Sinnikkyys palkitaan

Olen 31-vuotias kilpaesteratsastaja Porvoosta. Aloitin ratsastuksen 14-vuotiaana ja kilpailin silloisella tammallani Pina Coladalla kansallisissa 135 cm:n tasolle asti. Tällä hetkellä minulla on kaksi vuotta sitten tullut BWP-ruuna Licor, tuttavallisemmin Luca. Se on 7-vuotias herkkä ja erikoinen, lähes ponikokoinen voimapesä, jonka hyppykyky on yllättänyt minut monesti. Juuri sen takia se minulle jäikin.

Haastava alku

Alku ei ollut helppoa, ja tutustumiseemme meni reilusti yli vuoden päivät. Lucalla oli ratsastettavuuden suhteen paljon parannettavaa eikä kuuliaisuus maasta käsiteltynäkään ollut aina priimaa. Onneksi minulla on hyvä tiimini tukemassa ja ammattilaisia neuvomassa. Treenit alkoivat valmentajani kanssa perusasioiden hiomisella ja opettelulla. Lucalla oli kaksi vaihdetta: joko se löntysteli ja kompasteli eikä ollut läsnä, tai sitten se painoi vitosvaihteella etupainoisena kohti estettä. Ei hyvä.

Seurasi kokonaisvaltainen perehtyminen hevoseni liikkumiseen nyt ja tulevaisuudessa. Oli selvitettävä, miten sen pitäisi liikkua, jotta se liikkuisi kehoonsa suhteutettuna optimaalisesti. Lucalla on leveä rinta ja iso pää, lyhyt selkä ja vähän ponimaiset töppöjalat pikkuruisine kavioineen. Takaosan rakenteessa on hyvät kulmaukset, jotka eivät kuitenkaan saaneet kehoa tasapainoon takaosan päälle. Esteillä ratsastaessa tuntui ajoittain siltä kuin olisin pidellyt kiinni liian painavista kottikärryistä alamäessä: kärryt vain rullasivat eteenpäin. Emme siis olleet mikään elastisuuden tai atleettisuuden kiiltokuva!

Varustekokeiluja ja kehonhuoltoa

Kengitykseen paneuduimme perusteellisesti heti alusta lähtien. Tällä hetkellä kasvu- ja kengitystyö näkyy Lucan kengännumeron kasvuna ja kompuroinnin vähentymisenä. Lucan kavio ei ollut kasvanut normaalisti, mihin oli varmasti monta syytä. Arvelin kuitenkin, että moni muukin asia oli ollut jo pitkään pielessä, ennen kuin Luca tuli minulle. Alkutaipaleella eteen tuli ruokinnan ja liikkumisen suhteen monia arvoituksia. Lisäksi Lucan haasteellinen ratsastettavuus esteillä toi treeniin kaikenlaisia kuolainkokeiluja, mutta ohut iho ja herkät limakalvot heittivät minut monesti takaisin lähtöruutuun! Olisinpa voinut ratsastaa riimulla!

Varusteet olivat myös oma lukunsa. Ainahan satulaa joutuu hevosille asettelemaan, mutta Lucalla satula ei meinannut löytää ollenkaan paikkaansa, saati pysyä paikallaan. Lucan pyöreä runko ja lyhyt selkä antoivat satulansovittajalleni ja minulle monta pähkinää purtavaksi. Niistäkin selvittiin useamman yrityksen ja erehdyksen kautta.

Aloitin yhteistyön taitavien hevosen kehonhuollon ammattilaisten kanssa. Kävi ilmi, että Lucalla oli pieniä ja suurempia lihasvaurioita ympäri kehoa. Kehon muodostamien kiinnikkeiden perusteella olivat vauriot melko vanhoja. Vaurioiden vaikutus palautumiseen selveni minulle entisestään ja ymmärsin, että treenien määrää tärkeämpää on se, mitä treenien välissä tapahtuu ja miten hevonen palautuu. Eli ei se määrä vaan laatu!

Lucan entisestä elämästä minulla on hyvin suppea kuva. Kehosta esiin tulleet löydökset yllättivät minut mutta toisaalta myös selkeyttivät heikkoon ratsastettavuuteen liittyviä tuntemuksiani. Lucalla on lyhyet ja paksut lihakset, joihin saattaa tulla helposti pinnallisia pieniä revähdyksiä tai venähdyksiä. Jos ne huomataan ajoissa ja käsitellään oikein ja Luca saa riittävästi lepoa, vauriot eivät pääse kasvamaan kiinnikkeiksi asti. Lucan pitkäjänteinen kehonhuolto tiiviissä yhteistyössä ammattilaisen kanssa on tuonut minulle tärkeitä työkaluja oikeanlaiseen työskentelyyn Lucan kanssa.

Hyviä sijoituksia tällä kaudella

Ensimmäinen kilpailukausi meni kokeilujen ja arvoitusten selvittelyyn, mutta tällä kaudella purjeet ottivat todella tuulta. Luca oli kauden lopussa itsevarmempi ja paremman tuntuinen kuin koskaan. Saimme muutaman 100 cm:n luokkavoiton, yhden 110 cm:n sijoituksen ja pari onnistunutta 120 cm:n rataa. Tämän vuoden päätavoitteessamme, Etelä-Suomen aluemestaruuskilpailuissa, Luca oli kuin pieni pantteri. Se ponnisti, vaikka paikka ei aina ollut paras mahdollinen. Luca toimi kuin kone!

Loppukesällä alkanut yhteistyö Nutrolinin kanssa on lisännyt ymmärrystäni ruokinnan merkityksestä ja helpottanut Lucan jatkuvia lihasongelmia. Syötettyäni Lucalle reilun kahden kuukauden ajan Nutrolin Hevonen Sportti™ -tuotetta, joka suojaa lihaksia, niveliä ja jänteitä ja ylläpitää niiden joustavuutta, huomaan selkeän eron hypyissä ja palautumisessa. Treenissä tunnen satulassa, että hypyt sujuvat Lucalta aiempaa kevyemmin ja sillä on enemmän joustoa liitovaiheessa. Kilpailujen jälkeen tallista tulee silmin nähden letkeä kaveri, jonka hyvän olon tuntee ratsastaessa. Lucan herkkä ja kuiva iho on myös pysynyt “rasvaisempana” ja pehmeämpänä, eivätkä kuolaimet enää ärsytä suupieliä.

Kiitollisena erittäin laadukkaasta tuotteesta ja toimivasta yhteistyöstä Nutrolinin kanssa odotan innolla kautta 2019!

Syysterveisin,

Yasmin Vatanen

Hyppykuvat: Minttu Koponen, www.aaveen.net

Luonnollinen E-vitamiini + oikeat omegat = tehokkain mahdollinen suoja

E-vitamiinin tarve kasvaa rasituksen lisääntyessä. Hevonen Sportti™-valmisteesta 500-kiloinen hevonen saa 1500 mg luonnollista E-vitamiinia. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) auttavat elimistöä korjaamaan rasituksen aiheuttamia kudosvaurioita nopeuttaen palautumista.

Panostamme laatuun

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat herkästi hapettuvia. Hapettuneet rasvahapot ovat haitallisia kaikille hevosille. Erityistä haittaa niistä on kasvaville, ikääntyville ja urheiluhevosille. Nutrolin®-ravintoöljyjen hapettumiskestävyyttä on viime vuosina kehitetty yhteistyössä Tanskan teknillisen yliopiston (DTU) kanssa. Kehitystyön tuloksena Nutrolin®-öljyt ovat erittäin laadukkaita ja turvallisia.

Lue lisää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.