Tupsujalka Hugon iho-ongelmia ratkotaan Nutrolinin avulla

läsipää mustavalkoinen irlannin cob riimu päässään lumisessa maisemassa

Tupsujalka Hugo on Katjan luottoratsu

12-vuotias irlannincob ruuna Hugo (Fantasy Black Magic) on monipuolinen harrasteratsu, jonka kanssa kilpaillaan seura- ja aluetasolla pääasiassa kouluratsastuksessa. Hugo myös hyppää mielellään.

”Hugo on kiltti ja seurallinen hevonen, jolla on leikkisä luonne”, kertoo Hugon omistaja Katja Asikainen.

villapaitainen nuori nainen seisoo läsipää mustan irlannin cob hevosen kanssa lumisessa metsämaisemassa

”Vuonna 2018 etsin itselleni ensihevosta, jonka kanssa pääsisin harrastamaan tavoitteellisesti ja turvallisesti. Olin vuotta aiemmin tippunut estetunnilla pahasti ja hyppääminen pelotti järjettömästi. Yksi kriteeri hevoselle oli, että sen pitää suoriutua varmasti pienistä esteistä, jotta pääsisin yli estepelostani”, kertoi Katja.

”Lopulta hevonen löytyi samalta tallilta, jossa kävin ratsastamassa. Ainoastaan tupsujalat ja niiden hoitaminen epäilytti, mutta kaikkeen tottuu”, Katja nauraa.

Irlannincobien runsas vuohiskarvoitus on rodun ominaispiirre. Vuohiskarvoitus alkaa polvenja kintereen takaa ja päättyy paksuun kavion kannat peittävään karvoitukseen.

pystykuva lumisessa maisemassa seisovasta läsipää irlannin cob hevosesta

Runsas karvoitus aiheuttaa päänvaivaa

Hugolla on epäily lievästä kesäihottumasta, jonka takia sitä loimitetaan varotoimenpiteenä kesäisin. Talvisin Hugo klipataan voimakkaan hikoilun takia, eli käytännössä se on loimitettuna vuoden ympäri. Loimituksen takia esimerkiksi D-vitamiinin saanti auringonvalosta on vähäistä. Hugon vuohistupsut ja häntä ovat todella paksut ja niiden ylläpitämiseen hevonen tarvitsee myös paljon ravinteita.

läsipää musta irlannin cob hevonen riimu päässään lumisessa maisemassa

Jo ensimmäisen yhteisen vuoden keväällä karvanvaihdon yhteydessä Katja kiinnitti huomiota Hugon ihon hilseilyyn ja kuivumiseen karvan vaihtuessa. Ongelma on toistunut keväisin ja syksyisin karvanvaihdon yhteydessä.

”Huomasin, että Hugon karva alkaa kulumaan hyvin herkästi. Jopa pelkkä ratsastussaappaan aiheuttama kitka saattaa hangata kylkeen karvattoman kohdan, kertoo Katja.”

Syksyllä 2020 karvanvaihdon ollessa käynnissä Hugolle kokeiltiin Nutrolin® Hevonen Iho ja karvapeite -öljyä. Hevosen etupolvien taakse oli päässyt syntymään myös riviä. Vaikutukset näkyivät reilun kuukauden kuluttua.

läsipää musta irlannincob hevonen lumisessa maisemassa

”Hevosen karva kiiltää ja ihon hilseily on vähentynyt. Olen saanut myös muilta tallilla kävijöiltä palautetta, että Hugon karva näyttää hyvältä. Rivi on sitkeämmässä ja märkä syksy ei auttanut tilannetta, mutta lääkityksen, pesun, rasvaamisen ja sisäisesti annettavan öljyn kanssa tilanne näyttää menevän parempaan suuntaan”, kertoo helpottunut Katja.

läsipää musta irlannin cob hevonen tallin käytävällä edessään Nutrolin Hevonen ihoöljypaketti

Hugo tulee syömään Iho ja karvapeite -öljyä ylläpitävästi talven yli.

”Odotan innolla, miltä tilanne näyttää ensi keväänä, kun talvikarva vaihtuu pois ja öljy on ehtinyt olla mukana ruokinnassa useamman kuukauden”, Katja sanoo.

Voit seurata Katjan ja Hugon kokemuksia Nutrolinin käytöstä sekä matkaa kohti 80 cm esterataa Instagramista tililtä: @estekammollekyytia

Kuvat: Katja Asikainen