Riitta Kempen vinkit valjaiden pukemiseen ja sovitukseen

Nutrolin_Riitta_Kempe

Moni koiranomistaja lenkkeilee koiran kanssa juosten, hiihtäen tai vaikka potkukelkan kanssa niin, että koira pääsee samalla vetämään omistajaansa. Vetolajit ovat periaatteessa hyvin helppo aloittaa eikä varusteisiin tarvitse satsata paljon rahaa. Tärkein varusteista on koiralle hyvin sopivat valjaat. Niiden löytäminen ja sovittaminen ei kuitenkaan ole aina helppoa.

Koirarotujen rakenteissa on suuria eroja, mutta onneksi tarjolla on erilaisia valjaita, joista löytyy sopivia vaihtoehtoja eri rakennetyypeille. Täytyy siis vain etsiä ja kokeilla valjaita omalle koiralleen. Muutama perusnyrkkisääntö pätee onneksi kaikenkokoisille koirille. Arvostettu valjakkoajaja ja moninkertainen arvokisamitalisti Riitta Kempe antaa oheisella videolla vinkkejä valjaiden pukemiseen ja sovittamiseen. Katso siis video tarkasti ja kuuntele Riitan hyvät neuvot!

Valjaiden pukeminen

Helpointa on pukea valjaat koiralle niin, että laittaa koiran seisomaan omien jalkojensa väliin.

”Kannattaa seisoa koiran vyötärön kohdalla ja laittaa kantapäät kiinni toisiaan vasten koiran mahan alla. Tällöin koira pysyy paikoillaan ja molemmat kädet vapautuvat valjastamiseen. Ota valjaat käteen niin, että ne ovat samansuuntaisesti koiran suuntaan nähden. Valjaat kannattaa kerätä kasaan ottamalla käteen kainaloiden takaa menevä remmi sekä samalta puolelta kiinni kaularemmistä. Ja sama sitten toiselta puolelta. Tällöin käsien väliin jää aukko, josta koiran pää laitetaan. Kun olet pujottanut valjaat koiran kaulalle, muista ottaa kaulapanta valjaiden alta ja siirrä se valjaiden ulkopuolelle”, Riitta neuvoo.

Kun valjaat on saatu pujotettua kaulalle, etujalat nostetaan valjaiden sisäpuolelle kainaloiden alta menevän remmin yli.

Valjaiden istuvuuden tarkistaminen

Jos valjaat eivät sovi koiralle tai ne istuvat jostain kohdasta huonosti, tulee heti ongelmia. Huonosti istuvat valjaat voivat hiertää koiran karvaa tai jopa ihoa. Lisäksi ne voivat estää koiraa juoksemasta kunnolla rajoittamalla nivelten liikkuvuutta. Tämä ei näy pelkästään koiran liikkumisessa, vaan se voi aiheuttaa myös terveydellisiä ongelmia koiran lihaksille tai jopa nivelille.

”Valjaat istuvat hyvin silloin, kun pari sormea mahtuu kaula-aukon ja koiran väliin. Lapaluun täytyy jäädä vapaaksi. Kaula-aukon täytyy olla sen verran pieni, että lapaluiden kärjet jäävät valjaiden ulkopuolelle. Silloin valjaat eivät paina lapoja ylhäältä päin ja jalka pääsee hyvin ojentumaan eteen. Sen jälkeen tarkistetaan, että valjaat eivät mene kainaloon ja hierrä sieltä. Valjaiden täytyy mennä siis riittävän pitkälle etujalkojen taakse”, Riitta kertoo.

Kun valjaiden istuvuus etuosaan on tarkistettu, siirrytään kohti takaosaa.

”Valjaiden sopiva pituus on hännän tyveen, josta sitten lähtee kiinnitys vetoliinaan.”