Poniraveissa riittää vauhtia ja jännitystä osallistujille sekä katsojille

Poniravit ovat vauhdikas laji, jossa pääosin kilpailevat nuoret tytöt ja pojat, mutta mahdollisuus harrastamiseen on kaiken ikäisillä. Poniravit ja poniravisäännöt perustuvat hyvin pitkälle ravikilpailusääntöihin, ja kilpailuista suurin osa ajetaankin normaaleiden ravien yhteydessä. Lisäksi järjestetään erikseen myös poniraveja, joissa vain ponilähtöjä. Laji on hyvin mukaansatempaava!

Kaksi kategoriaa

Poniraveissa kilpaillaan A- ja B-kategoriassa. Kategoriat on jaettu ponin koon mukaan. A-kategoriassa kilpaillaan shetlanninponeilla, joiden säkäkorkeus on enintään 107,0 cm ja B-kategoriassa puhdasrotuisilla poneilla, joiden säkäkorkeus on 107,1–130,0 cm. Suurin osa B-poneista on gotlanninrussponeja.
Kategoria määrittää myös ohjastajan iän. A-kategorian poneilla voivat kilpailla 10–17-vuotiaat nuoret. B-kategorian poneilla voivat kilpailla kaikki 12-vuotiaat ja vanhemmat, eli myös aikuiset!
Kategoriat kilpailevat aina omissa lähdöissään. Ohjastajan kokemuksella tai iällä ei ole merkitystä (joskus on erityislähtöjä esimerkiksi pojille tai nuorille ohjastaijille), vaan kaikki kilpailevat sarjoissa ponin ennätysten mukaan. A-poneille on Suomessa enemmän lähtöjä kuin B-poneille, joita on myös määrällisesti vähemmän.

Tasoitus- ja ryhmälähtöjä

Ponilähdöistä suurin osa ajetaan tasoituslähtöinä, joissa sarja määritellään tietyn ennätyksen omaaville poneille. Nimensä mukaan lähdössä annetaan tasoitusta, jolloin nopeamman ennätyksen omaavat ponit antavat tasoitusta aina 20 metrin välein. Hitaammat ponit lähtevät siis edeltä ja nopeammat pyrkivät ohittamaan ne.

Tasoitusta voidaan sarjamäärityksestä riippuen antaa aina 400 metriin asti. Tarkoituksena on, että jokaisen ponin tulisi mennä ennätystään pärjätäkseen. Ensimmäinen maalissa oleva voittaa; aikaa vastaan ei siis ajeta.
Ryhmälähdöt on rajattu ennätysperusteisesti, esimerkiksi 2.00,0 ja hit., jolloin lähtöön saavat osallistua kaikki ennätykseltään hitaammat ponit. Kaikki lähtevät samalta viivalta auton takaa ja nopein voittaa.

Minuutteja ja kilometrejä

Poneja on monen aikaisia. Raveissa ennätykset on ilmoitettu minuuttia/kilometri, eli kuinka kauan poni käyttää kilometriin, toisin sanoen yhteen kierrokseen raviradalla. Hitaimmat, aloittelevat A-ponit, juoksevat 3.20–4.00 minuutin vauhtia, josta sitten vauhdit nousevat 3.00 minuuttiin.

Suomen nopeimmat A-ponit juoksevat kilometrin aikaan 2.05. B-ponit ovat hieman nopeampia.

Aloittelevat ponit juoksevat kilometrin yleisemmin 3.00–2.30 minuutin vauhtia, ja nopeimmat ponit Suomessa pääsevät aina kilometrin 1.36 minuutin aikaan, jota voidaan verrata jo aloittelevien suomenhevosten vauhteihin! Vauhtia siis riittää!

Sprinttereitä vai maratoonareita

Poneilla kilpailumatkat vaihtelevat 1000 ja 2600 metrin välillä. A-ponit kilpailevat monesti 1100 tai 1600 metrin matkalla, toisinaan myös 2100 metrin maratonmatkalla. Useimmiten pidemmät matkat on suunnattu jo nopeimmille poneille.

B-poneilla perusmatka on yleisesti joko 1600 tai 2100 metriä, mutta myös 2600 metrin matkan sarjoja on toteutunut. Kilpailumatkoja löytyy siis niin sprinttereille kuin myös kestävimmille maratoonareille.

Ravilla maaliin

Lähdön aikana ponin tulee ravata puhtaasti, mutta matkan aikana poni saa laukata kaksi kertaa, kolmannesta se hylätään. Yhtäjaksoisesti ei saa laukata yli 100 metriä, eikä laukkojen yhteispituus saa ylittää 150 metriä. Laukalla ei myöskään saa ottaa etua, vaikka määrä tai matka alittuisi. Epäpuhdasta ravia tai peitsiä ei saa mennä yli 150 metriä.

Lähdön aikana tuomaristo valvoo suoritusta. Se valvoo myös varusteita, sääntöjen noudattamista ja ajotapaa. Varsinkin ajotapaan puututaan helposti, jos käskyjä tulee liikaa tai ne ovat sääntöjen vastaisia.

Kärrylähdöt vai monté

Valtaosa ponien lähdöistä on kärrylähtöjä, joissa perusvarusteina ovat suitset, valjaat ja kilpakärryt. Kilpailla voi myös monté-lähdöissä, eli raviratsastuksessa. Monté-lähtöjä on kuitenkin selvästi vähemmän.

Montéssa kilpaillaan muuten täysin samalla tavalla kuin kärrylähdöissä, mutta kärryt vaihtuvat satulaan ja ohjastaja ratsastajaan. Poni-montéssa ratsastajilla on painorajat. Niiden myötä ratsukoista saadaan sopusuhtaisia.
A-ponin tulee olla 100–107 senttiä ja ratsastajan alle 50 kiloa ja iältään 10–14-vuotias. B-poneilla, joiden säkäkorkeus on 107–120 senttiä, ratsastajan painoraja on 55 kiloa. 120–130 senttimetrin poneilla ratsastaja saa painaa korkeintaan 65 kiloa.

Kursseille poniravikouluun

Poniraveja voi alkaa harrastaa esimerkiksi poniravikoulujen järjestämillä kursseilla. Niiltä saa hyvät eväät poniajolupakursseja varten. Ohjastajan pitää suorittaa Suomen Hippoksen järjestämä poniajolupakurssi voidakseen ohjastaa kilpailuissa.

Poniajolupakurssilla opiskellaan ravikilpailusääntöjä, volttaamista, ryhmässä ajamista. Lopuksi suoritetaan teoria- ja ajokoe.

Valmentajana toimimiseen riittää joko ajolupakurssi tai Suomen Hippoksen järjestämä vastuuvalmentajakurssi.

Pärre ja Rondo kisavalmiina

Talven aikana pidimme poikien kanssa vähän lomaa joulukuussa. Muuten treenailimme kotona hangessa ja maanteillä pääosin peruskuntoa. Sarjoja on ollut melko vähän, joten olemmekin odotelleet kevättä. Toivottavasti saamme kunnon kohdilleen kesän kisoihin!
Rondon kanssa kävimme jo Lahdessa aloittelemassa kautta. Sieltä tuli hyvä 2. sija avoimessa autolähdössä, vaikka tarkoitus oli vain tarkastella vähän kuntoa ja ajaa reipas hiitti. Onnistuimme siinä hyvin.

Pärren kanssa talvi toi pientä harmia kavion loukkaannuttua. Siksi jouduimme hieman lykkäämään kisakauden aloitusta. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja pääsemme jo huhtikuussa ensimmäisiin kisoihin.

Terveisiä lähettävät

Saana, Pärre ja Rondo

Kuvat: Kouvolan ravirata (ylin kuva), Satu Pitkänen (montékuva), Saana Tuuri