ASCA:n toko- ja rally-tokokilpailut 1.-2.9.2018 Lohjalla

Suomessa Australianpaimenkoiria harrastava yhdistys, Finasc ry, on perustettu rodun emämaahan verkostoitumista ja ASCA:n (Ausralian Shepherd Club of America) alaisten kisojen järjestämistä varten.
Pia Hjerppe, Finasc:in puheenjohtaja, järjesti Suomessa pitkään paimennuskisoja Wewasc:in, eli Euroopan ASCA yhdistyksen, alla. Lopulta Pia halusi profiloida meitä enemmän nimenomaan suomalaisina aussieharrastajina, ja silloin päätettiin perustaa Finasc ry. Finasc:in myötä olemme pystyneet tarjoamaan suomalaisille aussieharrastajille ja -kasvattajille aiempaa edullisemmin ja joustavammin mahdollisuutta osallistua ASCA:n toimintaan. ASCA on aussieiden alkuperäinen rotujärjestö, jolla on yhä tänä päivänä merkittävä rooli USA:ssa, varsinkin alkuperäistä käyttötarkoitusta vaalivien kasvattajien ja harrastajien parissa.

Miksi ASCA toko- ja rallykisoja aloitettiin järjestämään virallisten suomalaisten kisojen rinnalle?

Suomessa on järjestetty ASCA:n alaisia paimennus- ja agilitykisoja jo vuosia. Tottelevaisuuskisoja on ollut kahdet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nyt järjestettiin ensimmäisen kerran kahdet rallykisat ja samalla kisattiin myös tokossa.

Syyt ASCA:n alaisten kisojen järjestämiseen löytyvät pitkälti verkostoitumisen tarpeesta ja halusta olla kontaktissa rodun emämaan kasvattajiin, tuomareihin ja kilpailijoihin. Australianpaimenkoira on nimestään huolimatta yhdysvaltalainen rotu ja mikäli haluaa saada Yhdysvalloista ostettua itselleen hyvän pennun tai haluaa saada sulhon nartulleen, on syytä vakavasti harkita vähintään vierailua kasvattajien luona USA:ssa. Toinen vaihtoehto verkostoitua on ”hankkia nimeä” ja meriittiä sellaisten ihmisen parissa, jotka voivat toimia suosittelijana USA:aan päin pennun hankkimisessa tai uroksen etsinnässä.  Parhaiten tällaiseen verkostoitumiseen soveltuvat Finasc:in järjestämät ASCA:n alaiset kisat ja tapahtumat, joissa on aina rodun kotimaan asiantuntijoita paikalla. Aussie on rotuna onnekas siinä suhteessa, että sillä on olemassa aktiivisesti toimiva ja oman kisajärjestelmän omaava rotujärjestö kotimaassaan ja lisäksi ASCA on ollut halukas laajentamaan toimintaansa USA:n ulkopuolelle ja Euroopassa on jo useita ASCA:n alaisia yhdistyksiä promotoimassa ja vaalimassa rotua ja sen alkuperäistä käyttötarkoitusta.

ASCA:n kisoissa muutakin kuin kilpailua

ASCA:n kisoissa tuomarit ovat aina hyvin auliisti opastaneet kisaajia ja kisojen yhteydessä on yleensä järjestetty myös klinikoita, jossa tuomari tai kouluttaja on opastanut ihmisiä koulutuksellisissa asioissa ja samalla on yleensä keskusteltu jalostuksesta sekä erilaisista koirista, linjoista ja kasvattajista. ASCA:n alaisten tapahtumien ja kisojen kautta olemme vuosien saatossa luoneet erinomaisia suhteita alkuperämaan kasvattajiin ja asiantuntijoihin ja sitä kautta olemme saaneet äärimmäisen tärkeää tietoa mm. terveysasioista ja siitä millaista tasoa meidän koirat kulloinkin edustavat. Tällä hetkellä meillä on Suomessa kuuleman mukaan jo mukavasti lahjakkaita paimenkoiria, mutta ohjaajien ohjausosaamisessa on vielä kehittämistä. Nyt järjestetyissä tokoissa ja rallyissa puolestaan loistivat koirat ja ohjaajat, tuomari kutsui meitä lämpimästi mukaan ASCA:n vuosittaisiin mestaruuskisoihin kisaamaan, koska koirien ja koulutuksen taso meillä oli hänen mukaansa todella hyvä! Rallyssa nähtiinkin useita täysien pisteiden suorituksia, ja tokossakin täydet 200 pistettä jäi vain 0,5 pisteen päähän.

Aussiet paimentavat myös lintuja ja nautoja

Yhtenä porkkanana ASCA:n kisojen järjestämisessä ovat mahdollisuudet tavoitella Hall of Fame statusta omalle kennelilleen tai omalle koiralleen. ASCA myöntää tietyn meritoituneen pentumäärän jälkeen uroksille ja nartuille ns. HOF-tittelin, eli koira pääsee ASCA:n Hall of Fame listalle. Myös kennelille on mahdollista hakea Hall of Fame statusta, jos on kasvattanut riittävän määrän meritoituneita pentuja.

ASCA ylläpitää myös vuosikohtaisia Merit-listoja, joihin lasketaan vuosittain kisanneiden koirien tuloksia yhteen, listat julkaistaan ASCA:n lehdessä ja myös ASCA:n kotisivuilla. Viime vuosina listoilla on näkynyt enenevissä määrin myös eurooppalaisia koiria ja maailma onkin suurentunut aussien osalla niin, että Euroopasta jo viedään koiria takaisin Yhdysvaltoihin.  Koirien näkyminen ASCA:n tuloslistoilla noteerataan USA:ssa aivan eri tavalla kuin eurooppalaisten järjestöjen kisatulokset tai tittelit, vaikkei ASCA:n kisat varsinkaan agissa, tokossa ja rallyssa ole samaa vaativuustasoa, kun meillä Euroopassa. Paimennuksessa ASCA:n kisat ovat vaativampia kuin suomalaiset perinteisen paimennuksen kisat ja rodun kotimaassa arvostetaan oikeastaan vain ASCA:n omia paimennustuloksia. ASCA paimennuksessa koiran pitää kyetä paimentamaan lampaita, ankkoja ja nautoja tullakseen esimerkiksi paimennusvalioksi ja radoilla koiran on kyettävä työskentelemään kaukana ohjaajasta vaihtelevilla radoilla.

ASCA kisoja pyritään tästä eteenpäin järjestämään vuosittain, jotta meiltä pienestä Suomestakin alkaa kaikua suuria uutisia takaisin meren taakse.

Suurkiitokset kisoja sponsoroineelle Nutrolinille, jotka tekivät voittamisesta taas piirun verran hienompaa ja huippusporttikoirien treenaamisesta turvallisempaa ja luistavampaa erinomaisten palkintojen avulla!

Teksti ja kuvat: Hanna-Mari Laitala

Nutrolin kiittää Finasc ry:ä hyvästä yhteistyöstä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.