Sportin avulla voi täydentää urheiluhevosen ruokintaa

punarautias puoliverinen seisoo karsinassaan ja hamuaa Sportti-pakettia

Liike on parasta lääkettä, mutta joskus rankan liikunnan jälkeen tarvitaan ylimääräistä apua palauttamaan liikkuminen jälleen mukavaksi ja vaivattomaksi. Rasituksen aikana lihaksissa tapahtuu reaktioita, joiden seurauksena lihakset ovat jäykät ja pahimmillaan jopa kipeät rasitusta seuraavana päivänä. Tämä tila johtuu rasituksen aikana syntyneestä oksidatiivisesta stressistä ja lihaksen matala-asteisesta tulehdustilasta. Tilannetta voi helpottaa suunnittelemalla treenin kyseiselle hevoselle sopivaksi, huolehtimalla riittävästä lämmittelystä ja jäähdyttelystä sekä huolehtimalla lihaksista ruokinnan sekä lihashuollon avulla.

liinakkosuomenhevosori kahlaa lumihangessa

Ylivoimaiset kalaöljyn omega-3-rasvahapot

Ravitsemuksellisena apuna muiden lisäksi toimii Nutrolin® Horse Sport -ravintoöljy, joka auttaa hevosen elimistöä jaksamaan kovassa rasituksessa. Sen sisältämät kalaöljyperäiset omega-3-rasvahapot (ETA, EPA, DPA ja DHA) alentavat matala-asteista tulehdusta ja E-vitamiini hillitsee hapetusstressiä. Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen teho on 10 – 50 kertainen verrattuna kasviöljyjen kuten pellavan, rypsin, hampun ja chian siementen omega-3-rasvahappojen (alfa-linoleenihappo eli ALA) tehoon.

rautias läsipää puoliverinen syö puuroa punaisesta vadista

Usein väitetään, että ALA hillitsee tulehdusta, koska ALA muuntuu elimistössä EPA:ksi ja DHA:ksi. Tutkimuksissa, joissa hevosille syötettiin pellavaöljyä tai kalaöljyä, todettiin, että pellavaöljyn alfa-linoleenihapon muuntumista EPA:ksi ja DHA:ksi ei käytännössä  tapahtunut ja vain kalaöljy nosti hevosen lihaskudoksen omega-3-pitoisuuksia (Siciliano ym. 2003, Vineyard ym. 2010 ja Hess ym. 2012).

Kalaöljyyn lisätty luonnollinen E-vitamiini tukee omega-3-rasvahappojen vaikutusta, joten Sportti on siis tehokas ravitsemuksellinen apu urheilu- ja kilpahevosille.

nuori nainen seisoo liinakon suomenhevosen kanssa tallin käytävällä

Mieto maku ja tuoksu

Kalaöljy ei kuulu hevosen luontaiseen ravintoon, mutta siitä saatavat hyödyt ovat kiistattomat.

Oheisella videolla Sporttia saa kouluratsastaja Mia Kainulaisen kilparatsu Rampe. Se on syönyt Sporttia jo muutaman vuoden ajan, sillä Mia on havainnut, miten Sport vaikuttaa Rampen lihaksiin auttaen sitä palautumaan nopeammin.

Sportti sisältää lääkelaatuisia kalaöljyjä, joiden maku ja tuoksu on mieto verrattuna rehulaatuisiin kala- tai lohiöljyihin. Tästäkin huolimatta joku hevonen saattaa aluksi vierastaa sitä. Jos tiedät, että hevosesi on tarkka uusien makujen suhteen, tässä ehdotuksia, joita voi kokeilla kun siirtyy käyttämään Sporttia.

  • annostele aluksi suositeltua annosta pienempi määrä
  • anna Sport hevosellesi jonkun sille hyvin maistuvan rehun (esim. myslin, puuron, mashin, melassin tms.) kanssa
  • nosta annos suositeltuun määrään vähitellen

Jos olet jo kokeillut Sporttia, ja hevosesi kieltäytyi syömästä sitä, kannattaa pitää vähintään kahden viikon tauko ennen uutta yritystä. Tauon aikana älä anna Sporttia ollenkaan. Kun aloitat uudestaan, kokeile ylläolevan ehdotuksen mukaisesti.

rautias hevonen syö puuroa ämpäristä tallin käytävällä

Lähteet:

  1. Hess, T. M.; Rexford, J. K.; Hansen, D. K.; Harris, M.; Schauermann, N.; Ross, T.; Engle, T. E.; Allen, K. G. D. and Mulligan, C. M. 2012. Effects of two different dietary sources of long chain omega-3, highly unsaturated fatty acids on incorporation into the plasma, red blood cell, and skeletal muscle in horses. Journal of Animal Science 90:3023-3031.
  2. Siciliano, P. D., S. K. Webel, L. S. Brown, L. K. Warren, T. E. Engle, and P. D. Burns. 2003. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid source on plasma fatty acid profi les of horses. Anim. Sci. 81 (Suppl. 1):72. (Abstr.)
  3. Vineyard, K. R.; Warren, L. K. and Kivipelto, J. 2010. Effect of dietary omega-3 fatty acid source on plasma and red blood cell membrane composition and immune function in yearling horses. Journal of Animal Science 88:248-257.
nainen hymyilee heinäpaalien edessä Hevonen Sportti -paketti kädessään