Rajakoirana työskentelevä sertifioitu saksanpaimenkoira Ceijo

Blogissamme on aikaisemmin kerrottu rajakoirana toimivasta saksanpaimenkoira Ceijosta. Ceijon työ koostuu nenän käyttämisestä, sillä se on tuotekoira, jonka tehtävänä on etsiä muun muassa passeja. Passien haistelu on koiralle haastavaa, sillä niistä lähtevä hajukuva on hyvin vähäinen. Koiralta vaaditaan siis hyvän etsintätyöskentelyn lisäksi keskittymiskykyä nenän käyttöön.

Ceijon ohjaaja osallistui viime vuonna Frontexin eli Euroopan raja- ja merivartioviraston järjestämään koulutukseen. Koulutuksen päätteeksi hän valmistui Euroopan unionin direktiivin vaatimusten mukaiseksi kouluttajaksi. Koulutusjaksoja oli vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa, joten Ceijokin pääsi matkustamaan.

Ceijon rikkaasta ja liikkuvasta kotielämästä löydät jutun täältä.

Ceijon kuulumisia kesältä 2018 voit lukea täältä.

Helteinen Puolan jakso

Elokuun lopussa Ceijo matkusti ohjaajansa mukana Puolaan. Siellä he osallistuivat koulutusjaksolle, jossa testattiin ohjaajien koirankoulutustaitoja. Viikko oli helteinen, lämpötila oli varjossa 30–35 astetta. Kuumuus vaikutti jonkin verran Ceijoon ja sen intoon tehdä asioita.

Helle vaikutti myös koirien ohjaajiin. Heistä monella, kuten myös Ceijon ohjaajalla, on useiden vuosien kokemus koirien kouluttamisesta. Osaamisesta ei siis ollut pulaa, mutta koulutusviikko oli heillekin todella rankka ja vaativa. Kun mukaan tuli helle, paine kasvoi liian kovaksi. Kukaan kurssilaisista ei läpäissyt tätä osiota, mutta onneksi se ei pilannut jatkomahdollisuuksia. Tätä koiranohjaajien tasokoetta sai yrittää myöhemmin Portugalissa.

Ceijo&Otto_Portugalissa

Onnistumisia Portugalissa

Lokakuun lopussa Ceijo reissasi ohjaajansa kanssa Portugaliin. Tällä kertaa tasokokeissa tuli useita onnistuneita suorituksia. Ceijo joutui tekemään erilaisia etsintä- sekä perustottelevaisuustehtäviä. Se on osaava ja kokenut koira, joten sillä ei ollut vaikeuksia suoriutua tehtävistä. Säätila oli myös koirien kannalta hyvä, 15–20 asteen välillä. Ceijon ohjaaja opiskeli vuoden mittaan runsaasti koirien koulutukseen liittyvää teoriaa. Tietojaan hän pääsi hyödyntämään opiskelujaksojen aikana erilaisissa vaativissa tehtävissä.

Portugalin-jakson lopussa koirakot joutuivat luovuuskokeeseen. Ohjaajalle annettiin koulutustehtävä, jota hän sai suunnitella kymmenen minuuttia. Sen jälkeen hänellä oli kymmenen minuuttia aikaa kouluttaa tehtävä koiralle.

Ceijon ohjaajan saama tehtävä oli seuraava: Koiran piti lähteä perusasennosta viiden metrin päässä olevan seinän luo, hypätä pystyyn seinää vasten niin, että etutassut ovat kiinni seinässä, ja pitää tämä asento kymmenen sekunnin ajan. Tämän jälkeen koiran piti palata takaisin ohjaajan luo perusasentoon.

Ceijo onnistui tehtävässä niin, että sen ohjaaja oli kahden metrin päässä seinästä, jolloin Ceijo pysyi vaaditussa asennossa kolmen sekunnin ajan. Koiria kouluttaneet ymmärtävät, että annetun ajan puitteissa kyseisen tehtävän kouluttaminen on todella haastavaa. Jokainen voi myös itse kokeilla, kuinka nopeasti oma koira oppisi tuollaisen tehtävän.

Paluu arkeen

Portugalin-jakso oli viimeinen etappi koulutuksessa, jonka tuloksena Ceijon ohjaaja on nyt Frontexin sertifioima koirankouluttaja. Hän pystyy siis kouluttamaan oman työkoiransa lisäksi myös muita EU:n jäsenmaiden rajaviranomaisten koiranohjaajia.

Ceijokin sai oman uuden tittelin. Se on nyt sertifioitu rajakoira, jota voidaan käyttää EU:n alueella tuotetehtävissä. Jos esimerkiksi Romania pyytää Ceijoa etsimään lentokentälle piilotettuja passeja, Ceijo voi mennä sinne töihin ohjaajansa kanssa.

Portugalin reissun jälkeen Ceijo joutui palaamaan nopeasti arkeen. Kolmen vapaapäivän jälkeen se jatkoi perustyötään eli partiointia Kaakkois-Suomen rajalla. Siellä se liikkuu ohjaajansa kanssa ja etsii mahdollisten rajanylittäjien jälkiä. Ceijon työtehtävät ovat siis hyvin monipuolisia, sillä se pääsee käyttämään nenäänsä sekä maastossa että sisätiloissa tapahtuvissa etsinnöissä.