Tuhansia tarinoita – Hevoset

Harmahtava Wesku
olikin musta

Kouluratsastaja Jessica Kerttunen alkoi käyttää Nutrolin Hevonen –tuotteita hyvin pian niiden lanseerauksen jälkeen. ”Lähdin kokeilemaan Nutrolin Hevonen Iho ja karvapeite™  -öljyä Weskulla eli Westsidella, koska sillä oli huonolaatuinen, harmahtava karvapeite. Lisäksi kun hevonen onnistui kolhaisemaan itseään, kolhukohtaan tuli lähes aina verinaarmu. Tämä kieli siitä, ettei ihokudos ollut kovin vahvaa. Olin jo aiemmin yllättynyt iloisesti siitä, kuinka hyvin Nutrolin HEVONEN Nivel Duo  oli toiminut toisella ratsullani Sulolla. Siksi lähdin mielelläni kokeilemaan myös ihon hyvinvointiin kehitettyä valmistetta. Laskin, että yksi pakkaus kestää kolme kuukautta, ja päätimme kokeilla sen aikaa, kuinka ongelmien kanssa kävisi”, Jessica muistaa ajatelleensa.

”Kahden ensimmäisen kuukauden aikana ihon laatu parani niin, ettei verisiä naarmuja enää tullut, vaikka jotain sattuikin. Neljännen kuukauden kohdalla hevonen alkoi kiiltää, ja sen väri muuttui mustaksi entisen epämääräisen harmahtavan sijaan”, Jessica summaa havaintojaan. Jos jotain kolhuja sattuikin, niistä jäi entistä harvemmin jälkiä. Kaljuja kohtia ei ollut enää satulan tai suitsien alla, joista karva aiemmin helposti kului pois.” Ihon hyvinvointiin tarkoitetusta ravintoöljystä löytyy pellava-, hamppu- ja rypsiöljyn lisäksi luonnollista E-vitamiinia. Se auttaa korjaamaan rasituksesta tulevia hapetusreaktioiden synnyttämiä vaurioita. ”Tämäkin on tärkeä asia meille”, lisää Jessica.

Jessica Kerttunen

Väino sai avun kesäihottumaan

Nutrolin Hevonen Nivel Duo™ auttaa Baileysia
esteuralla

Baileys VK on 12-vuotias puoliveritamma, joka kilpailee 130-140cm tasolla. Keväällä 2017 Baileysin etujalkojen nivelet alkoivat vaivaamaan sitä. Samoihin aikoihin kuulin Nutrolin HEVONEN Nivel Duo   – tuotteesta. Huolellisen hoidon ja Nivel Duon ansiosta Baileys on ollut oireeton jo yli puoli vuotta. Baileys jatkaa edelleen tuotteen käyttämistä. Suosittelen kokeilemaan tuotetta jos hevosellasi on nivelvaivoja.

Katri Siltala

Väino sai avun kesäihottumaan

Nutrolin Hevonen Nivel Duo™ Napsun raviuran tukena

Kevättalvella 2016 hankimme monikäyttöisen, 5-vuotiaan suomenhevosruunan. Napsu on ratsukoulutettu, osaa kaikki perusasiat sekä hyppää hyvin. Napsun toinen suunniteltu ura on raviurheilun saralla, ja valmennus on ollut säännöllistä. Huomasimme kuitenkin nopeasti, että ruunan nivelet kipeytyvät kovempivauhtisesta harjoitusajosta. Vaikka mitään varsinaista vikaa nivelistä ei löytynyt, oli usein ”kotihoito” ja rauhallinen valmennusajojakso välttämätön.

Kuulin tuttavani hevosen saaneen avun vastaaviin vaivoihin Nutrolinin Nivel Duo -tuotteesta ja päätin kokeilla. Nivel Duon käytön aloittamisen jälkeen arkuutta nivelissä ei ole ilmennyt, joten olemme voineet valmentaa hevosta suunnitellusti. Napsu on pystynyt aloittamaan raviuransa odotustemme mukaisesti ja se on ottanut ensimmäisen voittonsa. Hevonen on nyt hyvinvoiva ja tyytyväinen, ja aiomme jatkaa Nivel duon käyttöä. 

Teksti: Pasi Santikko ja kuvat: Jannika Santikko

Väino sai avun kesäihottumaan

Shettis Esan kesäihottuma helpotti

Esa, viralliselta nimeltään Horshaka Ebeneser, on 9-vuotias shetlanninponi, joka asustaa Huikean tallilla Hämeenkoskella. Kesäihottuma iski ensimmäisen kerran kun Esa oli noin vuoden ikäinen. Esan kesäihottuman hoitoon on kokeiltu kaikenlaista. Käytössä on ollut erilaisia voiteita ja salvoja. Sisäisesti on kokeiltu allergialääkkeitä, pellavaöljyä sekä kutisevalle iholle tarkoitettua erikoisrehua. Ponia on tietenkin myös loimitettu jatkuvasti silloin, kun polttiaisia on liikkeellä. Loimen käyttäminen on tärkeää Esalle. Jos loimi jää hetkeksikään pois ja polttiaiset pääsevät iskemään, tuloksena on äärimmäisen paha kutina.

Ponin kesäihottuman vaivaama iho on aiempina vuosina ehtinyt toipua melko hyvin talven aikana. Siitä huolimatta viime syksynä Esalle ryhdyttiin syöttämään Nutrolin Hevonen Iho ja karvapeite™ –tuotetta koemielessä. Kuten kuvista näkyy, ihon hilseily väheni ja ihon kunto parani. Esa jatkaa nyt öljyn syömistä, jotta ihon läpäisyeste pysyisi vahvana ja kestäisi kesällä paremmin polttiaisten aiheuttaman ärsytyksen.

Esa sai avun kesäihottumaan

Hevonen SPORTTI™ auttaa Santeria pysymään kunnossa

Chamlet eli kotoisasti Santeri on 12-vuotias trakehner-ruuna, jonka toin Liettuasta vuonna 2006. Santeri on kilpauraansa aloitteleva estehevonen, jota treenataan ahkerasti. Palautuminen valmennuksista ja kilpailureissuilta on ollut kovin hidasta, ja tämä on hankaloittanut meidän harjoituksiamme kilpailujen välisinä päivinä. Facebookista näin mainoksen Nutrolin Hevonen™ –tuotteista, ja vaikka yleensä olen hyvin skeptinen näissä asioissa, päätin kokeilla Nutrolin Hevonen Sportti™-öljyä. Yhtenä syynä oli tietenkin myös se, että tuote on kotimainen ja luonnollisesti turvallinen.

Muutos hevosessa on ollut huomattava. Hevonen jaksaa liikkua rennosti ja pirteänä aivan erilaisella tavalla kilpailujen sekä valmennuksien jälkeen. Sportti-öljy on ollut meillä myös apuna silloin, kun Santerilla on ollut terveyden kanssa ongelmia ja kun on jouduttu hakemaan pohjakuntoa uudestaan pidemmän sairasloman jälkeen. Koko hevosen olemus on muuttunut paljon ja sen ovat huomanneet muutkin kuin minä. Kiitos Nutrolin.

Terveisin Katri Grabandt ja Chamlet

Djiegon hilseily loppui

Djiego on vuonna 2008 syntynyt hollantilainen puoliverinen. Sen omistaa kokenut hevosharrastaja Laura Kortelainen. Hän kertoi, että Djiegolla on aina ollut ohut karva, joka on myös hilseillyt jonkin verran. Laura kuuli sattumalta, että Nutrolinin tuotekehittäjä, rasvahappotutkija Mikko Griinari, on kehittänyt hevosille tarkoitetun rasvahappovalmisteen, joka on tarkoitettu nimenomaan ihon hyvinvointia varten. Laura ilmoitti testiryhmään hevosensa Djiegon, jonka osalta testi alkoi kesällä 2016. Laura alkoi syöttää Djiegolle öljyä sen väkirehujen joukossa. Muilta osin ruokinta pysyi samana kuin aikaisemmin, eli öljy oli ainoa muutos ruokinnassa. Muutenkin hevosen hoito ja elinolosuhteet pysyivät samoina. Laura kertoo, että tuote maistui hevoselle hyvin.

Laura kertoo Djiegon ihossa ja karvapeitteessä havaitsemistaan muutoksista näin: ”Alle kuukauden päästä huomasin jo selvän muutoksen. Djiegon karva alkoi kiiltää, ja suurin muutos oli se, että sillä ei ollut enää lainkaan hilseilyä.” Laura totesi, että muutokset näkyivät selkeästi. Hän nauroi tuotteen auttaneen niin hyvin, että testijakson lopulla Djiego piti klipata, koska sille kasvoi niin hyvä ja tiivis karva, vaikka ei ollut vielä edes kylmä vuodenaika kyseessä. Maneesissa ratsastaessa hevoselle tuli hyvän karvapeitteen ansiosta niin hiki, että klippaaminen tuli todella tarpeeseen.

Laura oli tyytyväinen testijakson aikana näkemiinsä muutoksiin ja kertoi aikovansa käyttää Nutrolin®-sarjan hevosten Iho ja Karvapeite –öljyä Djiegolle jatkossakin.

Mæsan paha iho- ja karvaongelma helpottui

Ruotsissa asuvalla islanninhevostamma Mæsa frá Stóradalla on aina ollut voimakas karvalähtö syksyisin. Syksyyn 2017 asti Mæsa tiputti karvansa ja hankasi ihon verille aina loka-marraskuun aikoihin. Iho oli arka ja karvaa lähti tupoittain. Mæsan omistaja Anette oli huomannut, että Nutrolin hakee iho-ongelmista kärsiviä hevosia testaamaan Nutrolin Hevonen Iho ja karvapeite™–valmistetta, joten hän hakeutui tuotetestiin Mæsan kanssa.

Mæsa alkoi saada patentoitua Nutrolin HEVONEN Iho ja karvapeite -öljyvalmistetta keväällä 2017. Saman vuoden syksy oli ensimmäinen syksy, jolloin Mæsalla ei ollut enää samaa karvanlähtöongelmaa. Ylemmässä kuvassa näkyy hyvin miten huonoon kuntoon Mæsan iho ja karva menivät aikaisemmin. Alemmassa kuvassa näkyy Mæsa syksyllä 2017 eli kuusi kuukautta öljyn aloittamisen jälkeen. Aikaisemmin tuohon aikaan loppusyksyllä Mæsan iho ja karva olivat aina huonossa kunnossa. Syksyllä 2017 karva kuitenkin vaihtui talvikarvaksi normaalisti. Myös kutina ja karvanlähtö hellittivät. Ero entiseen oli todella huomattava.

Quidamor sai helpotusta iho-ongelmiinsa

Quidamor on 12-vuotias ruuna, joka on kärsinyt jatkuvasti iho-ongelmista. Viime vuoden kesällä hevonen meni todella huonoon kuntoon ihon ärtymisen vuoksi. Olemme yrittäneet vuosien aikana kaikkea mahdollista lähes tuloksetta. “Gunvaldista” on otettu myös kokeita ja ihosta koepaloja. Niistä ei ole selvinnyt mitään ratkaisevaa, joka aiheuttaisi iho-ongelmat. Viime talvena luin sattumalta Nutrolin®-hevostuotteiden testiryhmän kokemuksia ja ajattelin testata tuotetta hevoselleni. Nyt reilun puolen vuoden Nutrolin Hevonen Iho ja karvapeite™  käytön jälkeen Gunvald voi paremmin kuin koskaan. Sen karva kiiltää, eivätkä allergiaoireet ole vaivanneet. Emmekä ole joutuneet jättämään yhtään kilpailua väliin iho-ongelmien takia. 

Elena Merivirta

Väino sai avun kesäihottumaan

Hertan palautuminen on nopeutunut

Hertta on 10-vuotias FWB-tamma, jonka kanssa treenataan ahkerasti kouluratsastusta. Kouluratsastuksen vastapainoksi Hertan kanssa maastoillaan paljon. Hertta on tällä hetkellä helppo A –tasolla. Treenaaminen on ollut haasteellista, koska pitkärunkoisen Hertan selkä-, niska- ja takareisien lihakset ovat kipeytyneet helposti, ja palautuminen rankemmista valmennuksista on ollut hidasta. Hertan lihaksistoa onkin hoidettu paljon hieronnalla ja laserilla. Hertan omistaja Ninja Kuivalainen kiinnostui Nutrolin® -hevostuotteista, sillä Nutrolin® -koiratuotteet olivat hänelle jo entuudestaan tuttuja. Hertta on saanut Nutrolin Hevonen Sportti™ –öljyä lokakuusta 2016 lähtien.

Tämän talven treenikausi on ollut erittäin hyvä, koska Hertan palautuminen treeneistä on ollut paljon helpompaa ja nopeampaa. Myöskään lihakset eivät ole kipeytyneet samassa määrin kuin ennen. Huomattavin ero on ollut pitkien selkälihasten ja varsinkin lannerangan lihasten toimivuudessa. Lantion seudun lihakset ovat Hertalla menneet usein todella lukkoon, mutta tänä talvena selän lihakset ovat pysyneet pehmeämpinä. Liikkeisiin on tullut enemmän rentoutta ja joustoa, ja tämä on huomattu myös useamman vuoden jatkuneissa säännöllisissä valmennuksissa. Hertta saa jatkossakin päivittäin Nutrolin Hevonen Sportti™ –öljyä.

Väino sai avun kesäihottumaan

Nasun nivelet ovat paremmassa kunnossa kuin vuosiin

Nasu, viralliselta nimeltään Kastonas, on vuonna 2003 Liettuassa syntynyt trakehnerruuna. Suomeen se tuotiin 2008, ja hevonen työskenteli Suomessa muutamalla ratsastuskoululla opetushevosena.

Opetuskäytössä Nasun jalkoihin ilmestyivät kinnerpatit sekä niveltulehduksia, joten sen jalat alkoivat oirehtia. Sen vuoksi Nasu myytiin ratsastuskoulutyöstä yksityiseen omistukseen. Kesällä 2016 Nutrolin pyysi Nasun omistajaa mukaan koeryhmään testaamaan nivelten hyvinvointiin vaikuttavaa tuotetta.

Tuotteella oli niin positiivinen vaikutus Nasuun, että siitä lähtien Nutrolin HEVONEN Nivel Duo on kuulunut ruunan ruokavalioon. Nasun omistaja vaihtui elokuussa, jolloin sen osti sitä aiemmin vuokrannut Suvi Tjurin.

”Nasun jalat ovat pysyneet paremmassa kunnossa kuin moniin vuosiin. Kortisoni- ja kipupiikkejä ei ole tarvinnut antaa pitkiin aikoihin. Nasu on saanut myös nauttia esteistä, joita se rakastaa, kohtuudella tosin. Kiitos Nutrolin® ja Nivel Duo, olette yhdessä muiden elämän muutosten kanssa mahdollistaneet Nasulle kivuttomamman elämän”, toteaa Suvi.

Miinan jalat nousevat taas kevyesti

Nutrolin®-koiratuotteet ovat olleet pitkään tuttuja Jaana Kolehmaiselle. Kun hän kuuli, että Nutrolinilla on kehitteillä tuotteita myös hevosille, Jaana ilmoitti hevosensa Miinan mukaan testiryhmään. Miina on 20-vuotias torinhevonen, jolla on monipuolinen ratsun ura taustalla. Nuorempana Miina on ollut esteratsuna, mutta viime vuosina Miina ja Jaana ovat nauttineet yhteiselosta maastolenkeillä.

Vuosien saatossa Miinan jalkoihin oli tullut erilaisia muutoksia, joiden vuoksi jalka ei noussut enää niin kuin nuorempana. Jaana kertoi, että Nutrolin HEVONEN Nivel Duo vaikutti Miinan jalkoihin ja liikkumiseen niin paljon, että ulkopuolisetkin huomasivat eron. Askel nousee nyt kevyemmin ja paremmin kuin ennen testin alkamista. Jalat ovat nykyisin nyt myös kuivemmat. Tuotetestiin osallistuminen hyödytti Miinaa selkeästi, joten Jaana jatkaa edelleen Nivel Duon antamista hevoselleen.

Marelda sai helpotusta kesäihottumaan

Klinikkaeläinhoitaja Jolin Hällin yli 20-vuotias suomenhevostamma Marelda osallistui Nutrolin Iho ja karvapeite –öljyn testaamiseen. Marelda on kärsinyt kesäihottumasta koko ikänsä. Välillä se on hangannut harjan ja hännän kokonaan pois, ja osan kesästä se on ollut pahimmillaan vereslihalla. Jolin kokeili Mareldalle vaikka mitä konsteja, kuten antihistamiinia, erilaisia öljyjä, voiteita ja ihottumaloimien käyttöä. Polttiaiset aiheuttivat pahimmat oireet, mutta hevosella oli oireita koko kesän syksyn ensimmäisiin pakkasiin asti. Oireiden vuoksi hevonen oli loppukesällä väsynyt ja haluton.

Jolin kertoi, että Iho ja karvapeite –öljy tuli todellakin tarpeeseen. Öljy helpotti Mareldan kesäihottumaoireita. Kutina väheni selvästi, ja karva alkoi taas kiiltää. Hevosen hyvinvointi lisääntyi siis selkeästi. Lisäksi Jolin kertoi havainneensa, että öljyn ansiosta hevosen iho on ollut kimmoisampi ja karvanvaihto on tapahtunut tasaisemmin.

Kouluratsu Nano ja ihohaasteet

Nano, viralliselta nimeltään Ullerups Milano, on syntynyt 17.7.2001. Suomeen tämä Tanskassa Grand Prix -tasolla startannut hevonen tuli nelisen vuotta sitten Ilari Törösen ”oppimestariksi”, kuten Ilari hevostaan kutsuu. Nano valitettavasti loukkaantui pian Suomeen tultuaan, ja sen vammaa on hoidettu Saksassa mm. kantasoluhoidoin. Kesäkuussa 2016 Nano palasi kotiin. ”Nyt Nipsu (valmentaja ja kouluratsastaja Eevamaria Porthan-Broddell) ja tallin hevosenhoitaja Emma Ikäheimo – yhdessä Nutrolinin kanssa – pitää meistä huolta”, Ilari kertoo.

Nanolla on yhtenä erityishaasteena aina ollut erittäin herkkä iho, ja sen karvapeite on helposti kulunut pois. Turparemmissä on jouduttu pitämään pehmustetta sekä ylä- että alapuolella. Erityisesti kesällä hikoilu on saanut hevosen päästä suurilta alueilta karvan irtoamaan, ja siihen on tullut jopa verisiä haavoja ihon rikkoutuessa. Samoin kyljissä ja ympäri kehoa karvapeite on ollut aina ohut, laikukas ja herkkä. Nanon häntä oli lähinnä olematon. Kun Emma ja Nipsu ehdottivat Nutrolin HEVONEN Iho & karvapeite -öljyvalmisteen kokeilua, ajattelin että kokeillaan sitten.

”Nutrolinin vaikutus on rehellisesti sanoen yllättänyt minut täydellisesti. Olen yleensä hyvin skeptinen tällaisissa asioissa, mutta ero Nanossa on uskomaton: sille on tullut tasainen, paksu ja hyvinvoiva karvapeite, joka kestää normaalia ratsastusta. Sen häntä on tuuheampi kuin koskaan, ja nykyään voimme myös ratsastaa ilman pehmusteita turparemmissä. Nano näyttää karvapeitteensä osalta paremmalta kuin koskaan.”

Huipulla kisaava Cartier käyttää Nutrolin Hevonen Sporttia™

Maarit Raiskion kookas ja näyttävä ruuna Cartier (Sir Donnerhall I – Hill Hawk xx) kilpailee kouluratsastuksessa Suomen huipulla Grand Prix –tasolla. Maarit kuuli Nutrolin®-tuotekehittäjän, dosentti Mikko Griinarin luennon Top Dressage Finland –ratsastajille ja päätti testata Nutrolin Hevonen Sportti™ -öljyä Cartierille. Testaus muuttui pian jatkuvaksi käytöksi, sillä tuotteesta oli selkeästi hyötyä hevoselle.

Maarit kertoo, että Nutrolin Hevonen Sportti™ on nopeuttanut Cartierin palautumista treeneistä. Hän on huomannut sen vaikuttavan myös hevosen työmotivaatioon, sillä treeneissä tehtävät sujuvat nyt helpommin. Hevonen Sportti™ on vaikuttanut positiivisesti myös Cartierin lihaksiin, jotka ovat nyt pehmeämmät.

Väino sai avun kesäihottumaan

Reyes käyttää Sporttia
ja Nivel Duoa tarpeen mukaan

Joulukuussa 2016 tyttärellemme Nealle saapui Espanjasta 8-vuotias PRE-hevonen Reyes suoraan talven keskelle. Hevonen hankittiin ensisijaisesti kouluratsastukseen tähtäimenä tavoitteellinen kilpailu-ura. Hevosen valmentaminen on ollut säännöllistä ja määrätietoista alusta saakka. Pian Reyesin saapumisen jälkeen huomasimme, että hevosemme takajalat kipeytyvät rasituksesta, vaikka niissä ei mitään varsinaista vikaa ollutkaan. Syyksi löytyivät hokit, jollaisia hevosella ei ollut koskaan aiemmin ollut. Hokit rajoittivat jalkojen normaalia liikerataa, joten jalat herkistyivät rasitukselle helpommin. 

Nutrolin®-koiratuotteet ovat olleet meille pitkään tuttuja, koska keskikokoisten villakoiriemme kanssa on harrastettu aktiivisesti agilityä sekä koiranäyttelyitä, ja tuotteet kuuluvat koirien päivittäiseen ruokavalioon.

Huomasimme, että tuttuun Nutrolin®-tuoteperheeseen on tullut oma sarja myös hevosille. Otimme viime kevättalvella kokeiluun Nutrolin Hevonen Nivel Duon , josta löytyi nopeasti apua Reyesille. Käytön aloittamisen jälkeen rasituskipuilua Reyesin takajaloissa ei ole enää ollut, ja hevosen kanssa on voitu treenata aktiivisesti ja suunnitelmien mukaisesti. Kesäkuukaudet käytimme Nutrolin Sporttia ja syksyllä vaihdoimme tuotteen taas Nivel Duoksi ennaltaehkäisemään tulevan hokkikauden tuomia haasteita. Reyes on ollut varsin hyvinvoiva ja tyytyväinen hevonen. Myös ratsun lihaksisto on erittäin pehmeä ja hyvässä kunnossa. Reyes saa jatkossakin Nutrolin Hevonen™ –tuotteita.

Mirja Pauna

Nivel Duo auttaa Relliä liikkumaan paremmin

Tiina Kupiaisen Iran Relli on lähes 20-vuotias torinhevostamma. Rellillä on jaloissaan nivelrikkoa, joten Tiina osallistui Nutrolin Hevonen Nivel Duo –tuotteen testaamiseen sen tuotekehitysvaiheessa. Relli alkoi  testijakson aikana taas liikkua mielellään ja elastisesti. Tiina haluaa ehdottomasti jatkaa tuotteen syöttämistä Rellille.

Fionan kutina loppui

Fiona on 7-vuotias puoliverinen tamma, jonka kanssa Jutta Nuuttila kilpailee esteratsastuksessa. Fionalla on ollut ongelmana kuiva iho sekä kutina, joka vaikutti jopa sen käyttäytymiseen. Jutta oli kuullut Nutrolin Hevonen Iho ja karvapeite™ –tuotteesta, ja hän ryhtyi antamaan sitä Fionalle huhtikuussa 2017. Nutrolinin myötä Fionan iho-ongelmat hävisivät, joten tuote on säilynyt hevosen ruokavaliossa. Jutta on ollut tyytyväinen tuotteeseen ja aikoo jatkaa sen antamista Fionalle.

Väinö ja ikävä kesäihottuma

”Hevoseni Väinö oli allerginen polttiaisille (kesäihottuma), ja juttelin Mikko Griinarin kanssa eläinlääkäripäivillä 2009 rasvahappojen käytöstä hevosilla. Väinöstä tuli koirien Nutrolin Iho & turkki –valmisteen koekäyttäjä 0,5 d/pv annoksella. Noin kolmessa viikossa hevosen iho muuttui terveemmäksi ja karvapeite kiiltävämmäksi. Väinö söi keväästä syksyyn Nutrolinia kuolemaansa saakka. Väinö jouduttiin lopettamaan ähkyn takia syksyllä 2011. Myös Väinön tytär Venla ja tyttärentytär Esteri ovat osallistuneet Nutrolin-testaukseen. Olen varsin tyytyväinen tuloksiin niidenkin osalta.”

ELÄINLÄÄKÄRI JONNA SYRJÄNEN

Väino sai avun kesäihottumaan

Hevonen SPORTTI™ sopii myös ikääntyville hevosille

21-vuotias ratsuori Pirvetti on käyttänyt Nutrolin Sporttia vuoden ajan hyvin kokemuksin. Käyttö aloitettiin alunperin testinä, johon Pirvetti osallistui makutuomarina. Ori oli käynyt läpi suuren hiekkamassan poiston, ja suolisto oli tästä ärtynyt. Suolistotulehduksen johdosta ori sai myös lievän kaviokuumeen, ja kavioaines oli haurastunut. Röntgenkuvissa ei muutoksia onneksi näkynyt.
Nutrolin®-öljylisää oli käytetty vajaa 3 kuukautta, kun kengittäjän kanssa saatoimme todeta pienen ihmeen tapahtuneen: kavioaines oli jälleen kovaa ja vahvaa. Koska Nutrolin Hevonen Sportti™ sopii mielestämme hyvin tukemaan ikääntyvän hevosen vointia, suosittelemme sitä lämpimästi kaikille Seniorihevosille ja -poneille. Rasvahappokoostumus on erinomainen kaviokuumeherkille hevosille, ja tästä hyötyvät myös Cushing (PPID) -hevoset, joille myös E-vitamiinilisä on tärkeä.

Heidi Savander

Herkkäihoisen Rexin patit hävisivät ja kutina helpotti

Rex Af Mosevang, tanskalainen oldenburginhevonen, on Linnea Raaskan kouluratsu. Rex on ollut aina hyvin herkkäihoinen. Linnea kertoi, että se ei kestänyt saappaan liikettä kyljellä, tai edes kuparilla päällystettyjä kannuksia. Hiestä tuli usein patteja, ja talvella patteja tuli vain lisää. Linnea kokeili kaikkea lisärehuista ja erilaisista varusteista lähtien.

Alkusyksyllä 2016 oireet pahenivat radikaalisti. Kaikki loimet kutittivat, ja patteja oli joka puolella. Harjaaminenkin tuntui hevosesta ikävältä. Linnea otti yhteyttä Nutrolinin väkeen ja kertoi Rexin tilanteesta. Hevonen pääsi mukaan testaamaan Nutrolin HEVONEN Iho & karvapeite –rasvahappovalmistetta.

”Nyt Rex on syönyt omegaöljyään säännöllisesti 0.5 dl päivässä syksystä saakka. Kyljet eivät ole olleet auki ollenkaan. Karva kiiltää hienosti ja loimet eivät ole kutittaneet Rexiä pitkään aikaan. Ennen kuivatusloimet kutittivat niin paljon, että niitä oli vaikea pukea sille päälle. Nyt talvella Rexin iho hilseilee selkeästi vähemmän kuin viime talvena, vaikka karva ja iho ovat kovassa kulutuksessa painavien loimien alla”, kertoo Linnea havainnoistaan.