteessa, jossa jokin aloittamamme uusi tapa on hieman unohtunut ja lopulta jäänyt kokonaan. Vika ei ole sinussa, vaan enemmänkin systeemissäsi, jolla yrität muuttaa tapojasi toimia. Kun halutaan rakentaa uusia, pysyviä tapoja, on hyvä muistaa muutama tapojen rakentamiseen liittyvä yksinkertainen vinkki”, Laura taustoittaa.

Olemme pitkälti elämässämme siellä mihin päivittäiset tapamme toimia ovat meidät tuoneet. Tavoilla ja rutiineilla on valtava voima viedä meitä eteenpäin, mutta toisaalta myös pitää meitä paikallaan.

”Usein voittajilla ja häviäjillä on sama tavoite. Menestys elämässä ei ole kiinni siitä millaisia tavoitteita itsellemme asetamme vaan siitä millaisia tapoja ja rutiineja meillä on tapana noudattaa päivästä toiseen”, Laura toteaa.

Tapojen merkitys on valtava myös kun puhutaan hyvinvoinnista. Hyvinvointi on ennenkaikkea tapoja, jotka vievät hyvinvointiamme ja terveyttämme vuosien varrella joko parempaan tai huonompaan suuntaan. Ei turhaan sanota, että menestys on hyvinvoinnin sivutuote.

Millaisia tavoitteita olet asettanut alkaneelle vuodelle? Mihin sinä haluaisit muutosta?

On aika alkaa rakentaa tavoitteita kohti vieviä tapoja. Tapoja, jotka oikeasti jäävät elämään osaksi arkeamme ja vievät meitä päivä kerrallaan kohti sen näköistä elämää, jota haluamme elää.

rutiinit tavaksi

Vinkki 1: Tee uudesta tavasta näkyvä, piilota epätoivottu tapa.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään miten suuri vaikutus ympäristöllämme on siihen miten toimimme? Tai kuinka ympäristöä muuttamalla pystymme tukemaan omaa onnistumistamme?

Jos haluat tehdä uudesta tavasta tärkeän osan arkeasi, muuta siihen liittyvän toiminnan aloittaminen mahdollisimman helpoksi.

💧 Unohdatko juoda vettä? Aseta juomapullo työpisteellesi joka aamu aloittaessasi työt.

🍊 Jäävätkö vitamiinit kaappiin? Nosta vitamiinipurkki ja juomalasi keittiön tasolle illalla valmiiksi aamua varten.

🧘🏼 Haluaisitko aloittaa aamun lyhyellä kehonhuoltoharjoituksella? Levitä joogamatto valmiiksi olohuoneeseen.

🍳 Haluaisitko lisätä kiireiseen aamuun ravitsevan aamiaisen? Valmista edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi tuorepuuro tai smoothie.

🍬 Onko sinulla paha tapa napostella herkkuja pitkin arkea kunnon aterioiden sijaan? Tyhjennä kaapit herkuista.

📲 Keskeytyykö keskittynyt työskentely puhelimen selailuun? Jätä puhelin työhuoneen ulkopuolelle.

Ympäristöä muuttamalla voit tehdä myös epätoivotun tavan jatkamisesta vaikeaa.

Vinkki 2: Yhdistä uusi tapa jo olemassa olevaan tapaan

Yksi tehokkaimmista tavoista rakentaa uutta tapaa on yhdistää se jo olemassa olevaan tapaan. Tämä onnistuu parhaiten silloin kun jo olemassa oleva tapa

1) toistuu samalla frekvenssillä kuin haluttu uusi tapa

2) mahdollistaa välittömän toiminnan.

Jos et tiedä mistä jo olemassa olevasta tavasta aloittaa, tee lista päivittäin toistuvista asioista joita teet päivästä riippumatta. Esimerkiksi nouset ylös sängystä, peset hampaat, pukeudut, aloitat työpäivän, lopetat työpäivän, syöt lounasta ja miten päiväsi sitten ikinä jatkuukaan.

Jos tavoitteenasi on esimerkiksi lisätä kehonhuoltohetkiä omaan arkeesi, voit yhdistää sen esimerkiksi: nousen sängystä > pesen hampaat > teen vähintään 5 minuuttia kehoa avaavaa liikettä joogamatolla (jonka olet asettanut aamua varten edellisenä iltana valmiiksi).

Jos taas aamusi ovat kaaottisia ja kiireisiä, on turha yrittää lisätä sinne uutta, aikaa vievää tapaa, vaan ehkä silloin parempi hetki on illalla ennen hampaiden pesua.

Vinkki 3: Valitse tapa jota voit ajatella ylläpitäväsi kaksi kuukautta

Tapojen muuttamisessa ja rakentamisessa ei ole kyse ajasta vaan toistoista. Parissa kuukaudessa saamme riittävän määrän toistoja kasaan, jotta tapaan yhdistyvä päätöksen tekeminen vaihtaa aivoissamme tietoisen päätöksen puolelta automaation puolelle. Siksi on tärkeää, että valitset sellaisen tavan, jota voisit kuvitella ylläpitäväsi kahden kuukauden ajan.

Suurin syy uudenvuoden lupausten epäonnistumiseen on se, että ihmiset yrittävät muuttaa liikaa asioita kerralla.

Aloita pienestä ja ruoki onnistumisia. Onnistumiset lisäävät onnistumisia ja pienetkin asiat saavat pitkällä aikavälillä aikaan valtavan isoja positiivisia muutoksia.

Teksti: Laura Hämäläinen / Equestrain
Kuvat: Laura Hämäläinen ja Essi Antervo