Ennakoiminen kannatti

Viime syksynä aloin tarkkailemaan perheen nuorinta papillonia Neelaa hieman tarkemmin. Neelalla tuntui olevan vaikeuksia hypätä sänkyyn ja sohvalle, erityisesti liukkaalta lattialta. Sille hyvin epätyypilliseen tapaan se siis selvästi varoi hyppäämistä, vaikka se aiemmin tunnettiin perheen pomppupallona ja kiipeilevänä kissana

Ikään kuin varotoimenpiteenä ja jatko-oireiden ennalta ehkäisemistä varten Neela alkoi pian saamaan ruoan mukana Nutrolin Hip & Joint tabletteja sekä öljyä. Luonnollisen nivelravinteen syömisestä ei olisi koiralle haittaakaan. Kyseessä on kuitenkin koira, joka on muutenkin hyvin aktiivinen ja jonka pienet luut ja nivelet ovat jatkuvasti koetuksella.  

Enpä olisi tuolloin arvannut, että myöhemmin samana vuonna eläinlääkäri arvioi Neelan toisen takapolven pahasti luksoituneeksi. Polvien viralliset tulokset olivat 0/3, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että yhden täysin terveen polven lisäksi Neelan toinen polvilumpio ei pysy paikoillaan ollenkaan. Neelan tapauksessa epäillään vahvasti jotain traumaperäistä tapahtumaa, jolloin polvi olisi vaurioutunut. Liukastuminen, hypyn epäonnistuminen tai esimerkiksi raju törmäys saattaa aiheuttaa tällaista. 

Koira, jolla on patellaluksaatio oireilee tavallisesti melko selvästi. Se mahdollisesti välttelee hyppäämistä, ala- tai ylämäkeen juoksentelua, taikka se pompottaa jalkaansa. Tässä tapauksessa Neelan kolmannen asteen polvi oireili siis todella vähäisesti. Koira on onneksi hyvin kevyt ja se on hyvässä yleiskunnossa jolloin “huonon” polven kanssa eläminen on ollut vaivattomampaa. Hiljalleen sijoiltaan mennyt polvi alkaa kuitenkin tekemään hallaa ympärilleen, se saattaa ärsyttää niveliä, kuluttaa lumpion rustoa rikki ja pahimmassa tapauksessa jopa katkaista eturistisiteen.

Erityisesti pienillä kääpiökoiraroduilla patellaluksaatio on hyvin yleinen periytyvä ongelma, ja siksi polvien tutkiminen ja jalostuksessa huomioon ottaminen on erityisen tärkeää. Terveystarkastuksissa käyminen on kannattavaa myös siksi, koska on näitä yksilöitä, jotka eivät oireile lähes ollenkaan. Tarkastuksien avulla päästään siis reagoimaan tilanteisiin ennen mahdollisia lisävaurioita.

Elämä jatkuu vaikkakin kieltämättä diagnoosin jälkeen elellään hieman varovaisemmin. Neelan polvi tullaan lähitulevaisuudessa leikkaamaan. Mutta yksi asia on selvä; nivelravinteiden syöttäminen jatkuu ennen ja jälkeen leikkauksen.

Nutrolin Hip & Jointia hän tulee saamaan läpi elämänsä. Neelalle Omega-3-rasvahapot ja nivelravinteet ovat erityisen tärkeitä, jotta sairaan polven takia koetuksella olevat nivelet pysyisivät kotikonsteinkin mahdollisimman pitkään terveinä ja tulehdusvapaina.  

Positiivisin ajatuksin kuitenkin tulevaisuutta kohti! 

Laura Lintenhofer

Laura on parikymppinen koiraharrastaja, jolla on takana menestyksekäs junior handler -ura. Laura on kasvanut koirien keskellä ja omasta kodista löytyy tällä hetkellä papilloneja.

Lue lisää Laurasta 

Nutrolin® Hip & Joint

Nutrolin® Hip & Joint

Testattu ja tutkittu
Nutrolin® Hip & Joint:ia testattiin kahden vuoden ajan ennen kuin se tuli markkinoille vuonna 2013. Tämän lisäksi Helsingin yliopiston eläinlääketieteen laitoksella tehtiin pilottitutkimus. Tutkijat testasivat valmisteen vaikutusta lonkan nivelrikkoa sairastavilla koirilla, joilla oli kroonista kipua. Kipua mitattiin seurannan aikana ELT Hielm-Björkmanin ryhmän kehittämällä kipuindeksillä. Kolmen kuukauden mittaisen seurannan aikana koirien nivelrikkokipu väheni merkittävästi. (Hielm-Björkman & Seppälä, 2013).

LUE LISÄÄ