Puhtaat hampaat, hyvinvoiva suu

koiratanssi

Pestäänkö teillä koirien hampaat päivittäin? Meillä pestään. Vieläpä sähköhammasharjalla. Samaa suosittelen jokaisen koiranhoitajan tekevän!

Meillä into koirien hammashoitoon syntyi ensimmäisen koirani hampaiden kiinnityskudossairaudesta, parodontiitista, jonka myötä siltä poistettiin yli puolet sen hampaista kahdella kertaa. Koira ei oireillut sairauttaan mitenkään, päällisin puolin hampaat näyttivät hyviltä (hoitaneen eläinlääkärinkin mielestä ennen ensimmäistä poistokertaa), ja olin ajatellut kovasti mainostettujen ns. hampaita puhdistavien tikkujen pureskelun riittävän koirani hampaiden hoidoksi. Mielestäni järkyttävän suuren poisto-operaation jälkeen en halunnut koirani kärsivän operaation jälkeisistä kivuista, saati mahdollisesta päivittäisestä hammaskivusta enää koskaan, joten aloin pestä koirieni hampaat päivittäin.

koiran hampaanpesu

Ahne pikku cockerspanieli oli helppo motivoida hampaiden pesuun kananmakuisella koirien hammastahnalla, koska se koki toimenpiteen enemmän herkkumaun saamisena suuhun kuin jonain hygieniatoimenpiteenä. Myös hieman nirsompi bordercollieni tykästyi hammastahnan makuun, ja hieman myöhemmin kelpuutti hampaiden pesun sähköhammasharjallakin. Cockerspanielin ienpainotteiselle hammaskalustolle riitti mielestäni pieni, pehmeä hammasharja lasten osastolta.

Minulla ei ollut vaikeuksia opettaa uutta pentuakaan hampaiden pesuun. Maitohammasvaiheessa pentu sai totutella hammastahnan makuun, kuonon kosketteluun ja ajoittain myös hammasharjaan suussaan, vaikka varsinaista pesua ei vielä tehtykään. Maitohammaskaluston vaihduttua pysyviin hampaisiin aloitin oikean hampaiden pesemisen. Myöhemmin vaihdoin tämänkin koiran hammasharjan sähköhammasharjaan ongelmitta. Toivonkin, että kaikki pentujen hoito-oppaat sisältäisivät kynsien leikkauksen ja turkin hoito-ohjeiden lisäksi ohjeet hampaiden pesuun totutteluun.

koiran hampaanpesu

Olen siis totuttanut päivittäiseen hampaiden pesuun iäkkään, keski-ikäisen ja pentukoiran, eikä yhdenkään kanssa ole ollut ongelmia. Niinpä rohkaisen kaikkia tämän lukijoita aloittamaan koiriensa säännöllisen hampaiden pesemisen viimeistään tänä iltana! Nykyään meillä on iltaisin jono hammaspesulle, kun koirat haluavat herkkutahnaa. Toki voi olla, että ilman sitä ne eivät olisi niin halukkaita pesuoperaatioon, mutta minulle on ihan sama, mikä motivoi ne pesuun, kunhan koirat tykkäävät operaatiosta. Joinain iltoina kokiessani väsymystä ja sitä myöten laiskuutta koirien hampaiden pesuun en tingi toimenpiteestä, koska kysehän on koirieni hyvinvoinnista, että niillä on puhtaat hampaat ja hyvinvoiva suu.

Toki koirani saavat päivittäisen pesun lisäksi erilaista pureskeltavaa, mikä edesauttaa hampaiden puhdistumista, mutta nimenomaan mekaaninen harjaus on tärkeintä hammaskiven ehkäisemiseksi ja ikävämpien hammassairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Koirani käyvät myös säännöllisesti hammastarkastuksessa, joka aiemmin on tapahtunut vuoden välein, mutta nyt ilman ongelmia jopa seniorin tarkastusväliksi hammaseläinlääkäri on katsonut 1,5 vuoden välin riittävän, koska hammaskalusto on kunnossa.

Katso alta videot kuinka hampaiden pesu sujuu Sannan koirilta!

Hildan hampaiden pesu Helgan hampaiden pesu

teksti: Sanna Tiilikainen
hampaanpesukuvat: Kalle Borgelin
koiratanssikuvat: Nutrolin® / Jenni Liukkonen

Sanna Tiilikainen on monipuolinen koiraharrastaja, jonka elämään kuuluvat toko, rallytoko ja koiratanssin harrastaminen ja näissä lajeissa kilpaileminen.