Suomalaisjoukkue suuntaa jälleen flyballin EM-kilpailuihin

On tullut taas se aika vuodesta, kun Hakunilan Seudun Koiraharrastajien flyball-joukkue Flying Finns suuntaa flyballin Euroopan mestaruuskilpailuihin. Tänä vuonna kisat järjestetään elokuussa Saksan Hungen-Obbornhofenissa 15.-18.8.

Joukkue pääsee toteuttamaan unelmaansa jo toistamiseen!

Suuret kisat Saksassa

Viime vuonna olimme Puolan Sopotissa, jossa joukkueita oli yhteensä n. 60 ja divisioonia oli 9. Saksassa Joukkueita tulee olemaan peräti 146 ja divisioonia 17 (8 joukkuetta/divisioona), eli yli puolet enemmän viime vuoteen verrattuna. Aikaerot samassa divisioonassa kilpailevien joukkueiden välillä tulevat olemaan todella pieniä ja se tekee kilpailuista erittäin jännittävän.

Me olemme tänä vuonna aika-ajoissa divisioonassa 10, jossa kahdeksan joukkueen ajat ovat välillä 19,00 s. – 19,30 s. Aika-ajojen myötä divisioona voi vielä muuttua, kun aika-ajojen parhaan ajan mukaan joukkueet järjestetään uudelleen divisiooniin varsinaista kilpailua varten.

Valmistautuminen kilpailuihin

Viime talvena järjestimme flyball-leirin Vantaan Ojangossa. Leirille saimme kouluttajiksi Belgialaiset Toon Milissenin ja Dave Marisin. He ovatkin lajin ”ammattilaisia” nimittäin heidän Roadrunners Beep Beep joukkue pitää tällä hetkellä hallussaan Euroopan ennätystä ajalla 15.22 s.

Olimme koko joukkueen voimin heidän opissaan kokonaisen viikonlopun kestävällä kurssilla. Kurssiin kuului teoriaa ja käytännön harjoittelua koirien kanssa. Kouluttajilta saimmekin tärkeitä treenivinkkejä, joita olemme hyödyntäneet koko kevään. Opit ovat tuottaneet tulosta, sillä olemme saaneet koirillemme upeita käännöksiä pallokoneelle ja lisää vauhtia joukkueen kokonaiseen suoritusaikaan. Ulkona treenatessa ja kisoihin valmistautuessa joukkueemme paras aika tähän mennessä on ollut 19.30 s. Se on noin sekunnin parempi, kuin viime vuoden kisojen paras aikamme.

Kilpailuihin valmistautumiseen kuului myös pallokoneen vaihtaminen uuteen, joka on rakennettu Suomessa alusta-asti käsityönä. Koiramme tottuivat uuteen koneeseen nopeasti. Uusi pallokone on hieman entistä jyrkemmässä kulmassa ja tämä voi olla myös yksi syy siihen, miten käännökset luonnistuvat koirilta nyt entistä nopeammin.

Olemme osanneet valmistautua kilpailuihin tänä vuonna hieman paremmin. Taustalla on nyt viimevuoden kokemus ja tiedämme edes vähän mitä tuleman pitää. Treeneissä olemme voineet esimerkiksi hioa koirien vaihtoja entistä tarkemmin ja vielä paremmiksi.

Matkasuunnitelma

Matkasuunnitelman teimme jo yli puoli vuotta ennen kisoja. Meistä suurin osa lähtee jälleen matkaan autoilla ja vain kaksi saapuu Saksaan lentämällä.

Autoilijat lähtevät matkaan jo tiistaina 13.8. iltalaivalla Turusta kohti Tukholmaan. Keskiviikon aikana ajamme Ruotsin läpi ja illalla on taas vuorossa laivaan nouseminen. Laivalla matkaamme Trelleborgista Rostockiin, jossa olemme perillä torstaiaamuna aikaisin. Rostockista kisapaikalle on matkaa hieman reilu 600 km, joten ajamiseen kuluu jokin tovi ennen, kuin saavumme kisapaikalle.

Paluumatkalla pääsemme hiukan pienemmillä kilometreillä, kun ajettavaksi jää vain väli Hungen-Travemunde, josta matkaamme laivalla suoraan Helsinkiin.

Kisapaikalla

Torstaina 15.8. kun saavumme Hungeniin, iltapäivällä on vuorossa koirien mittaus. Mittauksen jälkeen saamme tietää koirien hyppykorkeudet. Mittausten jälkeen on vielä vuorossa joukkueenjohtajien palaveri sekä hauskaa iltaohjelmaa.

Perjantaina 16.8. varsinaiset kilpailut alkavat. Aamulla on tiedossa hienot ja näyttävät avajaiset, jonka jälkeen alkavat aika-ajot divisioonilla 7-17. Tässä vaiheessa divisioonat on järjestetty kaikkien joukkueiden ilmoittamien ennakkoaikojen perusteella.

Lauantaina 17.8. aamu alkaa 1-6 divisioonien aika-ajoilla. Kaikkien aika-ajojen jälkeen jokainen joukkue on löytänyt oman ja heille sopivan divisioonansa, jossa vastustaja joukkueet ovat mahdollisimman tasaväkisiä. Tämän jälkeen voidaan aloittaa double elimination.

Sunnuntaina 18.8 double elimination jatkuu niiden joukkueiden osalta, jotka ei vielä lauantaina päässyt tositoimiin.

Meidän joukkue

Lähdemme Saksaan jälleen isolla porukalla, viisi koirakkoa, pallokoneen lataaja ja kolme avustajaa. Avustajille muotoutui hyvin omat tehtävänsä viime vuoden Sopotin kilpailuiden sekä meidän omissa treeneissä harjoitellun perusteella.

Joukkueemme edustaa Hakunilan Seudun Koiraharrastajia ja kokoonpanomme kilpailussa on seuraava:

Mona Takkinen ja espanjanvesikoira Jazz

Henna Lundenius ja bordercollie Kajo

Jenni Marttila ja bordercollie Aava

Terhi Kaitila ja espanjanvesikoira Naru

Martti Salonen ja kromfohrländer Jyrä

Pallokoneen lataaja Susanna Turtiainen

Oscar Bookey

Tatu Elo

Maarit Engsrtöm 

Kilpailuissa ensikertalaisina ovat Terhi Kaitila ja Naru sekä avustaja Maarit Engström. Muut joukkueestamme oli mukana jo viime vuonna.

Viime hetken tunnelmia

Viimeiset kuukaudet on vierähtäneet säännöllisesti treenaten. Rankan treenijakson jälkeen koirat käytettiin lihashuollossa, jonka jälkeen pidimme parin viikon treenitauon. Vielä ennen kilpailuja meillä on yksi joukkutreeni ja päivää ennen lähtöä järjestämme pienen näytöksen Vantaalla.

Tämän jälkeen olemme valmiita suuntaamaan autojemme keulat kohti Saksaa ja Hungenia. Asiaan kuuluvasti automme on varustettu joukkueemme logotarroilla, joten myös muut näkevät, missä karavaanimme kulkee.

Joukkueemme kuulumisia ja koko tätä matkaa voi seurata somessa:

Facebook: https://www.facebook.com/pg/FlyingFinnsFlyballTeam/posts/?ref=page_internal

Instagram: FlyingFinns_FlyballTeam

Teksti: Jenni Marttila ja Mona Takkinen        Kuvat: Leena Salonen (yli kuva), Mona Takkinen (2. ja 3. kuva), Henna Lundenius

Nutrolin® tukee flyball-joukkuetta

Flyball-koirilta vaaditaan kovaa kuntoa. Lisäksi niiden anturat joutuvat koetukselle lajissa, jossa mennään lujaa ja tehdään tiukkoja käännöksiä.
Nutrolin®-tuotteista löytyy sopivia tuotteita flyballia harrastaville sekä kaikille muillekin koirille.