Hallintaa ja harrastuksia metsästyskoiralle

Seisovan tai ylösajavan metsästyskoiran tärkeä kriteeri on hallinta. Hallinta tarkoittaa ennen kaikkea molemminpuolista kunnioitusta koiran ja ohjaajan välillä, mutta hallinta on myös säännöllistä arkipäivän toimintaa. Hallintaa eli tottelevaisuutta voi vuoden ympäri treenata erilaisilla variaatioilla tai toiminnalla. Useat koiraharrastusseurat tarjoavat tottelevaisuuskoulutusta, mutta tottelevaisuutta voi harjoittaa myös kotikonstein.

Tärkeintä on koiralle selkeys. Kun kerran sanot jotain, sen pitää olla pysyvää. Mielipiteen tai toimintatavan vaihto panee koiran sekaisin ja saa koiran tarjoamaan erilaisia asioita.

Mistä isoin hyöty?

Koira on hyvin yksinkertainen. Mistä se saa isoimman hyödyn, sen se myös ensimmäisenä tarjoaa. Koiran palkkaamisella on siis iso rooli.

Pieni pentu elää ruuan voimalla. Niinhän se on tehnyt aina ennenkin emän tissistä maitoa juodessaan. 7-viikkoinen pentu tekee mitä vain, kun se vain saa ruokaa.

Ruoka on siis koiralle elämän eliksiiri, mutta mitä vanhemmaksi saalisviettinen (eli metsästyskoira) koira tulee, sen isomman palkkion se kokee saavansa muusta kuin ruuasta. Koira on viisas: se oppii tuntemaan ruoka-aikansa. Se tietää kuitenkin senkin, että ruokaa on aina saatavilla, koska se on oppinut vuosien aikana talon tavat.

Koiran palkkiot

Usein näkee koiria, jotka nappaavat ruuan suuhunsa vain omistajan mieliksi. Koira hakisi palkkionsa mieluummin toiminnan avulla, mutta voihan se ottaa lihapullankin. Tässä kohtaa ohjaajan tärkeys saa uuden merkityksen.

Metsästävän koiran kanssa pitää joka hetki tähdätä siihen, että omistaja on sille tärkein – ei lihapulla eikä riista.

Mitä enemmän omistaja tekee koiran kanssa yhdessä, sen tärkeämpään rooliin tämä koiran silmissä nousee. Omistajan luona koira viihtyy ja sillä on mukavaa. Koira saa palkkion jo sinusta ja iloisesta olemuksestasi.

Näin onnistut lenkillä

Tässä muutamia vinkkejä, kun vietät koirasi kanssa aikaa lenkillä:

  • Keskity koiraasi. Laita puhelin taskuun lenkin ajaksi. Tulkitse koirasi olemusta ja opi lukemaan koiraa ja sen käytöstä erilaisissa tilanteissa.
  • Ota mukaan esimerkiksi palloja ja dummyja, joista koirasi pitää. Näytä koiralle, mihin jätät pallon tai dymmyn, kävele eteenpäin ja päästä koirasi hakemaan. Muista helpottaa tehtävää, mikäli se käy liian vaikeaksi. Koiran pitää aina saada palkinto tehdystä työstä.
  • Jos koirasi ei löydä, toimi seuraavasti: Laita koira istumaan, mene lelun luo, nosta lelu niin, että koirasi näkee sen. Laske lelu alas. Mene koiran luokse. Lähetä koira. Muista häiriöt, eli leiki ensiksi sellaisessa paikassa, jossa koirasi on varmasti keskittynyt sinuun.
  • Opeta koirasi kävelemään selkäsi takana hihna löysällä tai ilman hihnaa. Pyydä koirasi sivulle, kävele hitaasti, laita koiranpuoleinen jalka koirallesi blokiksi, jos koira aikoo tulla jalkasi ohi. Anna samalla käsky. Vahvista haluttua toimintaa. Kun koirasi on oikeassa paikassa, kerro suullinen käsky ja kehu. Älä riehaannu, vaan kehu rauhallisesti. Muista vapauttaa koira alkuvaiheessa jo ensimmäisen oikean halutun toiminnan jälkeen. Voit myös vaikeuttaa toimintaa esimerkiksi heittämällä lelun koiran kävellessä vieressä.
  • Heittele leluja kesken lenkin. Laita koira istumaan ja hae lelu itse. Muista hallinta. Älä käännä koirallesi selkää, sillä silloin et näe, mitä koirasi selän takana puuhaa. Muista siis heittojen pituudet. Noudoissa on hyvä pitää mielessä ”50–50”: hae puolet itse ja anna koiran noutaa puolet. Täten koirasi oppii myös riistasta luopumista.
  • Opeta niin sanottua lähihakua heittämällä aamu- tai iltaruoka kotipihalla maahan. Anna koiran keskittyä ruuan löytämiseen. Voit käyttää lähihakupillitystä tai antaa esimerkiksi suullisen käskyn koiran löytäessä tai lähestyessä ruokaa. Voit myös piilottaa koiralle ruokaa maastoon. Älä kuitenkaan piilota ruokaa maahan, sillä silloin koirasi yhdistää ruuan olevan aina maassa. Piilota nakinpala vaikkapa puunrunkoon tai kiven päälle. Anna koiran keskittyä leikkiin ja tehdä omat ratkaisut. Auta vain tarvittaessa. Muista kehua!

Opeta peruskäskyt

Opeta koirallasi peruskäskyt: tänne, seis ja ei. Niillä koirasi pärjää koko elämän. Tänne-käskyllä saat sen luokse, seis-käskyllä pysäytät sen väärän toiminnan aikana, ja ei-käskyllä viestität koirallesi, mikä on kiellettyä.

Kieltämisen pitää olla selkeää. Muista aina, ettet voi kieltää koiraa silloin, jos koirasi ei tiedä, miten sama asia tehdään oikein. Ole siis aina reilu.

Keskinäinen luottamus koostuu oikeasta ja määrätietoisesta toimintatavasta. Fyysinen rankaiseminen on koiran koulutuksessa kiellettyä. Koirasi ei sellaisesta opi, sillä valitettavan usein me ihmiset olemme auttamattoman kaukana siitä tilanteesta, jossa kielto olisi pitänyt antaa. Siksi treeni on aina hyvä aloittaa jollain helpolla tavalla ja vaikeuttaa tarvittaessa asteittain.

Hyvän tiimin ainekset

Harrasta koirasi kanssa muutakin kuin pelkkää metsästystä metsästysaikaan. Jokainen koira tarvitsee ”pään nollausta” ja energian purkamista. Koirapuistossa juokseminen on koiran itsenäistä toimintaa, enkä tarkoita tällä pelkkää lenkkeilyä tai puistossa juoksentelua, vaan kahdenkeskistä, yhteistä harrastamista.

Yhteistä toimintaa voivat olla seurojen tarjoamat tottelevaisuuskoulutukset, mutta se voi olla myös yhteistä hiihtoa, juoksua, agilityä, mejää, rally-tokoa tai pk-lajin harrastamista.

Jokainen edellä mainittu toiminta vahvistaa keskinäistä suhdetta. Sinä määrät tahdin, koira kuuntelee, arvostaa ja tottelee sinua. Olkaa yhdessä hyvä tiimi, siitä on teille iloa pitkään!

Kirjoitus ja kuvat: Sanna Toivola