Nutrolin® huolehtii myös Korkeasaaren eläimistä

Pesukarhu

Syksyllä 2018 saimme Korkeasaaresta sähköpostia. Eläintarhassa oli huoli, sillä monen eläimen karva oli huonossa kunnossa. Lisäksi vanhuseläimistä useammalla oli niveloireita, tai ikä alkoi jo muutoin painaa askelta. Korkeasaaressa eläimet elävät usein paljon vanhemmiksi kuin luonnossa, joten kremppaakin ehtii tulla.

Korkeasaaren eläinten ruokinnan suunnittelusta vastaava Aino Pietikäinen oli ollut yliopistolla rasvahappotutkija Mikko Griinarin luennoilla ja pyysi tätä apuun. Mikko myös vastaa Nutrolin®-tuotekehityksestä, ja Aino oli nähnyt tuotteiden vaikutukset omilla lemmikeillään.

Jos koirat, kissat, hevoset ja ihmiset hyötyvät oikein kohdennetuista rasvahappotäydennyksistä, mikseivät eläintarhankin eläimet, hän tuumi.

Korkeasaaren eläimiä ruokitaan paitsi lajinmukaisesti, myös yksilöllisesti kunkin eläimen iän ja erityistarpeiden mukaan. Aino Pietikäinen on perehtynyt eksoottisten eläinten ravitsemukseen, ja hän summasi näiden tarpeet Mikko Griinarille. Tämä otti mielenkiintoisen haasteen vastaan, ja näin oli yhteistyö Korkeasaaren ja Nutrolinin välillä alkanut.

Korkeasaari

Aino Pietikäinen, Sari Kokko ja Anna-Liisa Lundell Nutrolinilta kuuntelevat kun kuraattori Hanna-Maija Lahtinen kertoo berberiapinoista.
Kuvat: Nutrolin®/Jenni Liukkonen

Korkeasaari Coco

Laiskiaismummeli Coco

Kenties maailman vanhin laiskiainen, Coco, on lähes 50-vuotias. Se oli yksi ensimmäisistä Korkeasaaren eläimistä, jolle Mikko räätälöi omanlaisensa rasvahapposeoksen. Coco porskuttaa niin kuin laiskiainen voi porskuttaa, ja ruoka maistuu. Coco on syntynyt Panaman luonnossa vuonna 1973. Sieltä se päätyi lemmikiksi, ja Korkeasaareen tämä sierainlaiskiainen tuli Seattlen eläintarhasta vuonna 1985. Luonnossa laiskiainen elää yleensä noin 12-vuotiaaksi, joten tämä rautarouva on jo pitkällä jatkoajalla.

Hoitajat helpottavat usein Cocon ruokailua tarjoamalla sille aterian melkein suoraan suuhun. Ruokakupissa on esimerkiksi bataattia, ituja, voikukanlehtiä, tuoreita oksia, hedelmiä, keitettyä perunaakin toisinaan. Nutrolin®-seoksensa Coco saa yleensä lehtisalaatin pintaan pirskoteltuna ja mutustelee sen varsin mielellään.

laiskiainen Coco

Sierainlaiskiainen Coco voi paremmin saatuaan ruokavalioonsa räätälöidyn rasvahappotäydennyksen.
Kuvat: Nutrolin®/Jenni Liukkonen

Cocon kämppikset

Vanhan laiskiaisen puoliso kuoli vanhuuteen jo kauan sitten. Nyt laiskiaisen kanssa yhteisessä tarhassa Amazonia-talon lämmössä asuu valkopääsakeja ja pikkumarmosetteja. Jos Coco näyttää korkealle puun oksaan unohtuneelta karvalakilta, valkopääsakit ja pikkumarmosetit taas vipeltävät minkä ehtivät.

pikkumarmosetti

Pikkumarmosetit ovat vikkeliä pieniä otuksia.
Kuvat: Korkeasaari/ Annika Sorjonen, Mari Lehmonen ja Henrik Sunden

Kun laiskiaisesta, valkopääsakeista ja pikkumarmoseteista tuli kämppäkavereita vuonna 2019, etenkin valkopääsakit kummastelivat puun oksassa roikkuvaa harmaata myttyä. Pian ne totesivat, että Coco on helppo naapuri. Kesäaikaan koko porukka pääsee ulkotarhaan nauttimaan auringosta.

valkopääsaki
valkopääsaki

Valkopääsakeja.
Kuvat: Korkeasaari/Annika Sorjonen

Myös valkopääsakit näyttivät pari vuotta sitten huonoturkkisilta, mutta nykyään niillä on varsin elinvoimainen karvapeite. Sakit syövät Nutrolinilla höystetyt eväänsä hyvin mielellään, vaikka ne alkuun suhtautuivat epäluuloisesti lisäykseen.

Korkeasaari
Korkeasaari
Korkeasaari

Terveitä turkkeja ja piikkejä

Kierros Korkeasaaren eläintarhassa kertoo, että myös berberiapinat, pikkupandat, villihevoset ja kulaanit näyttävät nyt todella hyväkuntoisilta ja kiiltäviltä. Kaikki saavat päivittäisen Nutrolin®-lisänsä.

Viime talvena Korkeasaaren Villieläinsairaalaan tuotiin paljon huonokuntoisia siilejä, joille kostea ja vähäluminen talvi oli raskas. Siilien iho, karvapeite ja piikit hoidettiin kuntoon Nutrolin® Skin & Coat -ravintoöljyllä ennen kuin ne palautettiin luontoon keväällä.

kulaani
Berberiapina
Berberiapina
Berberiapina
Korkeasaari

Kuvat: Nutrolin®/Jenni Liukkonen

Seniorien nivelille tukea

Korkeasaaren vanhimmilla pesukarhuilla ja iäkkäällä karhurouvalla on vastikään aloitettu Nutrolin® Hip & Joint -konseptin mukainen täydennys, sillä niiden nivelet kaipaavat tukea.

Koirilla tästä yhdysvaikutteisesta nivelvalmisteesta on varsin vakuuttavat kokemukset. LisäksiHelsingin yliopiston eläinlääketieteen laitoksella tutkijat testasivat valmisteen vaikutusta lonkan nivelrikkoa sairastavilla koirilla, joilla oli kroonista kipua. Kolmen kuukauden mittaisen seurannan aikana koirien nivelrikkokipu väheni merkittävästi (Hielm-Björkman & Seppälä, 2013). Jospa myös pesukarhujen ja karhun askel muuttuisi kepeämmäksi eikä kipu vaivaisi.

Pesukarhu
Pesukarhu

Kuvat: Nutrolin®/Jenni Liukkonen

karhu

Kuvat: Korkeasaari/Annika Sorjonen

karhu

Huolenpitoa ja yhteistyötä

Korkeasaaressa ollaan varsin tyytyväisiä Nutrolin®-rasvahappolisäysten vaikutuksiin. Lisäksi öljyt maistuvat Korkeasaaren eläimille niin hyvin, että vähän epämieluisampikin eväs maistuu kun seassa on Nutrolinia. 

Rasvahappotutkijalle ja koko Nutrolin®-väelle yhteistyö Korkeasaaren kanssa on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Näkyvät tulokset eksoottisilla eläimillä tuottavat yhtä paljon iloa kuin näkyvät tulokset koirilla, kissoilla ja hevosilla.

Nutrolin® tukee Korkeasaarta asiantuntemuksellaan sekä lahjoittamalla eläintarhan eläinten tarvitsemat ravintoöljyt ja nivelravinteet veloituksetta. Lisäksi lahjoitamme varoja Villieläinsairaalan toimintaan.

Riikinkukko
Korkeasaari
TIESITKÖ?

Korkeasaari osallistuu aktiivisesti maailmanlaajuisiin suojeluhankkeisiin ja luontoonpalautuksiin, sekä parinkymmenen eläinlajin osalta koordinoituun eurooppalaiseen suojeluohjelmaan eli EEP-ohjelmaan.

Haluatko mukaan suojelutyöhön

Lue täältä miten
Korkeasaari