Paimennus vie mukanaan paimenkoiran sekä ohjaajan

Paimennus on valtavan mielenkiintoinen ja mukaansatempaava harrastus ja meille myös ihan oikeaa työtä. Sipilän Lammastila -nimisellä tilallamme Liedossa kasvatamme suomenlampaita, finndorsetteja ja risteytyksiä.

Ensimmäisinä vuosina toimimme ilman paimenkoiria, mutta saimme seurata sivusta paimennusta ja huomasimme, miten kiehtovaa se on. Talossamme on aina ollut koiria, joten ajattelimme, että hankitaanpa mekin paimenkoira.

Helppo rotuvalinta

Minulle oli selviö, että oma rotu olisi working kelpie. Kasvattaja löytyi kivenheiton päästä, ja niinpä meille muutti syyskuussa 2015 ensimmäinen working kelpie Kelmi Ahkera Vouti, eli Vouti.

Vouti syttyi jo nuorena elämäntehtäväänsä ja minä sen myötä. Aluksi kävimme opissa Voutin kasvattajan luona, ja sitten pikkuhiljaa aloimme treenata kotona omilla lampaillamme. Siitä se lähti. Annoin pikkusormen, ja paimennus vei mukanaan melkein koko perheen. Vouti on luonnollinen paimen, ja sillä on hyvä eläinfiilis. Se tekee kotona työt rutiininomaisesti ja toimii jo pelkästä ajatuksesta. Ensimmäisenä paimenkoirana se ei ole ehkä kaikkein helpoin nopeutensa ja loistavan työälynsä vuoksi, mutta se on opettanut minulle todella paljon. Päätimmekin hankkia Voutille työkaverin.

Haimme toisen working kelpien maaliskuussa 2017 Tanskasta. Muaddibs Birrahgnooloo eli Piika tuo nyt uutta verta Suomen working kelpie -kantaan.

Jännittävät kilpailut

Ensimmäiset paimennuskisat starttasivat Voutin ollessa 10 kuukautta vanha. Kilpaileminen on jännittävää, joskus liiankin jännittävää, mutta aina kilpailuun on vain mentävä. Jo viime vuonna Vouti sai luvan nousta kilpailemaan ylimpään III-luokkaan, mutta minä en ole siihen vielä uskaltanut.

II-luokassa on helpompaa, kun saa kulkea jonkin verran koiran mukana. III-luokassa koko triangeli pitää ohjata itse tolpalla seisten ja koiralle ohjeita antaen.

Kilpailu etenee triangelinmallisella radalla seuraavasti:

Koira lähetetään hakemaan lähtötolpalta oikean tai vasemman sivun kautta yleensä 4–5 lammasta hakutolpalta. Matka on luokasta riippuen 50 metristä yli 200 metriin.

Koiran tulisi kaartaa laajassa hakukaaressa ja päätyä lampaiden taakse pelästyttämättä niitä. Tämän jälkeen koira nostaa ohjaajan käskystä lampaat liikkeelle ja lähtee kuljettamaan niitä hakuporttien läpi kohti ohjaajaa. Alemman luokkien kaikissa kilpailuissa ei ole hakuportteja.

Kuvan radassa lampaiden tullessa ohjaajan lähelle ohjaaja käskyttää koiraa ajamaan lampaat niin, että lampaat kiertävät tolpan myötäpäivään ja jatkavat 1. osuudelle. Jokaisen osuuden pituus on noin 100 metriä.

I-luokassa tälle osuudelle lähdetään koiran mukaan ja koira ajaa lampaita niin kutsutulla poispäin-ajolla. 2. osuudella ohjaaja saa halutessaan siirtyä lampaiden eteen ja kuljettaa lampaita niin kutsutulla peruskuljetuksella. Tarkoitus on, että kaikki lampaat kulkevat porteista läpi. 3. osuus päättyy I-luokassa häkitykseen, eli kaikki lampaat tulisi saada häkkiin ja häkin ovi kiinni.

Eri vaikeusluokat

Korkeimmissa luokissa radat vaikeutuvat niin, että III-luokassa kaikki osuudet ajetaan ohjaajan seistessä tolpalla. Tolpalta poistutaan, kun koira on ajanut lampaat jakoympyrään. Jakoympyrässä koira ja ohjaaja yhteistyössä erottavat laumasta merkatut lampaat ja pitävät ne hallussa. Tämän jälkeen laumat yhdistetään ja tehdään häkitys.

Häkityksen jälkeen voi seurata vielä niin sanottu single, jonka aikana laumasta pitää erottaa yksi lammas. Koiran on pystyttävä pitämään lammas irti muusta laumasta.

Mikään muu harrastus ei ole verrattavissa paimennukseen. Paimennuksessa koiran ja ohjaajan saumattomaan yhteistyöhön yhdistyy kolmas, elävä osapuoli. Lampaita on paimennettava niin, ettei niille aiheudu turhaa stressiä tai pelkoa.

Teksti: Mirkku Sipilä, Sipilän lammastila https://www.sipilänlammastila.fi/    

Kuvat: Helene Nilsson

Nutrolin Sportti® auttaa työkoiran elimistöä jaksamaan kovassa rasituksessa.

Nutrolin Sportti® auttaa koiraa palautumaan nopeammin suorituksen jälkeen. Sportti on toisin sanoen tärkeä osa paljon liikkuvan koiran huoltopakettia.

Punainen Sportti®-öljy sisältää runsaasti antioksidantteja, E-vitamiinia ja astaksantiinia. Ne suojaavat soluja fyysisen suorituksen aiheuttamalta oksidatiiviselta stressiltä. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) auttavat elimistöä korjaamaan rasituksen aiheuttamia kudosvaurioita nopeuttaen palautumista.