Paksuturkkisten koirien turkinhoidon ABC ja käytännön vinkkejä

Kesää onkin ehtinyt vierähtää jo tovi. Toivo on kasvanut kovasti viimekertaisesta blogitekstistä. Pian tulee 9 kuukautta mittariin ja juniori-ikä on edessä. Tuntuu, että tämä vuosi on kulunut hurjaa vauhtia koronatilanteesta huolimatta, tai ehkä jopa sen takia. On ollut ihanan paljon aikaa puuhata koirien kanssa.

Olemme lähes koko kesän viettäneet mökillä meidän samojedipoikiemme kanssa. Paavo on kaivanut multakasoja, Taavi on keksinyt uimisen riemun, ja Toivo tykkää karkailla naapurimökille hakemaan sukulaisilta rapsutuksia. Myös soutuveneilystä on tullut hitti koiriemme keskuudessa.

Koirani pitävät helteestä

Moni on minulta kysellyt, miten näin paksuturkkiset koirat pärjäävät kesähelteillä. Siksi ajattelin jakaa muutaman vinkin, jotka olen kokenut hyväksi tällaisten pörrökasojen kanssa. Yksikään pojistamme ei kärsi kuumuudesta erityisemmin. Toki valkoinen turkki pysyy viileämpänä kuin tumma, mutta minusta isoin rooli on kuitenkin turkinhoidolla.

Kun turkki on hoidettu hyvin ja se on takuton ja ilmava, on koiralla mukava olla kuumallakin säällä. Taavilla on jopa niin lokoisat oltavat, että se hakeutuu aina aurinkoon nukkumaan, jopa 30 asteen helteillä. Lisäksi meiltä löytyvät myös viilennysalustat, joilla pojat tykkäävät köllötellä.

Vältä turkin huopaantumista

Keväällä, kun ilmat lämpiävät, alan pestä ja kammata koiria tavallista tiheämpään. Hyvät välineet ja aineet ovat tärkeitä: laadukkaat sampoot, hoitoaineet, harjat, kammat ja kunnon tehofööni.

Jos kaikki on kuin olla pitääkin, alkaa tämän tyyppisillä roduilla pohjavilla irrota kesää kohti. Silloin on ehdottoman tärkeää, että kaikki irtoava pohjavilla saadaan pois eikä se jää päälliskarvan sekaan takkuuntumaan ja huopaantumaan. Jos taas pohjavillaa jää päälliskarvan sekaan ja se huopaantuu, on hot spotien riski suurempi, jos koira tykkää läträtä vedessä. Itse opin tämän kantapään kautta – uutena koiranomistajana en voinut kaikkea aikoinaan tietää.

Nykyään karvanlähtöaikaan pyrin pesemään koirani tasaisin väliajoin. Kampaan ne myös normaalia useammin ja huolellisemmin, jotta saan varmasti kaiken irronneen pohjavillan pois turkin seasta.

Pesen koirani näin:

  1. Kampaan koiran huolellisesti ennen pesua pohjavillan irrottamiseen sopivalla kammalla, jos irronnutta pohjavillaa on jo paljon. Muutoin saatan harjata vain nopeasti tai föönata pikaisesti läpi.
  2. Kastelen ja pesen koiran, vaahdotan sen muutaman kerran sampoolla, huuhtelen välissä. Saatan käyttää hoitoainetta sellaisiin kohtiin, jotka tuntuvat sitä tarvitsevan.
  3. Pesun jälkeen lisään turkkiin suihkutettavaa, turkkiin jätettävää hoitoainetta.
  4. Kun koiralla on karvanlähtö, aloitan föönauksen lähes välittömästi pesun jälkeen. Jos turkin antaa kuivua itsekseen liian pitkään, saattaa turkki alkaa huopaantua. Karvanlähtöajan ulkopuolella puen usein kylpytakin koiralle päälle pesun jälkeen ja annan turkin hetken kuivua itsekseen, mutta karvanlähtöaikaan aloitan kuivaamisen heti.
  5. Tehokas koirafööni on mielestäni välttämätön hankinta paksujen tuplaturkkien hoidossa. Turkki kuivuu nopeasti, ja fööni puhaltaa irronneen pohjavillan pois. Föönaus kannattaa suorittaa sellaisessa paikassa, jossa karvasade ei haittaa. Omistajalle suojalasit ja hengityssuojain eivät ole huono idea, sillä muutoin silmät, nenä ja suu ovat täynnä karvaa. Turkkia föönatessa on hyvä käyttää apuna harjaa ja kampaa, jolloin turkkiin ei muodostu takkuja kuivauksen aikana
  6. Kun koira on kauttaaltaan täysin kuiva, harjaan ja kampaan koiran huolellisesti läpi. Jos turkki jää kosteaksi ja sen seassa on irtonaista pohjavillaa, ongelmaksi voi koitua huopaantuminen. Tästä syystä koira tulee kuivata täysin kuivaksi. Lopuksi suihkautan turkkiin hoitoainetta, joka jää siihen.

Näillä ohjeilla irronneen pohjavillan saa hyvin pois turkista, ja koiralla on mukavampaa kesähelteillä.

Muista kampaaminen pesun jälkeen

Myös pelkkä vedellä kastelu ja föönaus kampaamisen kera auttaa kovasti. Niin tein mökkinaapurien suomenlapinkoiralle ja sain kovasti kiitoksia – oli koira niin kaunis kiiltävine turkkeineen. Muuttui kuulemma ihan toiseksi koiraksi, kun turkki oli mukavan ilmava ja viileä!

Myös pesun jälkeen on muistettava kammata koira säännöllisesti karvanlähtöaikaan, sillä pohjavillaa irtoaa usein myös pesun jälkeen.

Meillä on omat pojat nyt niin hienoissa kesäturkeissaan, että uimisen jälkeen ei ole tarvetta fööniä näyttää. Tosin Taavi mielellään vaatisi föönausta aina, sillä föönaaminen on Taavin mielestä hyvin rentouttavaa ja nautinnollista.

Laadukas ravinto näkyy turkin kunnossa

Hyvän turkinhoidon lisäksi on erityisen tärkeää huolehtia myös siitä, että koiran ravinto on mahdollisimman laadukasta, jotta turkki kasvaa hyvälaatuisena. Siten turkki pysyy parempana vähemmälläkin turkinhoidolla. Tästä syystä koko kolmikkomme käyttää Nutrolin® Skin & Coat -öljyä laadukkaan ruoan lisäksi. Turkit kiiltävät ja voivat hyvin, vaikka koirat juoksevat alvariinsa järven ja multakasan väliä ja ovat päivittäin korviaan myöten kurassa. Aloin antaa Toivolle kesän alussa Skin & Coat -öljyä Nutrolin® Puppy & Mom -öljyn rinnalla, jota Toivo saa vielä muutaman kuukauden ajan.

Toivotamme hyvää loppukesää kaikille ja odottelemme innolla tulevan syksyn ja talven treenikautta valjakkourheilun parissa. Jospa tällä kertaa saisimme hieman lumisemman talven tänne eteläänkin.

Nautitaan kaikki kesästä mahtavien lemmikkiemme kanssa ja keksitään mukavaa yhteistä puuhaa! Muistakaa myös käydä seuraamassa meidän touhujamme Instagramin puolella @Taavi_Paavo_Toivo_Samoyeds!

Kirjoitus ja kuvat: Vilinä Eskelinen