Rokin Maxin uusi ura

Rokin Maxi kilpailu-ura tuli päätökseen vuoden 2022 lopussa, sillä orin kilpailuikä tuli vastaan. Alkuvuoden se hieman hämmästeli vähentynyttä treenimäärää ja oloneuvoksen eloa Miehikkälässä.

liinakkosuomenhevosori talvisessa maisemassa takanaan nuori nainen, joka taluttaa kyseistä hevosta
Kesätyötä varten se oli kuitenkin pidettävä kunnossa, sillä siitoskausi on oreille fyysisesti rankkaa. Orin uusi sivu kääntyi toukokuussa, kun Loviisassa sijaitseva Oriasema Sundvik valikoitui orin asemapaikaksi ja astutuskausi pääsi alkamaan.
Uusia siitosoreja hypytetään kauden alussa pukille, sillä kertaus on opintojen äiti. Pukille hyppääminen on monille oreille luonnollista, mutta siittolan työntekijöiden tarvitsee nähdä miten mikäkin ori toimii, miten oria tarvitsee ohjata ja kuinka paljon se tarvitsee houkuttelua. Osalle riittää pelkkä tamman haju, toiset tarvitsevat näköyhteyden tammaan. Nopeasti jokaiselle oriille löytyy oma rutiini. Pääsääntöisesti orit hyppäävät pukille kolmisen kertaa viikossa ja yhdestä hyppäämisestä saadaan jo monelle asiakkaalle riittävä määrä siemeniä matkaan. Sperma pakataan liuottimen kanssa ruiskuun, joka paketoidaan kylmäpakettiin, ja paketti lähtee tamma-asiakkaalle jonnekin päin Suomea. Koska siirtolähetykset ovat herkkiä, voi Nutrolin® HORSE Sportista olla apua huonosti siirtoa kestävälle spermalle. Muun muassa Helsingin Yliopistolla on tehty tutkimusta, jossa omega-3-rasvahapot parantavat siirtokestävyyttä ja jopa laiskahkot siittiöt ovat saaneet lisävirtaa oikeista omegoista!
nuori nainen pitää sylissään Nutrolin Horse Sport -pakettia seistessään liinakkosuomenhevosorin vierellä tallin käytävällä

Maxin vastuuvalmentajana aktiiviuran aikana toiminut Nyyti Timonen osaa heti nimetä kaksi piirrettä, joiden hän toivoisi periytyvän orin jälkeläisille. ”Luonne, se on Rokin Maxilla ehdottomasti paras ominaisuus. Heti sen perässä tulee kestävyys, jonka toivoisin sen varsojenkin perivät, sillä se on Maxille ollut selkeästi synnynnäinen ominaisuus, jota on ollut helppo ylläpitää.”

Nutrolin® tuotteet tulivat Rokin Maxin arkeen mukaan vuonna 2017, jolloin se alkoi käyttämään Skin & Coatia. Näkyvät muutokset ihossa ja karvassa saivat Nyytin kokeilemaan myös Sportia. Omega-3-rasvahapot ylläpitävät nivelten hyvinvointia, ylläpitävät suoristuskykyä ja auttavat lihaksistoa palautumaan. 

Orin palautuminen treeneistä ja kisasuorituksista oli sujuvaa ja koko uransa se sai olla ilman jalkavaivoja, jotka ovat kilpahevosille harmillisen yleisiä. ”Itselleni tärkeää on se, että tuote on kotimainen. Vaakakupissa painaa myös klinikan ja luonnonmukaisen hoitotavan erot. Ensin mieluummin hoidetaan mahdollisuuksien mukaan itse ja sitten haetaan lisäapua klinikalta”, hevosten hermoratahierojaksi valmistunut Nyyti taustoittaa.Tällä hetkellä sekä Nyytin tallissa, että hänen isänsä Markun tallissa Nutrolin® -tuotteet kuuluvat useamman hevosen päivittäiseen rehuannokseen.

Myös Maxin toistaiseksi ainoa poika, Rokintahti, saa Sporttia. Liinakon orivarsan uran avausta odottaa jo moni, sillä jälkeläisten suoritukset kiinnostavat hevoskasvattajia. Nyytin valmennettavana on Jilian Lax, joka on myös väläytellyt menestyskuntoaan tämän vuoden puolella.

nainen taluttaa loimitettua liinakkosuomenhevosta pois tarhasta

nROKIN MAXI

ori
suomehevonen
229 starttia, 71 toto-sijaa
voittosumma yli 213 000 euroa
Astuu kesän 2023 Sundsvikin Oriasemalla.

Rokin Maxi Facebookissa.