Kohti FMBB-kisoja belgianpaimenkoira Kaukon kanssa

Belgianpaimenkoirien maailmanmestaruudet ratkotaan tänä vuonna toukokuun alussa FMBB-kilpailuissa Písekissä Tšekissä. FMBB-lyhennys tulee sanoista Federation Mondiale Berger Belges. Lähes viikon kestäviin kilpailuihin kokoontuu satoja belgejä kymmenistä eri maista mittelöimään IPO:ssa, mondioringissa, agilityssä, koirajuoksussa ja -pyöräilyssä sekä tokossa.

Huolellista treenaamista

Meidät valittiin Kaukon* kanssa Suomen tokojoukkueeseen kolmosluokkaan, joka vastaa Suomen erikoisvoittajaluokkaa. Olimme mukana myös viime vuonna, ja teimme treenisuunnitelman näiden kokemusten perusteella. Treenaamme monia eri lajeja, ja toko on yleensä koko syksyn tauolla.

Tällä kerralla aloitimme treenit uuden vuoden päivänä tekemällä kaikki liikkeet kokeenomaisesti treenikavereiden valvovien silmien alla. Kaverit kirjoittivat muistiin huomioitaan. Niiden perusteella laadimme kymmenen kohdan parannuslistan, jonka tarkoituksena oli auttaa meitä valmistautumaan tuleviin kisoihin.

Lista sisälsi pieniä osasia, kuten palautuksen varmuutta, sekä muutaman isomman osan, joista yksi on kokonaan uusi kriteeri yhteen kaukokäskyjen vaihtoon.

Monipuolista treenaamista

Viime vuoden kisoja edeltävänä aikana keskityin rutiinin rakentamiseen. Nyt, kun olemme kisanneet taas vuoden enemmän, päätin keskittyä ensimmäiset kuukaudet parannuslistan palasten korjaamiseen, sen jälkeen palasten kasaamiseen ja viimeisen kuukauden aikana rutiinin rakentamiseen kriteereistä tinkimättä.

Harjoittelemme yleensä viitenä päivänä viikossa. Joskus treenit ovat vain kaukokäskyjen jumppaamista olohuoneessa ja joskus kokonaisuuden rakentamista isommalla porukalla. Joskus treeni on kaikkea tältä väliltä.

Treenaan myös usein lenkillä tai pihalla – leikin ohessa – esimerkiksi stoppeja ja jääviä liikkeitä. Lumien sulettua otimme mukaan maastolajeja, jotka ovat hyvää vastapainoa tokolle.

Tukea Nutrolin® Hip & Joint -valmisteesta

Alkuvuoden treenit lähtivät hyvin liikkeelle ja treenimotivaatio oli kummallakin huipussaan. Aloin kuitenkin epäillä Kaukon kuntoa helmikuussa ja päätin käydä sen kanssa röntgenissä. Eläinlääkäri kehui koiran kuntoa ikäisekseen erinomaiseksi, mutta ranteesta paljastui vanha trauma. Mitään vakavaa tämä ei onneksi ollut, tosin treeneissä kannattaisi ottaa huomioon, että stoppeja tai nostojen iskuja ei kannata toistaa useasti yhdessä treenissä.

Lääkäri suositteli jatkamaan päivittäisen nivelvalmisteen antamista sekä pientä lepoa. Nyt olemme taas aloitelleet harjoittelua ja treenaamme koiran ehdoilla kohti kisoja. Matkat on jo varattu ja jännitys noussut sopivasti. Varmasti taas kiva reissu tulossa hyvällä porukalla!

Ystävällisin terveisin
Iida Rinne

*Kaukon virallinen nimi titteleineen on C.I.B & C.I.E & Fi TVA, Eew-18, Tlnw-18, Sew-17, Dkw-17 & Lvw-17 & Eew-17 & Asg-17 & Eew-16, Now-16, Byw-16, VDHEUSG-16, Eew-15, Tlnw-15, Now-14, Sejw-13, Baltjw-13, Hejw-13, Byjw-13, Fi & Dk & Se & Pohj & Swi & By & Hr & Lux & No & Cz & Slo & Balt & Lt & Lv & Ee & Pl Ch, Ru & By & Balt & Lt & Lv & Ee Jch, HK3, JK1, EK1, Tk1, Tk2, Tk3, Tk4, Rtk2, Bh, Paim-e, Paim1, Agi3 FLAMMEUS U SHOULD KNOW ME

Kuvat: Saana Lehtinen ja Iida Rinne