Vanhan koiran uudet temput ja uusi harrastus

koiratanssi

Jo jokseenkin kulunut sanonta väittää, että vanha koira ei opi uusia temppuja. Joko todistimme väitteen vääräksi tai sitten 11-vuotias Hilda-koirani ei vain ollut vielä vanha, koska se oppi uuden lajin temput ja itse asiassa kokonaan uuden lajin viime vuonna.

Tosin aivan nollatilanteesta emme lähteneet, sillä olin opettanut Hildalle nipun erilaisia temppuja vuosien varrella. En kuitenkaan ollut ketjuttanut niitä kokonaiseksi musiikin kanssa esitettäväksi ohjelmaksi aiemmin.

Olimme harrastaneet koiratanssin toista alalajia, heelwork to musicia eli seuraamista musiikin tahdissa, jokusen vuoden, mutta Hildan ennenaikainen kuulon alentuminen pakotti sen jäämään lajista varhaiseläkkeelle. Koiratanssissa saa ohjata koiraa käsimerkein. Ylimmässä luokassa jossa kilpailimme, käsiohjauksen tulisi olla mahdollisimman huomaamatonta, ja sitähän se ei kuuloansa menettävän koiran kanssa ollut.

Aikani luopumissurua koiratanssista kärsittyäni kaverini keksivät, että voisimmehan me jatkaa tanssimista vielä alokasluokassa, mutta koiratanssin toisessa alalajissa, freestylessa, ja hankkia tuloksia koulutustunnukseen asti. Yllytyshulluna tietysti innostuin. Myös Hildasta oli hauskaa, kun treenattavien asioiden repertuaarimme laajeni.

Kuten usein koiratanssissa, niin tässäkin avuksemme tarvittiin lajin tuntevia entusiasteja, jotka auttoivat minua ohjelman suunnittelussa ja temppujen hiomisessa. Tuttujen temppujen lisäksi opetin Hildalle yhden kokonaan uuden tempun, kepin kiertämisen, mistä se innostui suunnattomasti, kunhan sai jutun juonesta kiinni.

koiratanssi 2018

Ohjelmamme valmistui alkukesästä, treenailimme varmuutta siihen läpi kesän, ja korkkasimme meille molemmille uuden lajin kisat loppukesästä osallistuessamme freestylen alokasluokkaan. Heti ensimmäisistä kisoista saimme kunniamaininnan, mutta lopulta koulutustunnuksen keräämiseen tarvittiin neljä kisaa, jotta saimme tarvittavat kolme kunniamainintaa.

Viimeisten kisojen aikaan Hilda oli vajaa 12-vuotias, mutta niin täynnä intoa, että se varioi ohjelmaamme haluamallaan tavalla ja äänteli innosta osan ohjelmaa. Onneksi koiratanssissa tuomarit eivät tiedä, minkälaiseksi ohjelma on suunniteltu, joten esityksemme kelpasi kunniamaininnan arvoiseksi.

Valitettavasti meidän ei kannata jatkaa enää avoimeen luokkaan freestylessa käsiohjauksen takia, mutta onneksi voimme kisata vielä rallytokossa, jossa käsiohjaus ei haittaa ylimmässäkään luokassa. Opetinpa reilut 12-vuotiaalle Hildalle uusia temppuja rallytokon Nordic-kylttien merkeissäkin, mutta se onkin sitten jo toinen tarina…

Koiratanssiterveisin, Sanna Tiilikainen & Hilda, Cabaroo Keen-Eye Annie
artikkelikuva: Oona Mäki
muut kuvat: Jenni Liukkonen / Nutrolin®

Nutrolin® Senior

Hildan pitää virkeänä ja vetreänä Nutrolin® SENIOR -ravintoöljy, jota se on nauttinut päivittäin jo vuosia.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ja E-vitamiini tehostavat munuaisten toimintaa koirilla jotka kärsivät munuaisten vajaatoiminnasta.

Kun tähän seokseen lisätään vielä ubikinoni (koentsyymi Q10), sen on todettu tukevan myös sydämen vajaatoiminnasta kärsivän koiran hyvinvointia.