Anja Lehtiö paimennuksen kärjessä Rhemyn ja Coelin kanssa

Lammaspaimennuksen PM-kisat käytiin Norjassa vaikealla ja epätasaisella luonnonlaitumella. Meren vieressä sijaitsevalla kisapaikalla oli monenlaisia haasteita, muun muassa leveitä ojia, monttuja, kukkuloita ja kivikasoja. Ruoho oli paikoittain pitkää ja mättäistä. Osallistuin kisoihin Rhemyn ja Coelin kanssa.

Rhemylle nämä olivat ensimmäiset edustuskisat maajoukkueessa. Se astui isänsä Kemi Rhysin saappaisiin, ja vähän jännitti, miten sen pää kestäisi haastavat radat ja olosuhteet. Turhaan jännitin, sillä Rhemy ja Coel kulkivat hyvin. Rhemy oli kahden radan jälkeen yhteistuloksissa toinen ja Coel neljästoista, ja molemmat pääsivät tuplahakufinaaliin.

Myös matkakavereidemme koirat Mico, Sune ja Putte pääsivät finaaliin, joten tunnelma oli melkoisen hyvä meidän mökissämme.

Rhemyn loistosuoritus

Tuplahakuradalla haetaan yhden lammaslauman sijasta kaksi erillistä laumaa usean sadan metrin päästä, eli 10 + 10 lammasta. Kun ensimmäinen lauma on haettu ja tuotu noin 150–200 metrin päähän ohjaajasta, koira käännetään ja lähetetään hakemaan toista laumaa. Se on usein näkymättömissä, joten koiraa on kyettävä ohjaamaan myös kaarella.

Tavallisen jaon ja singlen sijaan kisoissa oli niin sanottu iso jako (international shedding): 5 pannallista ja 15 pannatonta lammasta. 15 pannatonta erotetaan pannallisista, minkä jälkeen jäljelle jääneet viisi lammasta häkitetään. Coelin molemmat haut olivat hyvät, mutta takapakkiakin tuli. Ison jaon jälkeen, kun se oli matkalla häkille, yksi uuhi uhitteli sitä, ja se hylättiin purusta, mikä oli valitettavaa. Niin välillä vain käy.

Rhemyllä oli suhteellisen hyvä rata. Se kääntyi hyvin toiselle laumalle, mutta annoin varmuuden vuoksi pari lisäkäskyä kaarella. Saimme kaiken tehtyä, ja olin kovin tyytyväinen Rhemyn ensimmäiseen finaalirataan. Koira oli rento ja itsevarma ja kuunteli minua. Enempää ei voi pyytää.
Ilokseni Rhemy sijoittui 10:lle sijalle PM-kisoissa ja oli paras suomalainen koira. Suomen joukkue päätyi toiselle sijalle Norjan jälkeen.

Saksaan EM-kilpailuihin

Norjasta jatkoimme kohti Saksan EM-kisoja. Pysähdyimme ystävien luona Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, ja pääsimme treenaamaan kisakoirien lisäksi mukanamme olleita nuoria koiria.
EM-kisat Saksassa käytiin isolla nurmilaitumella. Lampaat olivat isoja raskaita texel-rodun risteytyksiä, jotka haastoivat koiria. Ne olivat vähän turhan kesyjä ihmisille, mikä lisää aina haastetta.
EM-kisoihin osallistui reilu sata koiraa. Karsintaratoja oli kolmena päivänä. Jokaisena päivänä kuusi parasta koiraa valittiin neljännen päivän tuplahakufinaaliin, eli yhteensä 18 koiraa.
Coel starttasi toisena päivänä vihoviimeisenä. Se kulki hyvin, ja sijoituimme sijalle kaksi, mikä tarkoitti, että finaalipaikka oli meidän!
Rhemy starttasi viimeisenä päivänä. Sekin kulki hyvin, ja sijoituimme kolmanneksi. Mieletön fiilis! Molemmat pojat onnistuivat taistelemaan itsensä finaaliin Euroopan huippukoirien ja -kuskien joukosta! Pisteenä i:n päälle myös Mico ja Sune pääsivät finaaliin.

Raskas EM-finaali

Rhemy ja Coel starttasivat keskellä päivää, jolloin lämpöasteita oli yli 30. Hieman huolestutti, miten pojat kestäisivät pitkän radan, joka kestää 30 minuuttia. Fyysisen rasituksen lisäksi koiria kuormittavat kovasti myös lampailta ja ohjaajalta tuleva henkinen paine.

Coelilla oli taas ihan huippu lookback, eli kääntö toiselle laumalle, mutta valitettavasti yksi lammas oli huonokuntoinen eikä jaksanut pysyä muiden mukana, joten tuomarit keskeyttivät radan ykkösportin jälkeen.
Myös Rhemyn lookback oli hyvä. Tuonnin jälkeen komensin sen vesisaaviin muutamaksi sekunniksi viilentymään, ja sitten ajokin meni sujuvasti eikä koira tuntunut liian väsyneeltä. Isossa jaossa raskaat uuhet olivat liian päättäväisiä ja pannallinen pääsi livahtamaan minulta pannattomien joukkoon. Emme siis saaneet tehtyä rataa loppuun.

Rhemy sijoittui kymmenenneksi. Se oli EM-kisojen paras suomalainen koira. Sen debyytti maajoukkueessa oli enemmän kuin olisin ikinä osannut odottaa. Suomen joukkue päätyi sijalle viisi.
Sekä Rhemy että Coel antoivat kaikkensa kuumudessa kovan paineen alla, ja niin kuin englanniksi sanotaan: ”They run their hearts out for me.” Olen niistä valtavan kiitollinen ja ylpeä <3

Kirjoitus: Anja Lehtiö

Kuvat: Volker Meyer, Päivi Sumulehto ja Udo Richter

Nutrolin® Sport auttaa paimenkoiran elimistöä jaksamaan kovassa rasituksessa. Samalla se auttaa koiraa palautumaan nopeammin suorituksen jälkeen.

Ainutlaatuinen yhdistelmävalmiste, joka sisältää kalaöljyn kaikki tärkeät omegat: ETA, EPA, DPA ja DHA ja E-vitamiinin luonnollisessa muodossa (d-alfa-tokoferoli) sekä astaksantiinia, luonnon tehokkainta antioksidanttia. Lue lisää