Flipper – kuuden litran ihme

hevonen hyppää estettä

Kansallisella tasolla hyppäävä Flipper on vuosien ajan kasvattanut tuuheaa karvaa ja sen iho on ollut paperisen kuiva ja ohut. Hevosen omistaja Inna Ranta otti Nutroliniin yhteyttä talvella kertoen ongelmasta seuraavasti:

Minulla on 12-vuotias KWPN-hevonen Flipper, jolla on aina ollut super huono iho ja karva. Kesällä karvan kasvu on ihan järjetöntä, hevosta saa klipata vähintään kerran kuukaudessa ettei tule yhtä karvaiseksi kuin shetlanninponi. Talvella taas iho hilseilee ja on todella kuiva, karva on samea sekä kaikki varusteet hiertävät helposti. Satulavyönä karvavyö on välttämätön ja kylkiin jätetään pidempi karva klippauksen yhteydessä (kannuskarvat), jotta jalka ei kuluta karvaa ja ihoa.

Ihosta puuttuu kokonaan se ”harmaa tali”, jota muilta hevosilta irtoaa kun esimerkiksi rapsuttaa kunnolla. Olen kokeillut syöttää kaikki mahdolliset öljyt, sinkit ja muut lisärehut, joiden luvataan auttavan ihoa ja väkirehukin on rasvapitoista, mutta mikään ei ole erityisemmin auttanut ongelmaan. Olen hyvin skeptinen, koska mikään ei ole tähän mennessä auttanut, mutta mietin nyt kuitenkin vielä antaa mahdollisuuden Nutronilille.

karvaton hevosen selkä
hevosen kylki

Inna voiteli ja öljysi hevosen kylkiä ahkerasti, sillä ratsastuksen aikana hevosen kyljet saattoivat joinain päivinä hiertyä karvattomiksi. Hän ajatteli että öljyinen tai rasvainen pinta liukastaisi ihoa ja vähentäisi näin myös kitkaa.

Ihon ulkoinen öljyäminen kuitenkin voi olla huono ratkaisu, sillä ihon läpäisykerros ei tällöin voi toimia normaalisti. Iho ei pääse hengittämään luonnollisella tavalla. Sen vuoksi Nutrolin® HORSE Skin & Coat on monelle hevoselle paras ratkaisu sisäisena kosteuttajana, sillä se tukee ihon normaalia kosteustasapainoa oikealla tavalla.

Monilla hevosilla ensimmäiset tulokset öljylisästä alkavat näkymään jo muutamassa viikossa, mutta Flipperin iho oli niin huonossa kunnossa, että tapahtumaketju oli pitkä.

Inna annosteli Flipperille puolitoista kertaista määrää, ja ensimmäisen pullon jälkeen (n. 15 päivää) ei muutoksia ollut vielä havaittavissa.

”Toisen litran jälkeen alkoi huomaamaan, että jotain tapahtuu. Silloin kylkikarvat uusiutuvat täysin, mutta prosessi oli ajoittain hurjan näköinen, sillä esimerkiksi kylkiin jätetyt ajamattomat karvat alkoivat irrota tuppoina. Mutta selkeästi talvikarvakaan ei enää kasvanut ”tavalliseen” tapaan. Normaalisti Flipper kasvattaa talvisin shetlanninponeille tyypillisen turkin pahimmillaan muutamassa viikossa.”

Flipperin kylki

Neljän litran jälkeen karva tai hilseilleet kohdat ihosta olivat parantuneet täysin ja karva oli huomattavasti kiiltävämpi, eikä enää yhtään niin paksu.

”Kuuden litran jälkeen iho ei mene enää ollenkaan rikki! Ennen hiersi super helposti kaikki, en pystynyt käyttämään normaalia satulavyötä, vaan aina mentiin pehmeällä karvavyöllä. Nyt meillä on käytössä tavallinen, normaali satulavyö! Lisäksi kiinnitin huomioita myös siihen, että Flipper on tosi paljon energisempi kun ennen. Mikään muu ei ole muuttunut, niin uskon että öljy tekee jotenkin sen olon paremmaksi. Se on aina ollut vähän paksu, hiukan sellainen metabolinen.”

Flipper testattiin muutama vuosi takaperin cushing-taudin varalta ja se on vuosittain käynyt eläinlääkärin tarkastuksissa, kuten urheiluhevosten kanssa on tapana. Kukaan ei ole keksinyt syytä sen ihon oireilulle, mutta Nutrolin® HORSE Skin & Coat todellakin toimi sen kohdalla. Osa Flipperin muutosreaktioista olivat hurjia, mutta muutos kerrallaan hevosen iho on nyt parempi kuin ikinä.

Iho on hevosen suurin elin

Jos hevosen iho ei ole kunnossa, voi se oirehtia sitä monin eri tavoin. Ihossa on monia kerroksia, jotka uusiutuvat muutaman viikon välein ja sen vuoksi kaikki ihoa varten tehtävät parannukset ottavat aikaa useamman viikon, jotta vaikutus tulee elimistöstä hevosen ”läpi”. Hevosten suolisto on niin herkkä, että muutokset kannattaa aina tehdä hitaasti ja parin viikon aikajaksolla, jotta elimistö oppii hyödyntämään lisäravinteet oikein.

Aloita siis öljyn antaminen rauhassa. Nutrolin® HORSE -tuotteissa annostus on pieni, jotta hevonen saa käytettyä öljyn oikeaan tarpeeseen. Jos öljyä antaa liikaa, hevonen käyttää sen pääsääntöisesti energiaksi. Öljyn kanssa on tärkeä myös huolehtia E-vitaminiin saannista ja olemme lisänneet kaikkiin öljytuotteisiimme luonnollisen E-vitamiinin.