Iloisin mielin ja tavoittein kohti lähestyvää kisakautta

Koiraharrastajan unelma lähestyy kovaa kyytiä. Kentät ja pellot sulavat, päivä pitenee ja mieli kirkastuu. Ajatukset kohdistuvat mahdollisen kilpakalenterin suunnitteluun ja lajeihin, joihin pääsee panostamaan entistä enemmän. On hauska miettiä treeni-iltoja hyvässä porukassa ja koiraurheilun tuottamaa iloa.

Koronan tuomasta epävarmuudesta huolimatta mahdollisen kilpakauden valmistelut säilyvät ennallaan. Treenimäärät kasvavat tasaisesti, lisäämme kokonaisuuteen jatkuvasti piteneviä koevalmistelutreenejä ja suunnittelemme treenien rakenteet siten, että ne tukevat tietä kohti kokeita.

Ruokavalion muutokset kesäkaudelle ovat aika vähäisiä. Tällä hetkellä Tinkan ruokavalioon perusnappuloiden ja lihojen lisäksi kuuluvat Nutrolinin tuotteista Nutrolin® Hip & Joint sekä Nutrolin® Skin & Coat. Nivelvalmiste pysyy samana vuodenajasta riippumatta, mutta pian otamme käyttöön Nutrolin® Sport -öljyn.

Nutroliniin olen ollut tosi tyytyväinen, ja pysymme varmasti pitkään tyytyväisinä käyttäjinä. Tinkalle öljyt maistuvat ruuan seassa loistavasti, mikä on ehdottomasti tärkeintä.

Aktiivisessa harrastuskäytössä olevan koiran nivelille omegat ja rasvahapot ovat ylipäätään todella tärkeitä. Ihoöljyn muutos Sporttiin on Tinkan ravinnossa ainoa vaihtuva osa. Aion lisätä ruokavalioon vielä tiettyjä hivenaineita, mutta haluan, että erityisesti niveliin vaikuttavat aineet ovat oikeasti laadukkaita ja sisältävät sen, mikä on tarpeellista mutta ei mitään sen enempää. Olemme siis oikeassa tiimissä.

Miltä näyttää treenirintamalla?

Treenien suhteen talvi on ollut erittäin rikas niin ajatusmaailman kuin tulostenkin suhteen. Mielentila ja työmotivaatio ovat ottaneet kunnon harppauksen eteenpäin. Tinka ja minä nautimme yhtä paljon kaikesta siitä, mitä treenaamme, ja se palkitsee enemmän kuin mitkään kokeet ja tulokset.

Tottiksen kanssa tilanne on loistava: koiran moottori kantaa loputtomasti, ja sen elekielestä kyllä näkee, miten hurjasti se nauttii tekemisestä. Avain treenien onnistumiseen löytyi ohjaajan pään sisältä (yllätys, yllätys!), ja nyt kun lukkoja on talven aikana murrettu, treenien sävykin on ihan toisenlainen.

Tähtäimessä IGP

Tähtäämme yhä IGP:hen ja rakennamme tekniikkaa kokeen suojeluosuutta varten, vaikka vielä ei olekaan tietoa siitä, järjestetäänkö kokeita tämän vuoden puolella ollenkaan. Koira kuitenkin ikääntyy, joten katsotaan, loistammeko me esimerkiksi FH-jäljellä jo ensi kaudella.

Toivottavasti meillä kasvaa myös pian toinen koira kilpakentille. Nyt mennään kuitenkin päivä ja unelma kerrallaan. IGP:n osalta talven aikana olemme rakentaneet Tinkalle vahvaa vartiointia, ja eteneminen teknisissä suoritteissa on ollut vahvaa. Kun kentät sulavat, pääsemme hiomaan piilonkiertoja ja tekemään treeneissä täysmittaisiä pitkiä liikkeitä. Kaiken kaikkiaan olemme hyvässä tilanteessa.

Kevätkaudella lisäämme treeniohjelmaan peltojäljen. Se kuuluu yhtenä osana IGP:n koesuoritukseen, jonka lisäksi haaveilen meille koeuraa erikoisjäljen puolelle.
Tällä hetkellä suunnitelmana on vahvistaa katsefokusointia esineilmaisuissa niin, että koira jää tuijottamaan esinettä keskittyneesti. Tällä varmistetaan se, että Tinka jatkaa jäljellä yhtä keskittyneesti kuin ennen esineilmaisuakin. Kulmatyöskentelyyn haluan tarkkuutta, mutta viime kauden keskittynyt tarkkuus mahtaa pysyä samana tälläkin kaudella.

Joka tapauksessa kesäkautta kohti mennään hirveällä motivaatiolla. Halu kehittyä ja kasvaa paremmaksi ohjaajaksi, tehdä parempaa yhteistyötä ja toimia kokonaisvaltaisena koirakkona vain kasvaa jokaisen onnistumisen myötä.

Kaikki kilpatavoitteet jäävät kuitenkin toiseksi koiraurheilusta syntyvän riemun rinnalla. Se on niin palkitsevaa. Sitä eivät tuomarit, pisteet tai kokeet voi arvioida. Me kaikki voimme löytää tuon riemun. Rakkaudesta koiraurheiluun.

Kirjoitus: Roosa Buska                 Kuvat: Tiia Hyvärinen, Iina Buska ja Roosa Buska