Auta koiraasi oikeilla rasvahapoilla: Onko sinulla allerginen koira, jolla on iho-oireita?

Auta koiraasi oikeilla rasvahapoilla: Onko sinulla allerginen koira, jolla on iho-oireita?

Koiranomistajat ovat iät ja ajat pyrkineet lisäämään koiriensa turkin kiiltoa erilaisilla ravintoöljyillä. Tämä onnistuukin suhteellisen helposti. Avun saaminen pitkittyneeseen karvanlähtöön, kutinaan, hilseilyyn ja ihottumiin rasvahappolisällä vaatii valmisteelta enemmän ominaisuuksia kuin kiillon lisääminen. Kun koira kärsii atooppisesta ihottumasta tai muista iho-oireita aiheuttavista allergioista, eläinlääkärit suosittelevat tukihoidoksi rasvahappovalmistetta. 

Allergisten koirien yleisiä iho-oireita ihottuman lisäksi ovat ihon haavaumat eri puolilla kehoa (myös tassuissa), turkin harveneminen ja voimakas kutina. Nämä oireet vaativat aina eläinlääkärin hoitoa ja muiden sairauksien poissulkemista. Potilas tarvitsee usein myös esimerkiksi kortisonilääkitystä. Oikeiden rasvahappojen avulla lääkitystä voidaan silti monessa tapauksessa vähentää.

Rasvahapot tukihoitona allergiselle koiralle, jolla on iho-ongelmia

Iho-ongelmat ovat syynä noin joka neljännelle eläinlääkärikäynnille. Syy iho-ongelmien taustalla on usein ihon luonnollisen suojakerroksen eli läpäisyesteen heikentyminen. Esimerkiksi allergiat voivat ärsyttää ihoa ja siten heikentää ihon läpäisyestettä, mikä puolestaan ​​lisää ihotulehduksen riskiä. Varta vasten ihon tarpeisiin kehitetyn rasvahappolisän avulla on usein mahdollista korjata koiran iho-ongelmat, mutta satunnaisesta öljyjen lisäyksestä on harvoin hyötyä. 

Välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti omega-6-linolihappoa, tarvitaan pitämään yllä ihon läpäisyestettä. Välttämättömiä rasvahappoja on suositeltu atooppisille koirille 1980-luvulta lähtien. On syytä muistaa, että akuutit iho-ongelmat vaativat aina aluksi yhteydenottoa eläinlääkäriin.

Auta koiraasi oikeilla rasvahapoilla: Onko sinulla allerginen koira, jolla on iho-oireita?

”Lyra on kärsinyt viisikuisesta pennusta alkaen kutinasta ja raapimisesta, lähinnä silmien ympäriltä. Kävi ilmi, että Lyralla on atooppinen ihottuma. Koirani on allerginen mm. pölypunkeille, siitepölylle, hiivoille ja lampaanvillalle. Nutrolin® SKIN & COAT -ravintoöljyn avulla Lyra pystyi vähitellen lopettamaan kortisoni- ja antihistamiinilääkityksen.” 

Tietyt rasvahapot auttavat koiran iho-ongelmissa

Koiran iholle ja muulle elimistölle vain linolihappo ja alfalinoleenihappo ovat välttämättömiä rasvahappoja. Ne luokitellaan välttämättömiksi ravintoaineiksi, koska koira ei pysty tuottamaan niitä itse. Siksi niitä on saatava ruokavaliosta. Kasviöljyt ovat tärkeimpiä välttämättömien rasvahappojen lähteitä. Lohi- ja kalaöljyt eivät sitä ole.

Valitse oikeat omegat koiralle, jolla on iho-oireita

Useissa koiran ihon hoitoon tarkoitetuissa ravintoöljyissä vaikuttavat aineet ovat gamma-linoleenihappo (GLA) ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA. Näitä rasvahappoja kutsutaan yleisesti ”välttämättömiksi”, vaikka käytännössä ne eivät ole välttämättömiä ravintoaineita. Elimistö pystyy tuottamaan näitä linolihaposta ja alfalinoleenihaposta, ts. todellisista välttämättömistä rasvahapoista.

Ihon sisäiseen hoitoon tarkoitetuissa ravintoöljyissä GLA:n sekä kalaöljyn EPA:n ja DHA:n tehtävänä on estää tiettyjen tulehduksellisten signaaliaineiden muodostumista (Calder 2006). Kalaöljystä saatuja rasvahappoja sisältävä ravintoöljy siis vain vaimentaa tulehdusreaktioita, ei vahvista ihon läpäisyestettä. 

Tulehduksellinen kutina on usein seurausta ulkoisesta ärsytyksestä, joka tunkeutuu ihon pintakerroksen läpi ja käynnistää ihossa puolustusreaktion. Ensisijainen syy kutinan takana voi siis olla ihon liiallinen läpäisevyys. Siksi keskeisenä hoitostrategiana tulee olla ihon luonnollisen suojan eli läpäisyesteen vahvistaminen. 

Runsaasti välttämättömiä rasvahappoja sisältävä ravintoöljy vahvistaa ihon läpäisyestettä ja suojaa siten ihoa tulehdusreaktioilta. Välttämättömistä rasvahapoista elimistö pystyy tekemään keramideja, ihon tärkeimpiä rakennusaineita. Keramidit ovat vahamaisia lipidejä, jotka toimivat ihossa kuin laasti muurissa: ne auttavat säilyttämään ihon kosteustasapainon. Kun ihon keramidipitoisuus on kunnossa, kosteus pysyy ihossa ja iho pystyy suojautumaan ulkoisia ärsytyksiä vastaan. Siksi iho-ongelmien hoidossa välttämättömillä rasvahapoilla saadaan parempia tuloksia kuin kalaöljyn rasvahapoilla. 

Nämä ovat faktoja, joita myös tutkimus tukee:

  • Tutkija Reiter ja hänen tiiminsä (2009) havaitsivat, että atooppisilla koirilla on vähemmän linoleenihappoa sisältäviä keramideja. Heidän tulkintansa on, että heikentynyt läpäisyeste voi johtua lisääntyneestä allergisesta herkistymisestä.

  • Useissa tutkimuksissa on myös havaittu, että linolihappo ja alfalinoleenihappo vähentävät ihon läpäisevyyttä (Marsh et al. 2000, Campbell ja Roudebush 1995) ja siksi välttämättömillä rasvahapoilla on keskeinen merkitys ihon läpäisyesteen vahvistamisessa.

Auta koiraasi oikeilla rasvahapoilla: Onko sinulla allerginen koira, jolla on iho-oireita?

Tuplavaikutus Nutrolin® SKIN & COAT -ravintoöljyllä

Nutrolin® SKIN & COAT -ravintoöljyn ainutlaatuinen ja patentoitu rasvahappokoostumus on saatu aikaan yhdistämällä kolme eri kasviöljyä tietyistä lajikkeista: hampunsiemenöljy, pellavansiemenöljy ja rypsiöljy. SKIN & COAT ei sisällä lainkaan kalaöljyä. Se eroaa siten käytännössä kaikista muista koiran ihon, turkin, kynsien ja anturoiden hoitoon tarkoitetuista ravintoöljyistä. SKIN & COAT -öljyä on myös täydennetty luonnollisella tokoferoliseoksella eli eri antioksidanteilla.

Nutrolin® SKIN & COAT -ravintoöljy tukee ensisijaisesti ihon luonnollista suojakerrosta. Siksi öljy sisältää runsaasti välttämättömiä rasvahappoja optimaalisessa suhteessa toisiinsa. Välttämättömien rasvahappojen lisäksi SKIN & COAT sisältää myös gammalinoleenihappoa (GLA) ja omega-3-sarjan stearidonihappoa (SDA). Nämä tukevat linolihapon vaikutusta ja niillä on myös tulehdusta ehkäisevä vaikutus.

Tämä ihon hyvinvoinnin tukemiseen kehitetty rasvahappovalmiste on ollut markkinoilla vuodesta 2007. Näiden vuosien aikana olemme saaneet runsaasti palautetta valmisteen tehosta sekä eläinlääkäreiltä että koiranomistajilta. Usein toistuva kommentti on, että kutina ja kortikosteroidien käyttötarve ovat vähentyneet. Vastauksista käy ilmi myös, että koirien toistuvat bakteeri- ja sieni-infektiot vähenivät. 

LÄHDEVIITTEET

Calder, P.C. (2006). n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. American Journal of Clinical Nutrition. 83:1505S-1519S.

Campbell, K.L. ja P. Roudebush. 1995. Effects of four diets on serum and cutaneous fatty acids, transepidermal water losses, skin surface lipids, hydration and condition of the skin and haircoat of dogs. Proc. 11th meeting of the Amer. Col. of Vet. Dermatologists, pp. 80-81.

Marsh, K.A., Ruedisueli, F.L., Coe, S.L. ja Watson, T.G.D. (2000). Effects of zinc and linoleic acid supplementation on the skin and coat quality of dogs receiving a complete and balanced diet. Veterinary Dermatology. 11:277-284.

Paterson, S. (1995). Additive benefits of EFAs in dogs with atopic dermatitis after partial response to antihistamine therapy. Journal of Small Animal Practice. 36:389-394.

Reiter, L.V., Torres, S.M., ja Wertz, P.W. (2009). Characterization and quantification of ceramides in the nonlesional skin of canine patients with atopic dermatitis compared with controls. Veterinary Dermatology 20:260-266.