Esteratsastaja Juulia Jyläksen tiimi koostuu huippuammattilaisista

Juulia Jyläs on yksi Suomen menestyneimpiä esteratsastajia. Hän on asunut Hollannissa yli kaksikymmentä vuotta ja tehnyt pitkän uran esteratsastuksen ammattilaisena. Juulia ja hänen miehensä Herman van Triest pitävät omaa myynti- ja valmennustalliaan Elburgissa.

Juulia toimii kilparatsastajana, mutta myös valmentajana monelle muulle esteratsastajalle. Hän on tehnyt vuosien ajan pitkiä päiviä päästäkseen tasolle, jolla hän nykyisin kilpailee. Vaikka työ on ollut paljolti yksinäistä puurtamista, Juuliakin tarvitsee omat tukijoukkonsa.

Kotitallin avainhenkilöt

Tiimityö alkaa arjessa. Kotona täytyy olla hyvät ja ammattitaitoiset hoitajat, jotka hoitavat kotitallin hevoset. Tallimestari ja hoitajat huolehtivat hevosten hyvinvoinnista sekä tarvittaessa myös perusliikutuksesta, eli taluttamisesta ja juoksutuksesta. Ilman heitä kotitallin asiat stressaisivat Juuliaa.

”Hoitajien lisäksi kotitallilla täytyy olla ratsastaja. Hänen tehtävänään on edistää nuorten hevosten kehittymistä, mutta myös ratsastaa kotona olevat muut hevoset”, Juulia kertoi.

”Kotiratsastajan rooli on tosi suuri, kun itse olen pitkiä aikoja maailmalla. Hänen täytyy sopeutua siihen ratsastusfilosofiaan, jolla haluan hevosia ratsastettavan. Meillä on siis oltava samat ajatukset ratsastamisesta.”

Tärkeä ammattilaiset taustalla

Kotitallin väen lisäksi Juulialla on apunaan eri alojen ammattilaisista koostuva taustajoukko. Ilman saumattomasti työskentelevää tiimiä mikään ei onnistu eikä huipulla pysty suoriutumaan haluamallaan tasolla.

”Tarvitsen monta hevoseläinlääkäriä, sillä lääkärit ovat erikoistuneet eri asioihin. Hevosten lihashuollolla on myös iso merkitys. Minulla on luottofysioterapeutti, joka on hoitanut hevosiani jo pitkään. Hän tietää ja tuntee hevoseni, joten hän huomaa pienetkin asiat. Kengittäjät ovat myös tärkeitä ja heitä kannattaa olla lähipiirissä useampi, sillä joskus voi tulla tilanteita, joissa kengittäjää tarvitaan nopeasti”, Juulia toteaa.

Ammattilaisia on siis oltava monilta eri aloilta ja mikä tärkeintä, heidän on pystyttävä yhteistyöhön. On paljon tilanteita, kun hevosen tietoja pitää vaihtaa fysioterapeutin, eläinlääkärin ja kengittäjän välillä, jotta hevonen saadaan pidettyä mahdollisimman hyvässä kunnossa.

”Ilman hyvää keskinäistä yhteistyötä asiat voisivat turhaan monimutkaistua ja viivästyä”, Juulia sanoo.

Omistajien ja kasvattajien rooli

Maailmancupin ja Grand Prix -tason hevoset ovat arvokkaita. Niiden omistajat muodostavat usein kimppoja, joihin voi kuulua useita henkilöitä.

”Hevosten omistajat ovat korvaamattomia. Ilman heitä en voisi kilpailla tällä tasolla. Joskus hevosesta tehdään iso ostotarjous, mutta minun hevosillani on onnekseni sellaiset omistajat, jotka eivät ole suostuneet myymään Finiä tai Couragea. Siten he ovat mahdollistaneet kilpailemiseni korkealla tasolla”, Juulia kertoo.

Kilpahevosten omistajien lisäksi tarvitaan kasvattajia. Heidän kanssaan Juulia tekee yhteistyötä saadakseen mahdollisimman hyviä hevosia ratsastettavakseen jatkossakin. Jotkut nuorista hevosista voivat nousta aikanaan korkeimmalle tasolle.

Tärkeä perhe

Juulian puoliso Herman van Triest on vankka taustatuki Juulian uralla.

”Teemme Hermanin kanssa kaiken yhdessä. Hän hoitaa muun muassa talliin ja kisaamiseen liittyviä asioita. On äärimmäisen hyvä, kun pystymme vaihtamaan keskenämme mielipiteitä. Hänellä on vuosikymmenien kokemus estehevosista ja niiden kasvattamisesta, joten yhdessä pääsemme hyviin tuloksiin”, Juulia pohtii.

Juulialla ja Hermanilla on yksi lapsi ja tällä hoitaja, jota ilman Juulia ei pääsisi kisaamaan.

Hevoselle kiitos

Menestyminen vaatii paljon, eikä kunnia mene koskaan pelkästään ratsastajalle vaan koko tiimille. ”We did it, it´s not only me”, Juulia sanoo usein.

Kaiken keskiössä on kuitenkin hevonen.

“Olen ylpeä hevosen puolesta, kun se tekee sataprosenttisen suorituksen. Hevonen mahdollistaa kilpailemisen, joten sen osuutta ei voi unohtaa”, Juulia sanoo.