Mitä kaikkea voikaan kuulua koiran hyvään elämään?

Jos olisit koira, millainen olisi ihannepäiväsi, mitä tekisit silloin? Luultavasti heräisit oman laumasi (ihmisiä, koiria tms.) kanssa samasta tilasta hyvien yöunien jälkeen. Aamulla pääsisit herättyäsi ja venyteltyäsi ulkoilemaan vapaasti omalle (isolle) pihallesi ja voisit samalla vaikka etsiä sieltä eilen piilottamaasi herkkua. Siitä saisi näppärästi aamupalan. Aamuun kuuluu myös laumatovereiden tervehtiminen ja yhdessä puuhastelu. Päivä sujuu kuljeskellen laumasi kanssa alueellanne ja välillä napostellen ruokaa tai jyrsien luuta. Välillä pitää ehkä jahdata oravaa ja hyvällä tuurilla saatat napata pienen jyrsijän kiinni (ja jopa syödä sen). Koska laumaan kuuluu leikkisiä olentoja, pääset myös kokeilemaan juoksukilpailussa omaa spurttikuntoasi. Lepäilyä ja reviirin tarkkailua mahtuu päivään sopivasti. Iltapalan jälkeen onkin hyvä vetäytyä turvalliseksi katsomaasi paikkaan nukkumaan muun lauman kanssa.

Koiralla on ns. lajityypillisiä käyttäytymistarpeita, jotka tarkoittavat sitä, mitä jokin eläinlaji kaipaa elämäänsä, jotta se voisi hyvin. Koiran kohdalla tällaisia ovat mm. ruuan etsiminen, syöminen, pureskelu, jonkinlainen laumaelämä, lepääminen ja liikkuminen. Eri roduilla voi lisäksi olla omia erityisiä rotutyypillisiä käyttäytymistarpeitaan, esim. noutajilla noutaminen, paimenkoirilla paimentaminen tai ajokoirilla riistan etsiminen ja ajaminen. Jos koira ei pääse toteuttamaan laji- ja rotutyypillistä käyttäytymistä, se voi tarjota tilalle jotain muuta toimintaa, jolla se pyrkii korvaamaan laji- ja rotutyypillisen käyttäytymisen. Paimenkoira voi alkaa paimentaa kaikenlaisia liikkuvia kohteita, noutaja kantaa kotona kenkiä ja tyynyjä ja ajokoira keskittyy ulkoillessaan vain nuuskimiseen ja eteenpäin menemiseen (vetämiseen).

Koiria on pidetty ihmisen seuralaisena vuosituhansien ajan. Vieläkin joissain maissa löytyy ns. kyläkoirayhteisöjä, joissa koirat elävät lähes samalla tavalla kuin miten ne ovat aikoinaan eläneet. Tosin niiden lisääntymistä saatetaan säännöstellä, terveyttä voidaan hoitaa ja saatetaan tarjota monipuolisempaa ruokaa. Yhteiskunnan muuttumisen ja kaupungistumisen myötä koirien pitäminen on muuttunut, mutta koiran tarpeet eivät. Monet koirat ovat hyviä sopeutumaan monenlaiseen, esim. liian vähäiseen liikuntaan, yksinolemiseen, pureskeltavan puuttumiseen, heikkolaatuiseen ruokaan tai nopeaan ruokailuun. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koirat pitäisivät niistä olosuhteista ja voisivat niissä hyvin. Koiran käyttäytyminen voi olla passiivista, tukahtunutta tai sillä voi olla häiritsevää käyttäytymistä, jos se ei voi hyvin. Tämä voi jäädä huomaamatta, varsinkin passiivisuus, koska se ei häiritse ihmisiä.

Jos koiran ottaa lemmikikseen, pitää olla valmis (mahdollisesti) muuttamaan omaa elämäänsä. Koira tarvitsee joka päivä suhteellisen paljon liikuntaa ja ulkoilua. Sen pitää saada toteuttaa laji- ja rotutyypillistä käyttäytymistä, vaikka esim. simuloituna (harrastuslajit, namien etsiminen, lelun etsiminen, jäljestäminen…). Sille pitää antaa sopivaa ruokaa, mielellään aktivoinnin merkeissä (aktivointilelut, kong, kouluttaminen…) siten, että ruokailuun kuluu enemmän kuin muutama minuutti. Koira tarvitsee pureskeltavaa, luita tai leluja. Se on sosiaalinen olento eli koiran kanssa pitää viettää aikaa, leikkiä ja antaa koiran osallistua elämään. Sosiaalisuuteen kuuluu myös koiriin totuttaminen eikä haittaa, jos koiralla olisi joko omassa perheessä koirakaveri(kavereita), muita eläimiä kaverina tai muutamia hyviä koiraystäviä, joiden kanssa se saa säännöllisesti puuhailla. Koiraa pitää hoitaa rodunomaisesta, esim. trimmata tarpeen mukaan. Lisäksi on reilua kasvattaa koiraa selviämään arkielämästä, opettaa sille miten sen kuuluu käyttäytyä erilaisissa tilanteissa ja totuttaa sitä ympäristön ärsykkeisiin. Listaus siitä, mitä koira tarvitsee lajina, on melko pitkä, mutta toisaalta melko helppo toteuttaa, kun vain näkee hieman vaivaa ja miettii ennen koiran ottamista, onko valmis tähän kaikkeen n. 10 vuoden ajan.

Kirjoittaja: Pipa Pärssinen