Kaverikoira Kide ymmärtää ihmisiä

kaksi keskikokoista punaruskeanvalkoista koiraa istuu syksyllä keltaisten lehtien päällä ruskamaisemassa

Joskus harvoin käy hyvä ”flaksi” ja saa hienommista hienoimman koiran elämäänsä. Minulle kävi näin keväällä 2017. Olimme pohtineet perheeseemme uutta koiraa jo jonkin aikaa. Olin ihastunut kooikerhondje rotuun jo vuosia sitten ja ajatus jäi muhimaan vuosiksi. Kunnes sitten keväällä 2017 monien hienojen sattumien kautta saimme perheeseemme Roosnell Geraniumin eli Kiden. 

Herkkä havaitsemaan erilaisia tunnetiloja

Olen ollut vuosia kiinnostunut eläinavusteisesta toiminnasta, mutta minulta oli puuttunut tähän sopiva koira. Kide oli sysäys tähän suuntaan. Pentuna Kide sosiaalistettiin laajasti jotta siitä tulisi ”hyvä koirakansalainen”, mutta kieltämättä haaveissa oli kasvattaa ja kouluttaa myös koira-avusteiseen työskentelyyn sopiva koira. Työmäärä pennun kasvattamisessa on valtava, kaikki vastuulliset koiranomistajat tietävät sen. Toki koira-avusteiseen toimintaan kouluttaminen toi ja tuo edelleen lisätyötä.

Onneksi työni eläinalanopettajana mahdollisti pennun töissä mukana olemisen ja työhön oppimisen. Kide osoittikin jo nuorena, että sillä erityisiä taipumuksia vaistota ihmisen sanomatonta viestintää ja tunnetiloja, hakeutua lohtua tai seuraa tarvitsevan ihmisen viereen ja helpottaa hänen oloaan esim. opetustuntien aikana. 

pieni ruskeavalkoinen koiranpentu makaa pedillä pehmolelujen ympäröimänä

Mukaan kaverikoiratoimintaan

Kide on hyväksytty Suomen Kennelliiton Kaverikoiraksi kesällä 2019 ja siitä lähtien ennen koronataukoa olemme tehneet vierailuja vanhustenpalvelutaloihin, kehitysvammaisten kesätapahtumiin, lasten ja perheiden päivätoimintaan sekä erilaisille messuille. Kide myös toimii työssäni säännöllisesti, nyt korona-aikaan toki ollut vähemmän mukana. Lisäksi hän on perheemme henkinen tuki elämän myllerryksissä jakaen ilot ja surut. 

Kide on kahden pentueen isä. Kiden hyvät geenit ovat nähtävissä myös hänen kaksivuotiaassa pojassaan, nuoressa Neve pojassa, jonka hain Pietarista neljän kuukauden ikäisenä tuontimääräyksien salliessa. Neven syntymän jälkeen Kide pääsi myös toisen pentueen isäksi. Omakin pentukuume kasvaa.

Monipuolinen harrastuskoira

Koirana Kide on monipuolinen ja sen luonteen hienot erilaiset piirteet erottuvat tilanteen mukaan. Kide on aina ollut kaiken kaikkiaan helppo koira. Se on avoin niin ihmisille ja muille koirille. Sillä on korkea työmotivaatio, etenkin koulutyössä ja minun tehtävä on huomioida tämä työskentelyssä ettei koira väsy ja sitä kautta kuormitu ja menetä työniloa. 

Kide on iloinen ja innokas kaikenlaisiin harrastuksiin ja aktiiviteettiin. Etenkin hiirien jahtaaminen tallikoirana on sen mielipuuhaa. Kiden kanssa harrastetaan agilytä, rally-tokoa, arkitokoa ja olemme lisäksi kokeilleet monia erilaisia harrastuslajeja. Myös sen näyttelymenestys on ollut hienoa.

Kide on tuonut monella tavoin suunnattomasti iloa elämäämme meille koko perheelle. Eniten iloa tuo seurata lapsen ja koiran yhteistä kasvua ja kehitystä. Koiran avulla monen asian opettaminen lapselle on luontevaa, on kyseessä sitten tunteiden kuin vuorovaikutuksen tai vireystilan harjaannuttaminen koira-avusteisuuden avulla.  

Kirjoitus: Kirsi Ruotsalainen 

Kuvat: Sanna Pyykkönen (ylin kuva) ja Kirsi Ruotsalainen