Vesimattokävelystä voimaa ja vaihtelua urheiluhevosille

Muun maailman ohella myös hevosurheilijat ovat eläneet poikkeuksellisen kevään ja muun muassa kilpailutoiminta on ollut tauolla. Kevät onkin ollut monelle meistä hyvää aikaa huoltaa kilpureitaan. Jo ennen maailman menon muuttumista olin sopinut Pasille kuntoutusjakson hevoshieroja Minna Rampan luona Kokemäellä. Tähän kirjoitukseen haastattelin Minnaa vesimattokävelyn saloista.

Ravi kuntoon polskien

Itselläni ei ollut aluksi tarkkaa käsitystä siitä, mitä hyötyjä vesimattokävelystä on ravihevosille. Mielenkiinnolla kuitenkin sovittelin Pasille uimalakkia, sillä arvelin veden olevan elementtinä samanaikaisesti lempeä nivelille ja jänteille, mutta vaativa lihaksille.

”Vesimattokävely on erityisen hyvä liikuntamuoto, koska siinä hevonen joutuu käyttämään koko kehoaan liikkumiseen eikä pysty säästämään mitään paikkaa. Etenkin ravihevosen lajityypillisessä treenissä on mahdollista liikkua niin, että jalat tekevät työn eikä liike välity koko kehon läpi”, Minna kertoo.

Vammojen ennaltaehkäisyä…

”Vesikävelyssä aktivoidaan käyttöön selkä- ja vatsalihakset, jolloin kehonhallinta paranee ja voimankäyttö suuntautuu oikein”, Minna kiteyttää.

Pasin toimelias luonne on altistanut sen vuosien varrella monenlaisille sattumuksille ja tapaturmille. Tämä ei kuitenkaan liene muillekaan ravihevosille niin tavatonta.

”Ravurien ei tarvitse normaali treenissä tehdä mitään kehoa elastisoivia harjoituksia, jolloin ne ovat rangastaan usein jäykkiä. Tämä heikentää kehonhallintaa ja lisää loukkaantumisriskiä etenkin nopeissa sivuttaisliikkeissä. Ravihevosten liikkumisessa yleiset ongelmat ovat, että liike ei kulje koko kehon läpi vaan ikään kuin pysähtyy matkalla. Tällöin etu- ja takapää työskentelevät erillisinä yksikköinä”, Minna kertoo.

…ja vammojen hoitoa

Pasin viimeisimmät startit ja treenit osoittivat vanhojen vammojen palanneen vaivaamaan hevosta. Viimeistään hevosen muuttunut käytös kertoi kivusta, jota oli pikimmiten lähdettävä hoitamaan. Oikea takajalka ei ollut ajossa normaali, mutta klinikalla ei mitään poikkeavaa jalasta tutkimuksissa kuitenkaan löytynyt.

Vesimattokävelyn lisäksi Minna on hoitanut Pasia laserilla ja hieromalla, mikä on auttanut paikallistamaan kipukohtia. ”Pasia vesikävely on auttanut paljon ja takajalka on saatu aktivoitua takaisin toimintaan. Pasin kohdalla prosessi on kuitenkin pitkä ja se hyötyisi vesikävelystä myös jatkossa ajotreenin ohella”, Minna toteaa.

Oheisista ennen ja jälkeen kuvista voinee ainakin todeta Pasin saaneen lyhyessä ajassa jerkkua ja ryhtiä runkoonsa, joten voimme suositella vesikävelyä muillekin!

Fyysisen avun lisäksi polskiminen virkistää hevosen mieltä. Kun tähän yhtälöön lisätään Nutrolin® Hevonen Sportti -ravintoöljy, joka hillitsee mm. tuki- ja liikuntaelimien tulehdusta, Pasin hyvinvointi tulee huomioiduksi kokonaisvaltaisesti.

Mukavaa kesää kaikille vesipedoille!

Satu ja Pasi