Vauhtia ja vaativia tilanteita valjakkoajokilpailuissa

Sanna Tirkkonen on kokenut valjakkoajaja, jolle on kerääntynyt runsaasti kokemusta isoista kansainvälisistä kilpailuista. Kisat ovat jo sinällään rankkoja hevosille ja kuskille, mutta myös matkustaminen vaatii omat valmistelunsa.

Raskaat kilpailumatkat

Hevosen kanssa matkustaminen on vaativaa. Valjakkokisaajan lähtiessä reissuun mukaan on pakattava hevosen lisäksi runsaasti varusteita, muun muassa kahdet vaunut ja valjaat, mutta myös hevosen rehut ja vettä. Kisamatkat taittuukin aina kuorma-autolla.

”Porsche on matkustanut paljon, joten se osaa viettää aikaansa rennosti hevoskuljetusautossa. Se yleensä syö kisamatkoilla hyvin. Laivamatkoilla juotamme sille sen omaa vettä, sillä laivojen vedessä on oma, ei niin hyvä makunsa, jolloin Porsche ei juo niin hyvin”, Sanna kertoi.

Kun ollaan liikkeellä hevosen kanssa, mukana on aina oltava juomavettä. On myös varauduttava yllättäviin tilanteisiin, välillä on pysähdyttävä eikä puhdasta vettä ole välttämättä saatavilla.

Lyhyet yöunet

”Laivalla käyn kolmen-neljän tunnin välein katsomassa Porschea. Yöunet jäävät väkisinkin vähiin, vaikka kuinka yrittäisi nukkua. Kisapaikallakin on jatkuvasti paljon tekemistä ja päivät venyvät pitkiksi. Eräällä kisareissulla hoitajana mukana ollut tuttava ihmetteli koko toiminnan raskautta, enkä yhtään ihmettele”, Sanna muisteli.

Maratongroomi

Kisamatkoista kuitenkin nauttii paitsi Sanna, myös hänen miehensä Pekka Miilumäki, joka toimii kisoissa maasto-osuuden groomina. Groomin tehtävä on muun muassa vaunujen tasapainottaminen esteosuuksilla tiukoissa käännöksissä. ”Pekka joutuu maastokokeessa välillä lujille. Hänen on roikuttava vaunun takaosassa käännösten mukaisesti, jotta vaunut pysyvät tasapainossa ja pystyssä”, Sanna kertoi.

Pekalla on muitakin tehtäviä. Hän vastaa sopivan vauhdin ylläpidosta maastokokeen matkaosuuksilla seuraamalla matkan edistymistä kellosta. Hän myös ajaa suurimman osan automatkoista. Miehisestä voimasta on myös iso apu raskaiden tavaroiden siirtelyssä, jo yksi vaunu painaa pari sataa kiloa.

Apua kisahoitajalta

Tarkkuus- ja koulukokeessa Sannan groomina toimii puolestaan kisahoitaja Miia Vallema. Hän on Sannan vanha tuttu ja ammatiltaan eläinfysioterapeutti. Arvokisoissa on saattanut käydä jopa niin, että Suomen maajoukkueen jäsenet ovat pyytäneet apua Sannan hoitajalta, kun heidän hevosensa ovat tarvinneet fysioterapeutin apua kesken kisareissun. Miia vastaa Porschen hoidosta ja hyvinvoinnista koko kilpailujen ajan. Hän on myös yksi Porschen fysiikan hoitajista myös kisakauden ulkopuolella.