Projektikoiria Kannuksen kennellinjalla

Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen toimipaikassa kennellinjan opiskelijat ovat jo kauan kouluttaneet opintojensa ohessa projektikoiria. Projektikoira tarkoittaa tässä sellaista koiraa, jonka omistaa jokin hyöty- tai virkakoirataho ja joka on luovutettu koulutukseen muualle kuin em. omille kouluttajille tai työntekijöille. Eri tahoja ovat mm. poliisi, tulli sekä opaskoirakoulu.

Projektikoiratoiminnalla tuetaan viranomaistahoja kouluttamalla ja kasvattamalla pennuille niiden työssään tarvittavia taitoja silloin kun koiralle ei ole ohjaajaa tai ohjaajalla ei ole mahdollisuutta kouluttaa pentua itse. Koirien omistajat valitsevat pennut tarkkaan, sillä pentujen tuleva työ vaatii koiralta monenlaisia vaativia luonneominaisuuksia, jottei työ kävisi koiralle liian kuormittavaksi. Ominaisuuksien vuoksi tietyt rodut ovat suosiossa eri tehtävissä.

Opaskoirat

Opaskoirat ovat pääasiassa opaskoirakoulun itse kasvattamia labradorinnoutajia tai esimerkiksi kultaisennoutajan ja labradorinnoutajan sekoituksia. Opaskoiran tehtävä on toimia näkövammaisen henkilön apuna ja antaa mahdollisuus itsenäisempään elämään. Koira tulee kohtaamaan työssään monenlaisia houkutuksia ja haasteita mm. tien yli juoksevia eläimiä sekä ihmisjoukossa kävelyä, joten rauhoittumisen taito sekä hyvä keskittymiskyky ovat opaskoiralle tärkeitä ominaisuuksia. Pienestä pitäen pennulle opetetaan rauhoittumista, ihmisten ja koirien ohittamista sekä houkutuksista luopumista.

Tullikoirat

Tullikoirina suosituimpia ovat labradorinnoutajat, mutta tullilla työskentelee myös mm. kultaisianoutajia sekä spanieleita. Tullikoirien tärkein tehtävä on laittomien aineiden ja tuotteiden maahantuonnin estäminen. Tärkeitä ominaisuuksia tullikoiralle ovat sitkeä nenätyöskentely, rohkeus ja keskittymiskyky mm. ihmishälinässä, lentokentillä ja isoilla varastoilla ilman, että se vaikuttaa koiran työskentelyyn. Näitä harjoitellaan jo pentuna mm. piilottelemalla nameja erilaisissa tiloissa sekä liikkumalla monenlaisissa paikoissa.

Poliisikoirat

Poliisikoiralaitoksen omistuksessa on pääasiassa belgianpaimenkoira malinoiseja sekä saksanpaimenkoiria. Nämä koirat ovat yleensä partiokoiria, jotka ovat koulutettu mm. jäljestämään ja etsimään rikollisia, kadonneita henkilöitä ja heidän esineitään. Partiokoiralta löytyy myös voimankäyttökoulutus. Jokainen partiokoira on erikoistettu tietyn hajun etsintään, joita ovat mm. räjähteet, huumausaineet, palavat nesteet ja ruumiit.

Partiokoirien lisäksi poliisikoiralaitoksella on erikoiskoirina esimerkiksi labradorinnoutajia, englanninspringerspanieleita sekä yksi parsonrussellinterrieri. Erikoiskoirat on koulutettu kukin yhteen erikoisalueeseen, joita ovat huumaus- ja räjähdeaineet, palavat nesteet ja raha. Poliisikoiralaitoksen koirien koulutuksessa korostuu nenätyö eli jäljestäminen ja etsinnät sekä perustottelevaisuuden hallinta.

Pitkä kokemus projektikoirista

Projektikoiria on ollut Kannuksessa koulutettavana yli 10 vuoden ajan. Koirien ohjaajina toimivat kennellinjan opiskelijat, jotka kasvattavat ja kouluttavat koiria omistajalta tulleiden ohjeiden mukaisesti. Koirat elävät opiskelijoiden kanssa normaalia arkielämää, asuvat opiskelijoiden kanssa, osallistuvat oppitunneille ja harjoittelevat tulevaisuuden kannalta tärkeitä taitoja. Projektikoira on kouluttajallaan yleensä noin vuoden ikään asti, jonka jälkeen se lähtee kohti työelämää.

teksti: Piritta Pärssinen

kuvat: projektikoiraohjaajat

Nutrolin tekee yhteistyötä kennellinjan opiskelijoiden kanssa
Nutrolin tukee eläintenhoitoalan opiskelijoita, joten teemme yhteistyötä Kannuksen kennellinjan opiskelijoiden seuran Kannuksen Koiruudet ry:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.