Koiran nivelrikko: Mistä omega-3-rasvahappoja nivelrikkokoiralle?

koiran nivelrikko

Eläinlääkärit ja eläinfysioterapeutit suosittelevat nykyisin lähes poikkeuksetta omega-3-rasvahappojen lisäämistä nivelrikkoa sairastavan koiran ruokavalioon. Nivelrikko on sairaus, johon liittyvä tulehdus aiheuttaa koiralle kipuja. Tulehdus myös kiihdyttää nivelvaurioiden muodostumista. Omega-3-rasvahapot hillitsevät tulehdusta, ja siksi niiden käyttö nivelrikon hoidon tukena on hyvin perusteltua.

Omega-3-rasvahappoja löytyy eri lähteistä. Koska kaikilla omega-3-rasvahapoilla ei ole tulehdusta hillitsevää vaikutusta, on tärkeää osata tunnistaa oikeat omega-3-rasvahappojen lähteet.

Pellavaöljy ei vaimenna tulehdusta nivelissä

Kasviöljyt, kuten pellava-, camelina- ja rypsiöljy, sisältävät omega-3-rasvahappoja. Kasviöljyjen omega-3-rasvahapoilla ei kuitenkaan ole tulehdusta hillitsevää ominaisuutta.

Kasviöljyn yleisin omega-3-rasvahappo, alfa-linoleenihappo, muuntuu vähäisessä määrin omega-3 EPA:ksi, joka on ehkä tehokkain tulehdusta hillitsevä omega-3-rasvahappo. Muuntuminen on kuitenkin niin vähäistä, että pellavaöljyllä ei kannata alkaa hoitaa nivelrikkokoiran omega-3-tarpeita.

Kalaöljy ja nivelravinteet: tehokkaat yhdessä nivelrikon tukihoidossa

Omega-3 EPA on rasvahappo, jota on runsaasti kalaöljyssä. Kalaöljy sisältää runsaasti myös toista omega-3-rasvahappoa, DHA:ta, joka on lähes yhtä tehokas tulehduksen hillitsijä kuin EPA. Kalaöljy sisältää myös pieniä määriä ETA- ja DPA-rasvahappoa, mutta yleensä omega-3:n lähteitä verrataan niiden EPA-ja DHA-pitoisuuden perusteella.

Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen lisäksi koiran nivelrikon hoitoon suositellaan nivelravinteita, glukosamiinia ja kondroitiinia. Omega-3-rasvahappojen tulehdusta vaimentava vaikutus tehostaa erittäin voimakkaasti nivelkudoksen uudistumista tukevien glukosamiinin ja kondroitiinin vaikutusta. Nutrolin® Hip & Joint sisältää sekä kalaöljyn että nivelravinteet.

Nutrolin® Hip & Joint on ainoa koiran nivelrikon ravitsemukselliseen tukihoitoon kehitetty ravintolisä, joka sisältää riittävän määrän glukosamiinin ja kondroitiinin vaikutusta tukevia omega-3-rasvahappoja.

Lohiöljy, viherhuulisimpukka ja kalaöljyjauhe ovat heikkoja EPA+DHA-lähteitä

Lohiöljy on perinteinen omega-3-rasvahappojen lähde, mutta on syytä huomioida, että lohiöljyn omega-3-rasvahappojen pitoisuus on viimeisen 10 vuoden aikana romahtanut. Muutos johtuu siitä, että lohen kasvatuksessa on siirrytty käyttämään rypsiöljyä energian lähteenä kalaöljyn sijaan. Jotta lohiöljystä saataisiin riittävä omega-3-rasvahappoannos koiran nivelrikon hoitoon, lohiöljyannoksen pitää olla yli 4-kertainen kalaöljyannokseen verrattuna. Katso tarkemmat pitoisuudet alla olevasta taulukosta.

Omega-3 pitoisuus

Taulukossa on esitetty myös ns. omega-3-jauheen (”kalaöljyjauheen”) EPA+DHA-pitoisuus. Jotta jauhemaisessa muodossa annostellusta omega-3 -lähteestä saadaan riittävä määrä tulehdusta vaimentavia omega-3-rasvahappoja, koiran ruoka-annokseen pitäisi laittaa jauhetta kerralla runsaan viikon annos.

Viherhuulisimpukasta sanotaan usein, että se sisältää runsaasti tulehdusta vaimentavia omega-3-rasvahappoja. Tosiasiassa viherhuulisimpukka on varsin huono omega-3-rasvahappojen lähde. Viherhuulisimpukan rasvahappokoostumusta on selvitetty useissa tutkimuksissa1. Oheisessa taulukossa on esitetty tutkimuksissa mitattu viherhuulisimpukan omega-3-rasvahappojen pitoisuus nelinkertaisena. Tämä siksi, että markkinoiden ”tehokkain” viherhuulisimpukkajauhe sisältää valmistajan mukaan neljä kertaa enemmän omega-3-rasvahappoja kuin perinteinen viherhuulisimpukkajauhe. Taulukon luvut osoittavat, että viherhuulisimpukka ei parhaimmillaankaan ole kovin hyvä omega-3-rasvahappojen lähde. 1 Murphy ym. (2003); Hielm-Björkman ym. (2007); Miller ym. (2014)

Ohessa vielä kuvio, joka esittää edellä olevan taulukon luvut selkeästi pylväinä. Koirien nivelrikkovalmisteen, Nutrolin Hip & Joint, sisältämä kalaöljy tuo koiran ruokintaan selvästi enemmän omega-3-rasvahappoja kuin sama määrä lohiöljyä tai suositeltu päiväannos omega-3-jauhetta tai viherhuulisimpukkaa.

koiran nivelrikko viherhuulisimpukka

Teksti: Mikko Griinari, eläinravitsemuksen tohtori, rasvahappotutkija