Rajakoirana toimivan saksanpaimenkoiran Ceijon kuulumisia

[cs_content][cs_element_section _id=”1″ ][cs_element_row _id=”2″ ][cs_element_column _id=”3″ ][cs_text _order=”0″]

Muistatko vielä rajakoirana työskentelevän saksanpaimenkoira Ceijon, jonka vapaa-ajan vietosta kerroimme blogissamme aikaisemmin? Ceijon työelämään on tullut tänä vuonna hieman muutoksia. Se osallistuu ohjaajansa kanssa Frontexin eli Euroopan rajaturvallisuusviranomaisen koulutukseen, joka kestää lähes koko vuoden.

Uutta oppimassa

Ceijon ohjaaja kouluttautuu parhaillaan EU:n direktiivien vaatimusten mukaiseksi kouluttajaksi. Tämän ”instructor”-koulutuksen jälkeen hänellä on pätevyys kouluttaa muita rajavartijoita toimimaan koiranohjaajina. Samassa koulutuksessa on useita osallistujia EU:n eri jäsenmaista. Myös Ceijo osallistuu näihin koulutuksiin. Sen ja sen ohjaajan lisäksi samassa koulutuksessa on kaksi muutakin suomalaista koiraa ohjaajineen. Ceijon asema muuttuu tämän koulutuksen jälkeen. Jatkossa se voidaan ohjaajansa kanssa tarvittaessa kutsua töihin myös muihin EU-maihin, jos tarve niin vaatii.

[/cs_text][cs_text]

Koulutusta monessa maassa

Koulutus järjestetään eri puolilla Eurooppaa. Ensimmäinen viikon kestänyt koulutusjakso järjestettiin kevättalvella Portugalissa. Seuraava jakso oli taas Portugalissa, jonka jälkeen opinnot jatkuivat toukokuussa sekä kesäkuun alussa Latviassa. Jatkossa koulutusjaksoja järjestetään Puolassa sekä uudestaan Portugalissa. Koulutus päättyy loppusyksyllä Portugalissa järjestettävään kahden viikon jaksoon, jolloin kurssilaisten täytyy läpäistä erilaisia testejä.

Olosuhteet Portugalissa ovat erittäin hyvät. Koirien kenneltilat ja treenipaikat ovat aivan uudet ja erinomaiset, joten koirilla on hyvät oltavat. Alue sijaitsee miljoonakaupungin läheisyydessä moottoriteiden välissä, mutta kuitenkin rauhallisella vehreällä alueella. Kenneltilat on rakennettu paikallisten puistopoliisien (GNR) koiria varten. Heidän tehtäviinsä kuuluvat metsänvartioinnin lisäksi metsien sammutus ja monet muut tehtävät, joita Suomessa hoitaa Metsähallitus. Heidän tehtäviinsä kuuluvat myös yleisötapahtumien, kuten jalkapallopelien, järjestyksen valvonta sekä muut keskustan ulkopuolisten alueiden järjestyksen turvaaminen.

[/cs_text][x_image type=”none” src=”https://www.nutrolin.fi/wp-content/uploads/2018/06/CeijoOtto_Portugalissa-1.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][cs_text]

Haastava lämpötila

Ceijon koulutusohjelma sisältää etsinnän ja tottelevaisuuden treenaamista. Koulutuspäivät ovat pitkiä ja lämmin ilma tekee treenistä tavallista hankalampaa. Sen vuoksi koirille tehdään aina ennen koulutusjakson alkua eläinlääkärin tarkastus. Työkoirista pidetään siis hyvää huolta.

Ensimmäisen Portugalin-jakson aikana sää oli vielä mukavan leuto, mutta toisella jaksolla oli jo aurinkoista ja kuumaa. Ceijo ei ollut vielä ehtinyt tiputtaa talvikarvaansa, joten sää saattoi tuntua sen mielestä turhankin lämpimältä. Ceijo on kovakuntoinen koira, joka tekee etsintää työkseen, mutta lämmin ilma vaikuttaa sen työskentelyyn. Etsintä on rankkaa puuhaa, ja kuumalla säällä koira väsyy nopeammin. Ceijon ohjaaja kertoi, että lämpimään ilmastoon tottuminen kestää Ceijolta noin kolmesta neljään päivään.

Monta treeniä päivässä

Koulutuspäivän aikana treenit tehdään viiden hengen ryhmissä. Koirat treenaavat vuorotellen, ja jokaiselle koiralle tulee päivän aikana kuudesta seitsemään treenikertaa.

Yksi treeni kestää parisenkymmentä minuuttia. Se voi kuulostaa lyhyeltä ajalta, mutta etsintätyöskentelyssä se on pitkä aika. Ceijolla on onneksi hyvä fyysinen kunto vapaa-ajan harrasteidensa ansiosta, joten se jaksaa tehdä treenit hyvin.

[/cs_text][/cs_element_column][/cs_element_row][/cs_element_section][/cs_content]