Kertaheitolla mukaan koirahulluuteen

Ihmiselle, joka ei ole ikinä elänyt koirien kanssa, on äkkiseltään melko haastavaa ymmärtää, kuinka tärkeitä lemmikeistämme tulee ja kuinka paljon ne voivat vaatia. Miten nopeasti eläimet ja harrastukset vievät mennessään täyttäen sydämet… ja kalenterin. Kuinka sitten saada ihminen mukaan nimenomaan koiramaiseen elämäntyyliin?

Tuomas Louhimaa on 20-vuotias ammattipelaaja. Hänen perheellä ei koskaan ollut koiraa. Nuoren arki koostui erilaisista harrastuksista ja yhdestä niistä, monen koiraharrastajan tavoin, tuli hänelle ammatti. Tuomas pelaa ammatikseen CS:GO tietokonepeliä. Aiempi hupipelailu vei taitavan nuoren niin pitkälle, että nykyisin hänen työpäivänsä vapaa-ajan lisäksi koostuu pelaamisesta ja itsensä kehittämisestä kyseisessä pelissä. 

Viikonloput hän on hyvin usein sidottu olemaan tietokoneen äärellä turnauksien ja otteluiden vuoksi. Toisinaan hän matkustaa ulkomaille asti laitteineen pelaamaan isoissa tapahtumissa. Harrastus ja työ joka vaatii paljon aikaa ja uhrauksia. Valitettavasti yksi isoin uhraus on ollut se, ettei yksin olisi mitenkään mahdollista ottaa koiraa, saatikka useampaa omalle vastuulle.

Ihminen, joka ei päivääkään ollut asunut koirien kanssa, pääsi kertaheitolla sisälle koiramaailmaan alkaessaan seurustelemaan minun, eli Laura Lintenhoferin kanssa. Pienin askelin, mutta nopeasti lyhyessä ajassa Tuomaksesta kuoriutui todellinen koiraihminen. Ensimmäinen asia oli opetella muistamaan perheeni koirien kutsumanimet. Yhtäkkiä hän löysi itsensä avustamassa koiran astuttamisessa ja tuosta ei kauaakaan kun hän nukkui yönsä pentulaatikon vierellä.

Nykyisin koirani ovat usein syy joka ajaa nuoren miehen tietokoneen edestä ulos raikkaaseen ilmaan. Koirista on tullut hänelle hyvin tärkeitä, ja niiden kanssa touhuaminen on hänelle yksi tapa saada ajatuksia pois töistä. Koirat rytmittävät päiviä ja tuovat rutiineja. Vaikka edelleenkään yksin omasta koirasta huolehtiminen ei ole mahdollista, Tuomas ei voi kuvitella elävänsä ilman meidän perheen nelijalkaisia.

Olen itse omistanut suurimman osan elämästäni koirille. Toimin koirien parissa niin vapaa-ajalla, harrastuksissa, kuin myös töissäkin. Tällaisen elämäntyylin sisäistäminen voisi olla kenelle tahansa vaikeaa. Mutta jopa Tuomas, täysin ilman mitään koirakokemusta pääsi mukaan ja hiljalleen ymmärsi tämän elämäntyyliin. Ehkäpä toisen sitoutumista johonkin tällä tavoin on helpompi ymmärtää, kun itselläkin on jotain mihin sitoutuu yhtä intohimoisesti. Siinä missä minä ravaan pitkin Eurooppaa koiranäyttelyissä, hän pyörii E-urheilutapahtumissa. 

On ensiarvoisen tärkeää pitää lähellä sellaisia ihmisiä, jotka tukevat ja auttavat sinua niissä asioissa mitä pidät tärkeänä. Koirahulluus saattaa toisinaan vaatia hieman enemmän ymmärrystä, mutta tiedät olevasi oikeiden ihmisten ympäröimänä, kun saat tavoitella haaveitasi ja toteuttaa juuri omaa elämäntyyliä.

Laura Lintenhofer

Laura on parikymppinen koiraharrastaja, jolla on takana menestyksekäs junior handler -ura. Laura on kasvanut koirien keskellä ja omasta kodista löytyy tällä hetkellä papilloneja.

Lue lisää Laurasta