Ruoalla virikkeistäminen ja nenätyöskentely

koirat nuolumattoa nuolemassa

Olet varmasti kuullut sanottavan, että jokainen eläin tarvitsee voidakseen hyvin lajityypillistä käyttäytymistä. Mutta mitä on sitten koiralle lajityypillistä käyttäytymistä ja miten voimme omistajina tarjota tätä?

Koiran lajityypillinen käyttäytyminen tarkoittaa koiralajille yhteistä sisäsyntyistä toimintamallia ja käyttäytymisen ilmenemismuotoja. Näitä ovat muun muassa ympäristön tutkiminen sekä ruuan hankinta. Luonnossa elävän koiraeläimen hereillä oloajasta suurin osa kuluukin ruoan etsimiseen. Lisäksi aikaa kuluu kiinniottoon, syömiseen ja mahdolliseen piilottamiseen. Koska koira lemmikkieläimenä ei enää itse metsästä ruokaansa luonnosta, tulee sillä olla mahdollisuus toteuttaa lajilleen ominaisia metsästyskäyttäytymisen eri osa-alueita sekä rodulleen tyypillisiä käyttäytymistarpeita. 

Metsästyskäyttäytymisketju voidaan jakaa mm. seuraaviin vaiheisiin

  • saaliin (ruuan) etsiminen
  • jäljestäminen, vaaniminen
  • takaa-ajo
  • tarttuminen ja tappopurenta
  • kantaminen
  • paloittelu
  • kätkeminen ja syöminen

Alussa käytin sanaa virikkeistäminen, englanniksi enrichment ja suora suomennus olisi rikastuttaminen. Tällä tarkoitetaan siis pyrkimystä lisätä eläimen käyttäytymisen monimuotoisuutta.  Useimmiten, kun puhutaan virikkeistämisestä, sillä tarkoitetaan ruokintaan liittyviä asioita ja niitä minäkin käyn tässä läpi.

Nykyään yhä useammat koiran omistajat jo pohtivatkin sitä, miten monin eri tavoin koira voisi nauttia päivittäisen ruoka-annoksensa ja tiedostavat sen, että on aivan eri asia syökö koira ruokansa joka päivä samalla tavalla kupista, vai etsiikö se nappuloita useita minuutteja esimerkiksi nuuskumatolta tai jäljen päästä. Koska ruokailu kuuluu jokaisen koiran päivittäisiin rutiineihin, sitä muokkaamalla saadaan jo mukavasi lisättyä virikettä koiran arkeen.

nuolumatto ja skin & coat

Ruuan etsiminen väsyttää hyvällä tavalla

Helpoin tapa aktivoida koiraa on ruuan piilottaminen erilaisiin paikkoihin ja materiaaleihin. Kotoa löytyvät tyhjät kanamunakennot, maitopurkit sekä vessapaperihylsyt ovat oivia tähän tarkoitukseen. Näitä käyttäessä tulee tarkkailla, ettei koira kuitenkaan syö repimäänsä materiaalia. Lisäksi markkinoilta löytyy erilaisia ”nuuskumattoja” joiden sisään voidaan kätkeä nameja ja joita koira sitten etsii nenällään ja kaivaa esiin syötäväksi. 

Toinen yksinkertainen tapa saada koiralle lajityypillistä käyttäytymistä ja samalla vaikka luoda pohjia jäljestämiseen, on viskoa ruuat nurmikolle ja antaa koiran etsiä. Tästä voi edetä siihen, että tekee ruokanappuloilla jäljen, jota koira seuraa. Muista, että pennulle tehdään aina suhteellisen helpoksi ruuan etsiminen, jotta sen motivaatio pysyy yllä. Aikuista koiraa voikin sitten haastaa.

Lisäksi löytyy useita kaupallisia tarvikkeita, jotka ovat tarkoitettu virikkeistämiseen. Erilaiset aktivointipallot, joiden sisään voi laittaa ruokanappuloita ja jotka pyörivät ”karkuun” tarjoavat koirille ”saaliin” takaa-ajoa. 

Kulutetaan enemmän aikaa ruokailuun

Jos kotonasi asuu ahmatti tai koira, joka voisi viihtyä kauemminkin ruokakupin äärellä, on markkinoilla tarjolla monenlaisia ruoka-astioita, joiden avulla syömiseen saadaan kulutettua pitempi aika. Esimerkiksi niin sanottu ahneen koiran kuppi, on muuten tavallinen ruokakuppi, mutta siinä on useampia kupin pohjalta kohollaan olevia ”nystyröitä” joiden tarkoitus on estää koiraa ahmimasta suuria suullisia ruokaa kerralla.

Virikettä yhdessä omistajan kanssa

Yhdessä omistajan kanssa opittavat uudet asiat tai vanhojen temppujen kertaaminen uudenlaisessa ympäristössä ovat oiva tapa virikkeellistää koiraa. Sanonta ”vanha koira ei opi uusia temppuja” ei pidä paikkansa vaan kaikenikäiset koirat voivat vielä oppia uusia asioita. Koiran ruokailuhetket voisivatkin sisältää yhdessä tekemisen riemua omistajan kanssa, vaikka edes joitakin kertoja viikossa.

Teksti: Marita Yli-Huhtala
Kuvat: Qskeri Photography

Tiesitkö, että myös Nutrolinilta löytyy koirien virikkeistämiseen tarkoitettu silikoninen nuolumatto ”palapeli”.

Levitä kolopinnalle märkäruokaa, pateeta, luonnonjogurttia, raakaruokaa, liotettua kuivamuonaa tms. tai vaihtoehtoisesti päivän Nutrolin®-annos, niin tarjoat koirallesi lajityypillistä tekemistä. Lisähaasteena voit pakastaa täytetyn Ruokapelin ja liittää useita paloja yhteen. Silikoninen matto pysyy lattialla paikoillaan koiran askarrellessa sen parissa.

Matto on sitkeä ja kestävä, mutta suosittelemme, että ainakin alkuaikoina pidät silmällä koirasi puuhia Ruokapelin äärellä. 

OSTA RUOKAPELI
Matspel Pussel-slickmatta