Neljä whippetiä: vauhdin hurmaa, anturakivet historiaan ja selätetty nivelrikko

Neljän juoksulinjaisen whippetin kanssa ei aika käy pitkäksi. Klinikkaeläinhoitajaksi opiskeleva Noora Säe harrastaa aktiivisesti vinttikoirien ratajuoksukilpailuja. Nelikon vanhin, Zelda, on kohta seitsemän vuotta täyttävä veteraani. Leyda on nelivuotias, ja junioriosastoa edustavat Nanda, 11 kk sekä Tayda, 5 kk.

”Porukkamme pistää tassua toisen eteen melkoisella vauhdilla, joten ravintoon on kiinnitettävä erityistä huomiota. Koirien ruokakuppeihin on jo useamman vuoden ajan kaadeltu Nutrolin®-ravintoöljyjä. Positiivisia käyttökokemuksia meille on ehtinyt kertyä Pentu-, Iho & turkki-, Sportti- ja Nivel moniteho –valmisteista”, toteaa Noora.

Anturakivet riesana

Kolmisen vuotta sitten Zeldalla ja Leydalla oli harminaaan anturakivet puolen vuoden sisällä toisistaan, ja molemmilta ne jouduttiin kirurgisesti poistamaan. Whippeteillä, greyhoundeilla ja muilla ratajuoksijoilla anturoihin saattaa pureutua kivensiruja. ”Asumme kaupungissa, joten varsinkin talvi ja teiden hiekoitus aiheuttavat päänvaivaa. Kovasti mietimme, mistä saisimme tähän varsinkin vinttikoirille yleiseen ongelmaan helpotusta, ettei satunnaisesta riesasta tule jatkuvaa kierrettä. Kuivat ja halkeilevat anturat vaikuttivat suurimmalta syypäältä ongelmaan. Rupesimme antamaan molemmille koirille Nutrolin Iho & turkki® -öljyä ennen talven tuloa, ja jatkoimme öljyn antamista kevääseen saakka. Eron huomasi varsinkin polkuanturoiden kunnossa: niistä tuli pehmeät ja kimmoisat. Sen jälkeen olemme jatkaneet samalla tavalla joka vuosi, eivätkä kivet ole toistaiseksi vaivanneet”, kertoo Noora tyytyväisenä.

Vaikka whippetit eivät pitkäturkkisia olekaan, Nutrolin Iho & turkki®-öljyn vaikutus näkyy myös niiden turkissa. Iho-ongelmia ei perheen koirilla ole, karva kiiltää, ja Zeldan osittain kaljuun häntään kasvoivat karvat takaisin.

Kilpailukauden formulaöljy, Nutrolin Sportti®

Näkyvimmät tulokset ovat Nooran laumassa kertyneet Iho & turkki -öljystä, mutta myös Nutrolin Sportti® on heillä kilpailukauden ajan ”karvaformulaöljynä” vakituisesti käytössä. Sportti on erittäin tehokas lisä urheilevien koirien kovalle rasitukselle joutuvien lihasten, jänteiden ja nivelten suojaksi. Sporttiin Noora tutustui ensimmäisen kerran kun Nutrolin oli sponsorina kisoissa. ”Nutrolin Pentu -öljyä annamme taloutemme uusille tulokkaille, Nandalle ja Taydalle. Tähtäimessä on kummallakin juniorilla kilpailu-ura, joten aiomme syöttää niille pentuöljyä noin vuoden ikään saakka. Haluamme tukea niiden kehitystä kisakoiriksi turvallisella rasvahappovalmisteella, joka on kehitetty nimenomaan pennuille”, valottaa Noora.

Neljänteen Nutrolin®-valmisteeseen taloudessa turvauduttiin, kun vauhdikas Leyda satutti varpaansa, ja vaurioitunut varpaan nivelside jouduttiin operoimaan. Tässä vaiheessa Noora hankki Leydalle Nutrolin Nivel monitehoa. ”Toimenpide meni hienosti, mutta meitä varoiteltiin möröstä nimeltä nivelrikko. Kun kyseessä oli nuori, kilpailu-uraansa aloitteleva koira, olimme luonnollisesti erittäin huolissamme ja halusimme varmistaa toipumisen Nivel monitehon avulla. Varvasta kontrolloitiin toipumisen edetessä ja seurattiin mahdollisia merkkejä alkavasta nivelrikosta. Puhtaat paperit saatiinkin joka kontrollissa. Comeback kilparadoille saavutettiin!”, Noora iloitsee.

Kuvat: Noora Säe
kuvankäsittely: Jenni Liukkonen