Elina Jänesniemen treenivinkki – Maahanmeno

Elina Jänesniemi treenivinkki

Maahanmenot

Minulle agilitykoiran perusharjoittelu on paljon muutakin kuin pelkkää ohjaus- tai esteharjoittelua. Kuuliainen ja helposti ohjaajan apuihin reagoiva koira on myöhemmin helppo ohjattava ja antaa myös ohjaajan mahdollisia virheitä anteeksi kesken ratasuorituksen.

Meillä yksi suosituimmista peleistä agilitykentällä on erilaiset kuunteluharjoitukset, joten tässä esittelen teille yhden niistä. On äärimmäisen tärkeää, että koirasi malttaa kuunnella pienimpiäkin ohjausvihjeitäsi vaikkapa kontakti-putki erottelussa, jolloin voit liikkua vapaasti eteenpäin kohti seuraavaa tehtävää ilman että sinun tarvitse varmistella koirasi suoritusta.

Tätä peliä varten koirasi tulee osata mennä maahan suullisesta käskystäsi sekä kestettävä liikehäiriö maahanmenon yhteydessä. Mikäli maahanmeno on vielä epävarma, aloita opettamalla se varmaksi pelkkää suullista käskyä käyttäen ja lisäämäällä omaa liikettäsi pikkuhiljaa. 

 
Aloitan pyytämällä nopeita maahanmenoja agilitykentällä esteiden läheisyydessä, kuitenkin niin, ettei koirasi ole menossa suoraan estettä kohti. Jatkan lisäämällä liikettä (ensin kävellen, sitten hölkäten ja myöhemmin myös täysillä juosten) ja lopuksi teen maahanmenoja juuri esteen edessä. Kun nämä onnistuvat, jatkan harjoittelua esteillä. Aluksi lähetän koiran suullisella käskyllä kohti estettä, annan sen suorittaa esteen ja pyydän välittömästi sen jälkeen maahanmenoa ystävällisellä äänensävyllä, palkitsen koiran kuntelusta joko namilla, lelulla tai uudella esteen suorituksella.

Seuraavassa vaiheessa lähetän koiran putkeen ja annan sille juuri ennen putken suoritusta uuden suullisen vihjeen maahanmenosta, välittömästi koiran reagoidessa käskyyni vapautan sen putkeen tai palkalle. Muista että maahanmenon on tarkoitus olla temppu ei rankku, jolloin koirasi haluaa suorittaa sen yhtä paljon kuin edessä olevan esteen! Lopuksi voit harjoitella tätä keskellä rataa. Kun koirasi este- ja ohjaajafokus on tasapainossa, koira etenee radalla lujaa ja helposti kuunnellen.

Treeni-iloa!

Elina Jänesniemi

Elina Jänesniemi on kokenut agilityn ammattilainen, jolla on runsaasti kokemusta kilpailemisesta Suomen huipulla sekä kansainvälisissä arvokilpailuissa. Elina on myös arvostettu ja pidetty kouluttaja.