Villakoira Hekan kanssa TV-sarjan kulisseissa

Olen esiintynyt Heka-koirani kanssa televisiossa useita kertoja. Itse varsinainen tv-urahan lähti nousukiitoon vuonna 2011, kun osallistuimme Talent Suomi-ohjelman 3.tuotantokaudelle missä pääsimme semifinaaleihin saakka. Oikeastaan idea koko ohjelmaan osallistumisesta tuli treenikavereiltani jotka yllyttivät täyttämään hakemuksen, Heka oli tuolloin hieman yli 3-vuotias.

Olemme olleet mukana mm. Koiran elämää tv-sarjassa koiratanssia läpikäyvässä jaksossa, esiintymässä Neljän Tähden Illallisella Janni Hussin illallisvuorolla, rikkomassa ennätyksiä Ennätystehtaalla sekä asuneet yli viikon Helsingissä, kun kaksi julkisuudesta tuttua henkilöä harjoittelivat Hekan kanssa heille suunniteltua koiratanssikoreografiaa, minkä he sitten esittivät suorassa televisiolähetyksessä Voitolla Yöhön-ohjelmassa.

Lyhyessä ajassa pienestä valkoisesta villakoirasta tuli kansan rakastama Heka ja nyt pikkusisko Syke seuraa perässä Hekan tassunjäljissä.

Pitkät päivät vaativat paljon etukäteissuunnittelua

Harva tulee ajatelleeksi, että kuinka paljon työtä, aikaa ja valmisteluja esimerkiksi 1½ tunnin mittainen, suorana toteutettava televisio-ohjelma vaatii. Me näemme televisiosta itse h-hetken, mutta mitä tapahtuu päivän mittaan kulissien takana ennen kuin kaikki huipentuu? Ja ennen kaikkea, millaista se on silloin kun mukana onkin koira? Mitä otan silloin huomioon?

Kun meitä pyydetään johonkin mukaan, heti ensitöikseni otan selvää kyselemällä millaisesta ohjelmasta on kyse ja mikä koiran rooli siinä tulisi olemaan. Korostan aina sitä, että koira on eläin eikä se välttämättä ole parhaimmillaan silloin kun pitäisi eikä sitä pakoteta mihinkään. Jos jompikumpi koiristani kokee tilanteen epämiellyttäväksi tai stressaavaksi, silloin homma keskeytetään ja mietitään uudelleen miten edetään. Isommilta “katastrofeilta” on onneksi vältytty, mutta kaikkeen on varauduttava.

Kuvauspäivät ovat pitkiä ja erityisesti suoria lähetyksiä kuvattaessa paikalla ollaan lähestulkoon koko päivä – aamusta lähetysen loppumiseen saakka ja vielä jopa sen jälkeenkin, jos paikalla on median edustajia.

Koirilla on oltava mahdollisuus rauhalliseen ja hiljaiseen tilaan pitkien kuvauspäivien aikana minne niiden häkit on mahdollista sijoittaa. Heka ja Syke ovat molemmat tottuneita matkustajia, joten ne osaavat nukkua silloin kun tarve vaatii – paikasta riippumatta. Siinä missä haluan niillä olevan rauhallisen paikan, jossa ne voivat rentoutua, pyydän saada viimeistään studiolla tietää mistä kulkemalla pääsen käymään koirien kanssa ulkona.

Studio tutuksi ennen lähetystä

Riippuen ohjelman sisällöstä, studiossa on sellaisia elementtejä tai asioita, mitä ei ihan perusarjessa tule vastaan. Kamerat, joita on paitsi reunoilla, myös ilmassa, savukoneita, valoja ja parhaimmillaan aplodeeraava studioyleisö sekä täysillä soiva musiikki.

Ennen kuin päästän koiria tutustumaan paikkoihin, käyn tilan läpi ilman niitä ja vasta sen jälkeen Heka ja Syke saavat olla mukana.

Jos se sopii tuotantoyhtiölle, pyydän mm. liikuttamaan kameroita ja suuntaamaan valoja eri suuntiin, jotta näen miten koirat niihin reagoivat. Ainoa asia mihin en voinut etukäteen vaikuttaa, oli Talentin semifinaalin yleisömäärä. Silloin paikalla oli 2000 silmäparia ja muistan kun seisoin verhon takana ja odotin lupaa siirtyä lavalle. Näin kuitenkin Hekan eleistä ja tunnetilasta, että sillä oli kaikki hyvin. En ikinä unohda sitä hetkeä, kun esiinnyimme suorassa televisiolähetyksessä, loppuunmyydyllä areenalla ja Heka teki kaiken kuten oli harjoiteltu.

Vastuullisena koiranomistajana haluan, että koirillani on kuvauspäivien aikana hyvä ja turvallinen olo. Seuraan niiden tunnetiloja sekä käyttäytymistä todella tarkkaan. Minä kuitenkin tunnen koirani parhaiten ja on minun vastuullani, että niiltä ei vaadita mitään liikoja.
Vaikka kuvauspäivät ovat pitkiä ja väsyttäviä, eri asioita huomioimalla ja suunnittelemalla, ne sujuvat todella hyvin – erityisesti koirien näkökulmasta.

Seuraavan kerran meitä on mahdollista nähdä televisiossa kevätkaudella 2021, kun Ennätystehtaan uusi kausi starttaa FOXilla.

Kirjoitus ja kuvat: Tiina Harju

Skin & Coat –öljy tukee Hekan anturoita

tutustu tuotteeseen

Heka on aktiivinen koira, jonka anturat ovat joutuneet koetukselle sen treenatessa mm. agilitya ja koirafrisbeetä. Tiina otti jo vuosia sitten Hekan ravitsemukseen mukaan Nutrolin® Skin & Coat -öljyn, joka auttaa pitämään Hekan anturat kunnossa.
Tämä patentoitu ravintoöljy sisältää välttämättömiä rasvahappoja, jotka vaikuttavat sisäisesti tehden ihosta vahvemman. Anturoiden iho on paksua, joten öljyn vaikutus näkyy niissä hitaammin kuin ihossa.