Koiran nivelrikko: Mistä omega-3-rasvahappoja nivelrikkokoiralle?

koiran nivelrikko

Eläinlääkärit ja eläinfysioterapeutit suosittelevat nykyisin lähes poikkeuksetta omega-3-rasvahappojen lisäämistä nivelrikkoa sairastavan koiran ruokavalioon. Nivelrikko on sairaus, johon liittyvä tulehdus aiheuttaa koiralle kipuja. Tulehdus myös kiihdyttää nivelvaurioiden muodostumista. Omega-3-rasvahapot hillitsevät tulehdusta, ja siksi niiden käyttö nivelrikon hoidon tukena on hyvin perusteltua.

Omega-3-rasvahappoja löytyy eri lähteistä. Koska kaikilla omega-3-rasvahapoilla ei ole tulehdusta hillitsevää vaikutusta, on tärkeää osata tunnistaa oikeat omega-3-rasvahappojen lähteet.

Pellavaöljy ei vaimenna tulehdusta nivelissä

Kasviöljyt, kuten pellava-, camelina- ja rypsiöljy, sisältävät omega-3-rasvahappoja. Kasviöljyjen omega-3-rasvahapoilla ei kuitenkaan ole tulehdusta hillitsevää ominaisuutta.

Kasviöljyn yleisin omega-3-rasvahappo, alfa-linoleenihappo, muuntuu vähäisessä määrin omega-3 EPA:ksi, joka on ehkä tehokkain tulehdusta hillitsevä omega-3-rasvahappo. Muuntuminen on kuitenkin niin vähäistä, että pellavaöljyllä ei kannata alkaa hoitaa nivelrikkokoiran omega-3-tarpeita.

Kalaöljy ja nivelravinteet: tehokkaat yhdessä nivelrikon tukihoidossa

Omega-3 EPA on rasvahappo, jota on runsaasti kalaöljyssä. Kalaöljy sisältää runsaasti myös toista omega-3-rasvahappoa, DHA:ta, joka on lähes yhtä tehokas tulehduksen hillitsijä kuin EPA. Kalaöljy sisältää myös pieniä määriä ETA- ja DPA-rasvahappoa, mutta yleensä omega-3:n lähteitä verrataan niiden EPA-ja DHA-pitoisuuden perusteella.

Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen lisäksi koiran nivelrikon hoitoon suositellaan nivelravinteita, glukosamiinia ja kondroitiinia. Omega-3-rasvahappojen tulehdusta vaimentava vaikutus tehostaa erittäin voimakkaasti nivelkudoksen uudistumista tukevien glukosamiinin ja kondroitiinin vaikutusta. Nutrolin® Hip & Joint sisältää sekä kalaöljyn että nivelravinteet.

Nutrolin® Hip & Joint on ainoa koiran nivelrikon ravitsemukselliseen tukihoitoon kehitetty ravintolisä, joka sisältää riittävän määrän glukosamiinin ja kondroitiinin vaikutusta tukevia omega-3-rasvahappoja.

Lohiöljy, viherhuulisimpukka ja kalaöljyjauhe ovat heikkoja EPA+DHA-lähteitä

Lohiöljy on perinteinen omega-3-rasvahappojen lähde, mutta on syytä huomioida, että lohiöljyn omega-3-rasvahappojen pitoisuus on viimeisen 10 vuoden aikana romahtanut. Muutos johtuu siitä, että lohen kasvatuksessa on siirrytty käyttämään rypsiöljyä energian lähteenä kalaöljyn sijaan. Jotta lohiöljystä saataisiin riittävä omega-3-rasvahappoannos koiran nivelrikon hoitoon, lohiöljyannoksen pitää olla yli 4-kertainen kalaöljyannokseen verrattuna. Katso tarkemmat pitoisuudet alla olevasta taulukosta.

Omega-3 pitoisuus

Taulukossa on esitetty myös ns. omega-3-jauheen (”kalaöljyjauheen”) EPA+DHA-pitoisuus. Jotta jauhemaisessa muodossa annostellusta omega-3 -lähteestä saadaan riittävä määrä tulehdusta vaimentavia omega-3-rasvahappoja, koiran ruoka-annokseen pitäisi laittaa jauhetta kerralla runsaan viikon annos.

Viherhuulisimpukasta sanotaan usein, että se sisältää runsaasti tulehdusta vaimentavia omega-3-rasvahappoja. Tosiasiassa viherhuulisimpukka on varsin huono omega-3-rasvahappojen lähde. Viherhuulisimpukan rasvahappokoostumusta on selvitetty useissa tutkimuksissa1. Oheisessa taulukossa on esitetty tutkimuksissa mitattu viherhuulisimpukan omega-3-rasvahappojen pitoisuus nelinkertaisena. Tämä siksi, että markkinoiden ”tehokkain” viherhuulisimpukkajauhe sisältää valmistajan mukaan neljä kertaa enemmän omega-3-rasvahappoja kuin perinteinen viherhuulisimpukkajauhe. Taulukon luvut osoittavat, että viherhuulisimpukka ei parhaimmillaankaan ole kovin hyvä omega-3-rasvahappojen lähde. 1 Murphy ym. (2003); Hielm-Björkman ym. (2007); Miller ym. (2014)

Ohessa vielä kuvio, joka esittää edellä olevan taulukon luvut selkeästi pylväinä. Koirien nivelrikkovalmisteen, Nutrolin Hip & Joint, sisältämä kalaöljy tuo koiran ruokintaan selvästi enemmän omega-3-rasvahappoja kuin sama määrä lohiöljyä tai suositeltu päiväannos omega-3-jauhetta tai viherhuulisimpukkaa.

koiran nivelrikko viherhuulisimpukka

Teksti: Mikko Griinari, eläinravitsemuksen tohtori, rasvahappotutkija

4 kommenttia aiheesta “Koiran nivelrikko: Mistä omega-3-rasvahappoja nivelrikkokoiralle?

 1. Pirkko Liimatainen sanoi:

  Entä jos koira on yliherkkä / allerginen kaikille kalatuotteille?
  Mikä voisi olla korvaava ruoka-aine tai ravintolisä?

  • Anna-Liisa Lundell sanoi:

   Tilanne onkin harmillinen jos nivelrikkokoira on allerginen kalalle. Koira todella hyötyisi suuresta määrästä omega-3 DHA- ja EPA-rasvahappoja, kuten tässä kirjoituksessa kerrottiinkin. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäävät leväpohjaiset EPA- ja DHA-valmisteet. Kaloihinkin nämä rasvahapot päätyvät ravintoketjussa mikrolevistä. Jos hankit levä-omega-3 -valmisteen, voit käyttää Nutrolin Nivel monitehon annostustaulukon mukaisia rasvahappomääriä ohjenuorana ja laskea sen perusteella kuinka monta leväöljykapselia koiralle pitää antaa per päivä. Taulukko löytyy sivuiltamme tuotteen yhteydestä. Yhdysvaikutuksen saamiseksi ostoslistalle menevät myös lääkelaatuinen glukosamiini, kondroitiinisulfaatti ja MSM. Nivel monitehossa on lisäksi krilliä sekä C- ja E-vitamiinia, mutta krillikään ei tietysti sovi kala-allergikolle.

   Jonkin verran olemme saaneet sellaisia käyttäjäkokemuksia kala-allergikkojen omistajilta että Nutrolin Seniori on sopinut heidän koirilleen. Kaikista käyttämistämme kalaöljyistä on poistettu epäpuhtauksien lisäksi proteiinit, joten varovainen kokeilu on joskus kannattavaa. Ehkä joku lähellä asuva ystäväsi voi antaa sinulle muutaman lusikallisen senioriöljyä testattavaksi?

   Terveisin Nutrolin-tiimi

    • Nutrolin sanoi:

     Hei,
     Ja kiitos erittäin hyvästä kysymyksestä.
     Tuote toimii oikein hyvin kissoillekin, jos kissan vain saa syömään sen. Tuote koostuu öljystä ja nivelravinnetabletista. Tabletti on huokoinen, ja siksi helppo murentaa vaikka lusikalla lautasta vasten ja sekoittaa esim. märkäruokaan, johon öljykin on helppo piilottaa. Yksi jo edesmennyt konttorikissamme söi Hip & Joint -valmistetta useita vuosia. Ensimmäiset pari viikkoa piti kikkailla että sai kissan tottumaan uuteen makuun, ja sen jälkeen kissa alkoikin vieroksua ruokaansa jos nivelaineet eivät olleet mukana. Tabletti maistuu hiukan ravulta, mikä on usein kissojen herkkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.