Omega-avain eli lyhyt oppimäärä erilaisista rasvahapoista

Nutrolin_Skin_Coat_labrassa-6

Rasvahapot ovat luonnon tärkeimpiä molekyylejä

  • Elimistö rakentuu rasvahapoista – kaikkia elimistön soluja ympäröi rasvahappojen kalvo
  • Rasvahapoista muodostuva solukalvo on solujen toiminnan kannalta elintärkeä rakenne – kaikki liikenne solun ja sen ympäristön välillä tapahtuu solukalvon välityksellä
  • Solukalvojen hyvinvointi pitää yllä elimistön hyvinvointia.
  • Tärkeiden elimistön rakenteiden toiminta perustuu rasvahappoihin (aivot, silmät, iho, sukusolut jne.)
  • Solukalvojen koostumukseen voidaan vaikuttaa ravinnon rasvahapoilla. Kasviöljyjen välttämättömät rasvahapot sekä kalaöljyn omega-3-rasvahapot
Nutrolin Skin Coat

Elimistö tekee osan rasvahapoista ja osa on saatava ravinnosta

  • Elimistö muuttaa ruuan energiaa rasvahappojen energiaksi ja varastoi näin energiaa rasvakudokseen ja sijoittaa osan solukalvoihin
  • Linolihappo ja alfa-linoleenihappo ovat välttämättömiä rasvahappoja – eläimet eivät pysty tuottamaan näitä rasvahappoja, mutta kasvit pystyvät – eläimen pitää saada välttämättömiä rasvahappoja ruuasta
  • Linolihappo on omega-6 -sarjan välttämätön rasvahappo, ja siitä muodostuu elimistössä arakidonihappoa. Arakidonihappo päätyy suurelta osin solukalvoihin, jossa se toimii kemiallisen viestin kuljetuksessa ja elimistön puolustusreaktioissa
  • Alfa-linoleenihappo on omega-3 -sarjan välttämätön rasvahappo, ja siitä muodostuu muita omega-3-rasvahappoja, esim. EPA ja DHA. Niillä on tärkeä tehtävä solukalvojen rakenteissa, kemiallisen viestin viejinä ja tulehdusreaktion säätelyssä
  • Sekaravintoa syövällä eläimellä EPA:aa muodostuu heikosti ja DHA:ta erittäin heikosti – siksi näitä rasvahappoja tulisi saada myös ravinnosta; kalaöljy on luonnon paras EPA:n ja DHA:n lähde.
tummanvihreää öljyä sisältävä lasipullo vanhassa laboratoriossa
punaruskea labradorinnoutaja seisoo saniaisten vieressä metsässä
hymyilevä nainen pitää kiinni kimon puoliverisen suitsista ja katsoo kameraan taustallaan vihreä kesäinen laidun

Ravinnon rasvahappojen tehtäviä elimistössä

Linolihappo
Omega-6 sarjan välttämätön rasvahappo

Linolihapon keskeinen tehtävä on tuottaa arakidonihappoa elimistön tarpeisiin. Kissoilta puuttuu linolihapon aineenvaihdunnassa tarvittavia entsyymejä. Siksi kissan pitää saada arakidonihappoa ravinnosta.

Linolihappoa tarvitaan myös ihon suojakerroksen, ns. läpäisyesteen ylläpidossa. Jos eläin ei saa tarpeeksi linolihappoa, iho kuivuu ja hilseilee, karvanlähtö lisääntyy ja iho herkistyy bakteeri- ja hiivainfektioille. Linolihapon puutoksen oireita saattaa esiintyä myös koirilla ja kissoilla, joilla on runsaasti linolihappoa ruuassaan. Puutteen sijaan lemmikki voikin kärsiä linolihapon heikentyneestä aineenvaihdunnasta tai ravinnon rasvahappojen epätasapainosta. Atooppiselle ihottumalle on tyypillistä ihon liiallinen kuivuminen. Sairauden taustalla onkin huonosti toimiva ihon läpäisyeste.

Huonosti toimivaa ihon läpäisyestettä voidaan vahvistaa ravintoöljyllä, joka sisältää omega-6 linolihapon lisäksi sen toimintaa tehostavia alfa-linoleenihappoa (omega-3 ALA), gamma- linoleenihappoa (omega-6 GLA) ja stearidonihappoa (omega-3 SDA) sekä luonnollisia tokoferoleita (alfa-tokoferoli eli E-vitamiini ja beeta-, gamma- ja delta-tokoferoleita). Nutrolin® Skin & Coat on patentoitu öljyseos, joka sisältää kaikkia näitä ihon tarvitsemia ravintoaineita.

Nutrolin Skin Coat wire haired fox terrier-2
Nutrolin_konttorikissa-2
Nutrolin rapsutus

DHA eli dokosaheksaeenihappo
Tärkein omega-3 sarjan rasvahappo

DHA:ta löytyy kaikkien solujen solukalvoilta. Erityisen paljon sitä on elimistön tärkeissä kudoksissa kuten aivoissa, hermokudoksessa, silmien verkkokalvoilla ja sukusoluissa. Tutkimuksissa on todettu, että DHA-rasvahappoa kertyy erityisesti niihin aivojen alueisiin, jotka liittyvät oppimiseen ja muistiin.

DHA:n puutos heikentää aivojen, hermoston ja silmien kehitystä. Puutos saattaa heikentää myös eläimille tärkeän hajuaistin kehittymistä. Ravinnon DHA-lisän on todettu parantaneen koiranpentujen näkökykyä ja koulutettavuutta.

Koiranpentu saa suurimman osan tarvitsemastaan DHA:sta tiineyden viimeisellä kolmanneksella ja emon maidosta imetysaikana. Siksi on tärkeää, että koiraemon ravitsemusta täydennetään DHA:ta sisältävällä öljyllä. Nutrolin Pentu® sisältää 130 mg/ml DHA:ta ja E-vitamiinia. Koska DHA on herkimmin hapettuva rasvahappo, ja koska hapettuneet rasvahapot vaikuttavat haitallisesti pennun kasvuun ja kehitykseen, Nutrolin® Puppy & Mom -öljyyn on lisätty tuhti paketti antioksidantteja (tokoferoli- ja rosmariiniuutetta). Lisäksi Nutrolin® Puppy & Mom -öljy valmistetaan tavalla, joka suojaa öljyä käytön ja varastoinnin aikana.

Nutrolin_Puppy_Mom_colliepuppy
saksanpaimenkoiran pentu haistelee hiekkamaata

EPA eli eikosapentaeenihappo
Omega-3 rasvahappo, joka hillitsee tulehduksia

Ravinnosta saatu EPA-rasvahappo varastoituu pääosin rasvakudokseen ja vähäisessä määrin solukalvoihin. Sitä ei siis löydy DHA:n tavoin suuria määriä aivo- ja hermokudoksen eikä verkkokalvon soluista. Suurina annoksina EPA sitoutuu myös solukalvoille. Solukalvon EPA on tehokas kroonisen tulehduksen hillitsijä. EPA kilpailee elimistössä arakidonihapon kanssa, vähentäen tulehduksen välittäjäaineiden muodostumista. EPA ja DHA muodostavat elimistössä myös erityisiä molekyylejä, resolviineja, jotka hillitsevät ja sammuttavat tulehdusta.

Kalaöljypohjaiset omega-3-rasvahapot, EPA ja DHA, tukevat myös aivojen normaalia toimintaa ja hillitsevät vanhenemiseen liittyviä haitallisia muutoksia aivoissa (alzheimer ja dementia). Eläinkokeissa on todettu yhteys omega-3-rasvahappojen riittävän saannin ja dementiariskin pienenemisen sekä aivojen toiminnan ylläpidon välillä.

Krooninen ns. matala-asteinen tulehdus lisääntyy eläimen vanhetessa. Se liittyy ylipainoon ja tulehduksiin suussa, suolistossa sekä nivelissä. Aineenvaihdunnallinen tulehdustila ja siihen liittyvä oksidatiivinen stressi johtaa vanhenemisprosessin kiihtymisen. Vanhenemiseen liittyviä elimistön muutoksia voidaan lievittää omega-3-rasvahapoilla ja antioksidanteilla, ja siksi Nutrolin® Senior sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, E-vitamiinia ja ubikinonia.

Kun koiran elimistö palautuu raskaasta työstä, metsästyksestä tai urheilusta, sen elimistössä vallitsee matala-asteinen tulehdus ja oksidatiivinen stressi, joka ilmenee lihaskipuna ja väsymyksenä. Nutrolin® Sportin omega-3-rasvahapot, E-vitamiini, ubikinoni ja beetakaroteeni tukevat elimistön palautumista sammuttamalla tulehdusta ja hillitsemällä oksidatiivista stressiä.

Nivelrikko on nivelen rappeumasairaus, jonka etenemistä tulehdus kiihdyttää. Nutrolin® Hip & Joint -valmisteen omega-3-rasvahapot, yhdessä glukosamiinin ja kondroitiinin kanssa, hillitsevät nivelrikkoon liittyvää tulehdusta. Siksi Nutrolin® Hip & Joint on osoittautunut tehokkaaksi nivelrikon lääkkeellisen hoidon tukihoitona.

Nutrolin_Hip_Joint_White_Swiss_Shepherd
mustavalkoinen bordercollie istuu kesällä nurmikolla puiden varjossa Nutrolin Sport pullon kanssa

Tutustu Nutrolin®-tuotteisiin