Cela ja Pekka Niemi menestyvät koirahiihdossa

MM-kilpailu 2023 Pekka Nimei ja Cela

Valjakkourheilun talven MM-kisat pidettiin helmi-maaliskuun vaihteessa Ruotsin Åsarnassa. Åsarna sijaitsee Keski-Ruotsissa noin 400 m korkeudella merenpinnasta, ja on siten lumivarmaa aluetta ja toiminut ennenkin kansainvälisten valjakkokisojen tapahtumapaikkana.

Kisakoirana meillä toimi kohta 4 vuotta täyttävä saksanseisojanarttu Cela. Cela on koirahiihtoon melko pieni, noin 25 kg painava, nopea koira, ja senkin takia kisamatkoiksi valittiin yhden koiran koirahiihto ja yhdistetty. Yhdistetty kisataan yhteislähdöllä, alkupuoli pulkan kanssa, joka jätetään puolimatkassa pois. Koirahiihdosta meillä oli takana viime vuodelta voitto, joka silloin saavutettiin hyvinkin yllättäen Celan kanssa ensimmäisistä arvokisoistamme.

Valmistautumisessa tuli haasteita joulukuussa tulleen vamman vuoksi. Vasen takajalka meni jumiin useita kertoja ja juokseminen muuttui sen takia heikoksi. Pidettiin Celaa muutama viikko kevyemmällä liikunnalla, käytiin yhteensä 4 kertaa hieronnassa kahden kuukauden aikana, kerran kraniosakraaliterapiassa, käytettiin kotilaseria ja öljy vaihdettiin Nutrolin® Sportiin.

Tammikuun lopulla saatiin Celan vammat sen verran hyvälle mallille, että saatiin onnistunut Lapin leiriviikko tehtyä. Viikko sisälsi joka päivä vetotreenin, joista osa oli lyhyitä muutaman kilometrin vetoja ja pisimmätkin hieman alle 10 km, koska kunnon rakentaminen oli vielä kesken. Vastaava leiriviikko todettiin toimivaksi jo edellisenä vuonna, ja joka päivä vetotreenin tekeminen viikon ajan tuntuu hyvin toimivalta, kunhan treenit ei ole liian pitkiä ja olosuhteet ovat hyvät. Kaksi viikkoa leiriviikon jälkeen SM-kisoissa Celan meno oli jo hyvää ja vaikka kirkkaimpiin mitaleihin ei yllettykään, niin koiran kehittyneeseen tekemiseen sai olla tyytyväinen.

MM-kisoissa meidän kisapäivät olivat tiistai 28.2. koirahiihto ja keskiviikko 1.3. yhdistetty. Matkaan lähdettiin asuntoautolla perjantai-iltana 24.2. yöpyen Vaasassa, josta lauantaina aamupäivän lautalla Uumajaan. Koirat ovat matkustaneet paljon ja hyvin tottuneita asuntoautossa elämiseen, joten matkastressiä tai muitakaan vaivoja ei käytännössä esiinny meidän koirilla ollenkaan. Lauantaina iltapäivällä kesken ajomatkan käytiin Härnösandissa tekemässä noin 5 km koirahiihtotreeni. Ruotsissa kun saa koirien kanssa hiihtää suurella osalla laduista, niin treenipaikan löytäminen on helppoa. Perille Åsarnaan saavuttiin myöhään lauantai-iltana.

Sunnuntaina ohjelmassa oli kisarataan tutustumista ja eläinlääkärin tarkastus. Koska kisarata oli 15 km yhtenä lenkkinä, en kokenut järkevänä koiran kiertää koko rataa näin lähellä kisapäiviä. Hiihdin siis ilman koiraa koko radan, jonka jälkeen tehtiin koirahiihtotreeni viimeiseen 5 km matkalle. Tälle välille osui hiihtostadionilla kiertely tunneleineen ja siltoineen, sekä 3 km pitkä loppunousu, joten saatiin siitä hyvää rataan tutustumista sekä nousuun tottumista Celalle. Tässä loppunousussa sai treenissäkin hiihtäjällä sykettä nousemaan, jotta sai vauhdin pidettyä koiralle mielekkäänä vetovauhtina. Eläinlääkärin tarkastus sujui tällä kertaa nopeasti, toisinaan arvokisoissa tutkitaan koiria hyvinkin pitkään.

Maanantaina kisaohjelmassa oli kahden koiran koirahiihto ja myös valjakkoluokat aloittivat kilpailunsa, jotka kestävät kisaluokan mukaan kaksi tai kolme päivää. Meillä tämä tarkoitti lepopäivää ja kisojen seuraamista. Cela käy kisaa edeltävänä päivänä vain pienet hihnakävelyt.

Kisoissa panostimme erityisen paljon juottoihin, koska olosuhteet olivat talven keskellä lämpimiä (noin +2 – +5 °C) ja matkat melko pitkiä, eli 15 km sisältäen pitkiä nousuja ja lämpimiä peltoaukeita. Cela juotettiin ensimmäisen kerran 6 tuntia ennen lähtöä, toisen kerran 4 tuntia ennen lähtöä ja vielä pieni juotto 2 tuntia ennen lähtöä. Ensimmäisellä juotolla oli mukana myös nopeasti sulavaa energiaa ja toisella juotollakin vielä hieman energiaa. Makuna vedessä lihahiutaleita, jotta juoma maistuu. Yhteensä näissä kolmessa juotossa nestettä meni lähes litra. Ja edellisiltana oli toki myös saanut vettä samalla kun sai pienen määrän kuivaruokaa ja Nutrolin Sportin. Isompi määrä nappuloita pyritään antamaan noin 24 tuntia ennen kilpailua, mutta pieni määrä menee illallakin ja sillä koirien ”iltaruokarutiini” tulee myös mukavasti täytettyä. Kisojen lähtöjen takia herätys ensimmäiseen aamujuottoon oli klo 3:20, koska kisastartti oli 9:23. Toinen asia mihin paljon panostettiin, oli huolelliset verryttelyt ennen ja jälkeen kilpailun.

Kisan pitkähkön matkan takia alkumatkasta yritettiin säästellä koiraa alamäissä jarruttelemalla, mutta pitää hyvää vauhtia tasaisilla ja loivilla osuuksilla. Ylämäkiä oli hyvin vähän ennen viimeistä kolmea kilometriä. Toki lyhyet nousut mitä alkuosalla oli, tultiin mahdollisimman kovaa. Loppunousun alkuun saatiin minuutti ennen lähtenyt näköetäisyydelle. Tämä oli tavallaan hyvä juttu, kun Cela sai selvästi lisää intoa ottaa kaveri kiinni. Siinä kuitenkin kävi niin, että tultiin noususta alun vajaa kilometri todella kovaa ja kaverista ohi, mutta veto hyytyi kuitenkin ohitukseen. Viimeinen kaksi kilometriä olikin hitaampaa menoa ja pudottiin ainakin yksi sija. Ilmeisesti olimme hyvin lähellä voittajan vauhtia hyytymisen hetkellä. Toki oli ennakkoonkin tiedossa, että nousut eivät ole vahvuusaluettamme, vaan nopeat osuudet. Lopputuloksena siis MM-pronssia ja voittajalle hävittiin 41 sekuntia.

KRILLIÖLJYLLÄ ON YLIVOIMAISIA ETUJA URHEILUKOIRILLE

Korkea omega-3 EPA- ja DHA-pitoisuus suojaa koiraa kovassa rasituksessa. Nutrolin® Sportiin on lisätty krilliöljyä, joka sisältää astaksantiinia, vahvinta luonnollista antioksidanttia.

Krilliöljyn rasvahapot ovat fosfolipidimuodossa, joiden teho on osoitettu rekikoirilla tehdyissä tutkimuksissa. Nutrolin® SPORT nopeuttaa palautumista, suojaa tuki- ja liikuntaelimistöä.

Nutrolin® Sport

”Jokaiseen näistä on valmistauduttu käyttäen Nutrolin® Sportia ja joka kerta on ollut mitali kotiin tuomisena.”

Nopea palautuminen kilpailusta oli hyvin tärkeää, koska seuraavana päivänä oli edessä uusi kilpailu. Nopeasti maaliintulon jälkeen hieman palautusjuomaa ja huolellinen verryttelykävelytys, jonka jälkeen lisää palautusjuomaa. Noin 1,5 tuntia maaliintulon jälkeen annettiin ruoka, meillä on käytössä Golden Eaglen Holistic Power 30/20 kuivaruoka, ja tähän samalla Nutrolin Sport ja vettä mukaan. Pari kävelytystä ja juottoa vielä iltapäivällä ja illalla, muuten sai rauhassa nukkua ja palautella omassa pedissään.

Yhdistetyn kisaan tehtiin samanlaiset aamurutiinit kuin koirahiihtoonkin. Yhdistetyn yhteislähtö pulkkien kanssa on aina hektinen ja riskialtis tapahtuma hävitä kisa heti alussa. Kisa sisältää siis 7,5 km pulkkahiihtoa ja toinen 7,5 km kierros koirahiihtoa. Nytkin lähtösuoralla tapahtui ja yhdellä kisaajalla pääsi koira irti ja tätä koiraa radalle kiinni ottamaan mennyt katsoja kaatoi toisen kilpailijan radalle monen eteen. Meillä onnistui tilanteiden väistäminen erinomaisesti ja lopulta olimme noin 2,5 km jälkeen kärjessä jopa muutaman sekunnin erolla takaa tuleviin. Näin edettiin noin 4 km ja takaa tuleva ryhmä hiljalleen venyikin. Noin 1 kilometri ennen pulkan jättöön tuloa toinen saavutti meidät ja tulimme rinnakkain vaihtoalueelle. Vaihtoalueelle kurvatessa meille sattuikin epäonnea, kun juuri vetonarun lukon avaamisen jälkeen, tarttui sauva aitaverkkoon ja nykäyksen takia koira pääsi vapaaksi vaihtoalueelle. Vaihtoalueella koira pitää olla lähellä hallinnassa ja saimme tämän takia 15 sekunnin aikasakon kisan jälkeen. Vaihdossa toki hävittiin tilanteen takia muutenkin ylimääräistä aikaa, kun sauvan irrottamiseen meni aikaa ja koirakin oli tilanteen jälkeen hämillään. Koirahiihto-osuudelle lähdettiin kuitenkin kärkipaikalle, kun samaan aikaan vaihtoon tulleellakin oli ongelmia vaihdossa.

Vaihto-ongelmien jälkeen osuuden alulla hiihdettiin kolmen koirakon ryhmässä, mutta ennen osuuden puoliväliä nopeilla osuuksilla ryhmä alkoi pienentyä jälleen kahteen koirakkoon. Kahdestaan Slovakian Mikusin kanssa saatiin muihin ratkaiseva ero tehtyä jo ennen lopun nousua. Nousuosuus tultiin myös hyvää vauhtia Mikusin kanssa ja ero takana tuleviin kasvoi 40 sekuntiin. Celan hienon loppuvedon ansiosta voitimme loppukirin. Tuloksissa kuitenkin siis kirivoitosta huolimatta hopeasijalle, koska saimme vaihdosta 15 sekunnin aikasakon.

Saavutimme kisoista kaksi MM-mitalia, hopeaa ja pronssia. Erittäin hyvin onnistuneet kisat siis meiltä ja Celan tekemiseen ja kunnon ajoitukseen voi olla erittäin tyytyväinen. Kilpailut olivat Celan kolmannet kansainväliset arvokilpailut. Jokaiseen näistä on valmistauduttu käyttäen Nutrolin Sportia ja joka kerta on ollut mitali kotiin tuomisena.

Teksti: Pekka Niemi
Kuvat: Elina Erkkilä

koirahiihdon mm 2023

Pekka Niemi, Cela & muu lauma

Pekalla on taskussaan jo useita arvokilpailumitaleita koirahiihdosta, koirapyöräilystä ja vetolajeista.

MM-hopea & pronssi 2023, koirahiihto ja yhdistetty
SM-kulta 2023 koirahiihto (2018-2022)
MM-kulta 2022, koirahiihto
EM-pronssi 2022 koirapyöräily
PM-kulta 2022 koirapyöräily
SM-kulta 2022 koirapyöräily (2018-2021)

Pekan ja puolisonsa Elinan lauma koostuu kolmesta muusta koirasta, bordecollienartuista Lovasta ja Toiveesta ja vetokoiraristeytys Mezcalista. Kaikkien koirien arkeen kuuluvat Nutrolin® tuotteet räätälöidysti tarpeen mukaan.

Viikolla 10 järjestetyissä koirahiihdon SM-kilpailuissa Cela ja Pekka nappasivat kultaa 🏆