Skin & Coat -ravintoöljy auttoi Velhon ihon kutinaan

Syksyllä 2019 laidunkauden jälkeen 10-vuotiaan suomenhevosruuna Velhon iho alkoi kutista kovasti, ja luulimme sen johtuvan polttiaisista. Kun pakkaset tulivat eikä kutina lakannut, aloimme miettiä mistä se johtuu. Kokeilimme erilaisia kutinaa rauhoittavia voiteita, mutta niistä ei ollut apua.

Joulukuussa 2019 raspauksen yhteydessä eläinlääkäri kiinnitti huomiota Velhon kellertäviin suun limakalvoihin. Otimme verikokeet, joista selvisi, että maksa-arvot ovat normaalit, mutta bilirubiini oli merkittävästi koholla. Varasimme ajan klinikalle, jossa ensin Velhon vatsa tähystettiin mahahaavan varalta, jota ei ollut. Tämän jälkeen hiekkakuvista ilmeni suurena yllätyksenä valtava hiekkakertymä, noin 8x50cm, joka suurella todennäköisyydellä on ollut Velholla jo pitkään, vaikka mitään hiekkaan viittaavaa oireilua ei ole ollut. Kutina jäi tutkimuksissa taka-alalle, sillä sieniviljelystä tuli negatiivinen tulos. Hiekan pois saaminen oli tässä kohtaa tärkeämpää.

Skin & Coat -öljy mukaan ruokavalioon

Hiekkaa poistimme pikkuhiljaa psylliumilla, ja Velho voi koko ajan kohtalaisen hyvin, vaikka kutina tuntui menevän pahemmaksi. Kutinaa hoidimme koko operaation aikana monin eri keinoin. Velho söi melkein kahden kuukauden antihistamiinikuurin, josta ei ollut merkittävää apua. Veren bilirubiiniarvo alkoi lähestyä normaalia hiekan poistumisen myötä.

Koirien Nutrolin-valmisteet ovat meille entuudestaan tuttuja, joten sitä kautta keksimme lähteä kokeilemaan Velholle iholle ja karvapeitteelle tarkoitettua hevosten tuotetta. Velho pääsi kolmen kuukauden testihevoseksi ja alkoi saada Nutrolin® Horse Skin & Coat -öljyä iltaruuan seassa 50ml päivässä.

Kutina helpotti

Noin kuukausi aloittamisen jälkeen alkoi tulla ensimmäisiä lupaavia merkkejä ja tuntui, että Velhon kutina alkoi vähentyä. Samoihin aikoihin huomasimme myös, että hiekka alkoi vihdoin lähteä huomattavasti nopeammin. Nyt kolme kuukautta kuurin aloittamisen jälkeen Velho voi todella hyvin, iho on terve ja karva kiiltävä. Olemme hankkineet jo seuraavan kolmen kuukauden satsin ja aiomme jatkaa tuotteen käyttöä.

Kirjoitus ja kuvat: Virva ja Heidi Jalavikko