Equestrain ja Nutrolin liikuttavat hevos- ja koiraharrastajia

Nutrolin ja EQUESTRAIN aloittavat syksyllä 2022 yhteistyön ja istahdimme alas brändin perustajan Laura Hämäläisen kanssa. Kysyimme mikä häntä kiehtoo valmentamisessa, mitä yhteistä on ratsastuksella ja agilityllä ja miten hän uskoo, että oheisharjoittelu tulee auttamaan ratsastajia ja koiraharrastajia tulevaisuudessa.

Kaikki alkoi ajatuksesta ”mitä jos voisimme luoda jotakin täysin uutta ratsastusharrastuksen ja ratsastusurheilun maailmaan?” Jotain, mikä muuttaa käsityksen ratsastajien fyysisestä kunnosta ja oheisharjoittelusta?

Ajatuksesta syntyi ratsastajien oheisharjoitteluun erikoistunut valmennusbrändi EQUESTRAIN.

Laura, on todella mielenkiintoista päästä aloittelemaan yhteistyötä. Kertoisitko aluksi vähän itsestäsi?

Sanon aina, että olen monenlaisia asioita – valmentaja, urheiluun erikoistunut fysioterapeutti, ratsastaja, 29-vuotias, rakastan aamukahvia, viihdyn luonnossa ja minulla on 5-vuotias estehevosen alku Carla. Ennen kaikkea olen kuitenkin ihminen, joka uskoo vahvasti siihen, että oman intohimon rohkea seuraaminen on avain merkitykselliseen, oman näköiseen elämään. Olen se tyyppi, joka tekee kaikkensa omien tavoitteiden ja itselle tärkeiden asioiden eteen, mutta viihtyy kuitenkin myös sohvan nurkassa Harry Pottereita katsellen.

Miten päädyt työskentelemään valmentajana ja fysioterapeuttina?

Päätin hakea fysioterapeutin opintoihin omien loukkaantumisteni kautta. Halusin joskus olla jollekin urheilijalle samalla tavalla tukena kuin minun fysioterapeuttini, kun olin poni-ikäinen ratsastaja. Opiskellessani ymmärsin lopulta, että vastaanottofysioterapian sijaan haluan rakentaa ammattiurani valmentajana eri lajien parissa. Teen täysipäiväisesti töitä oman yritykseni kautta crossfitharrastajien ja urheilijoiden sekä ratsastajien kanssa.

Mikä sinua kiehtoo eniten valmentamisessa?

Ihmiskeho, fysiologia ja myös urheilun psyykkinen puoli kiehtovat minua suuresti – kaikki se, miten ne toimivat yhdessä osana urheilusuoritusta. Hienointa on, kun valmennettava oppii ymmärtämään enemmän itsestään, omasta kehostaan ja mielestään.

Kerro vähän omasta urheilutaustastasi.

Aloitin ratsastuksen, kun olin viisi. Vietin kaiken vapaa-ajan talleilla ja olin ahkera pieni tyttö, joka teki kaikkea mitä vain sai. Vähän huonon tuurin kautta minulle osui nuorena kaksi polvileikkaukseen johtanutta tapaturmaa ja lopulta ammattikorkeakoulun alkaessa päätin pitää taukoa opintojen ja työuran aloittamisen ajan ratsastuksesta. Kilpailin tässä välissä useamman vuoden crossfitissä aina kansainvälisellä tasolla asti, kunnes kesällä 2020 ostin silloin 3-vuotiaan, nykyisen hevoseni Carlan.

Mistä syntyi ajatus EQUESTRAIN valmennuskonseptiin?

Seurasin mediassa uutisointia ratsastajien fyysisestä kunnosta talvella 2021 ja mietin, että vitsi minulla voisi olla oman ammatin, mutta myös ratsastustaustan, ansiosta paljon annettavaa ratsastajille. Totta puhuen pelotti lähteä tekemään taas jotakin aivan uutta ihan tyhjästä, mutta olen todella kiitollinen itselleni, että uskalsin.

Uskon vahvasti siihen, että suurin haaste ratsastajien oheisharjoitteluun liittyen on hyvin rajallinen aika. Laji vie valtavasti aikaa ja jaksamista ja usein ajatuskin arkipaletin päälle treenien lisäämisestä voi tuntua liian suurelta askeleelta, vaikka tietäisikin niistä olevan hyötyä.

Halusin rakentaa koko valmennuskonseptin niin, että se on alusta asti mietitty ratsastajien elämäntapaan ja arkeen sopivaksi. Treenit ovat lyhyitä ja niihin on huolellisesti valittu liikkeet siten, että jokainen treeni, jonka teet vie sinua eteenpäin ratsastajana. Ja Nutrolinin yhteistyön kautta pääsen tutustumaan koiraharrastajien maailmaan.

 

Millaisia valmennuksia EQUESTRAIN tarjoaa?

Meillä on tällä hetkellä 5 erilaista verkkovalmennuskokonaisuutta – MOBILITY, GYM, BODYWEIGHT, CARDIO ja PILATES.

Verkkovalmennuksien lisäksi teemme luentokokonaisuuksia ratsastusseuroille, meillä on joitakin yksilövalmennettavia ja tavoitteena olisi järjestää myös tapahtumia vielä tämän vuoden aikana.

Meillä on paljon tiimissä myös koiraharrastajia. Millaisia yhtäläisyyksiä näet koiraharrastajien ja ratsastajien oheisharjoittelussa?

Kummassakin lajissa on kyse kyvystä reagoida nopeasti ja oikea-aikaisesti koiran tai hevosen reaktioihin. Tämä vaatii niin ratsastajalta kuin koiraharrastajaltakin riittävää aerobista kuntoa, kehonhallintaa sekä nopeaa reaktiokykyä. Nämä ovat kaikki asioita, joihin keskitymme oheisharjoittelun avulla ja usein ratsastaja huomaa eron jo muutaman harjoituksen jälkeen esimerkiksi omassa istunnassaan. Koiraharrastajilla taas esimerkiksi tarkoituksenmukainen lämmittely voi jo parantaa suoritusta.

Miten näet oheisharjoittelukulttuurin kehittyvän tulevaisuudessa ratsastajien ja koiraharrastajien keskuudessa?

Uskon, että alalle syntyy lisää laadukkaita toimijoita ja tämä on mielestäni vain hyvä asia – se ohjaa myös meitä jo täällä työskenteleviä kehittämään toimintaamme jatkuvasti.

Uskon, että kummassakin lajissa ymmärretään pienten, oikeiden asioiden merkitys ja kuinka suuria muutoksia voidaan saada aikaan pienelläkin vaivalla – kunhan vain tehdään oikeita asioita. Haluaisin nähdä tulevaisuuden ratsastajat hyvinvoivempina ja että heillä on ymmärrystä siitä, kuinka vahvasti heidän oma hyvinvointinsa vaikuttaa lajisuoritukseen.

Koiraharrastajien osalta puolestani uskon, että seuraavien parin vuoden aikana aletaan heräämään vahvemmin siihen, kuinka tarkoituksen mukaisella alkulämmittelyllä ja esimerkiksi aerobisen kunnon kehittämisellä voi viedä omaa tekemistä lajin sisällä valtavasti eteenpäin.

Odotan innolla, että pääsen jakamaan vinkkejä niin ratsastajien kuin koiraharrastajien kehittymisen tueksi tulevien kuukausien aikana!

Haluatko paljastaa mitä seuraava blogiteksti käsittelee?

Ensi kerralla sukelletaan alkulämmittelyn tärkeyteen ja pohditaan, miksi se on yllättävänkin oleellinen osa onnistunutta suoritusta ja mitä suoritusta edistävä alkulämmittely oikein pitää sisällään.

TILAA UUTISKIRJE

EQUESTRAIN syntyi intohimosta ratsastukseen, hyvinvointiin ja ihmiskehoon.