Pentu ja emo tarvitsevat omega-3 DHA:ta

Pentu tarvitsee DHA-rasvahappoja
  • Rasvahappoja on satoja. Erityisiä ravitsemuksellisia tarpeita tai hyötyjä on tunnistettu muutamien rasvahappojen osalta. Nostaisin esiin ns. (1) kasviöljyjen välttämättömät rasvahapot ja (2) kalaöljyn omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA).

    Välttämättömät rasvahapot ovat vitamiinin kaltaisia ravintoaineita. Ne ovat välttämättömiä siksi, että elimistö ei pysty niitä valmistamaan. Välttämättömiä rasvahappoja saadaan runsaimmin tietyistä kasviöljyistä, ja niiden puute aiheuttaa iho-ongelmia.

  • Nutrolin Pentu -ravintoöljyllä voidaan täydentää kaikkia eri ruokintamuotoja.

Kalaöljyn omega-3 rasvahapot ovat hyödyllisiä, mutta eivät kirjaimellisesti välttämättömiä, koska elimistö pystyy tuottamaan niitä pieniä määriä kasviöljyn omega-3 rasvahaposta. Hyödyllisyys tulee siitä, että elimistö ei tuota tärkeimpiä omega-3 rasvahappoja, EPA:a ja DHA:ta riittävän tehokkaasti. Kalaöljystä ne saadaan valmiina. Myöskään kalat eivät pysty tuottamaan omega-3 EPA:a ja DHA:ta. Nämä omega-3-rasvahapot kertyvät kalojen elimistöön vedessä elävistä mikrolevistä, jota pienet kalat syövät.

Teoriassa siis rypsi- ja pellavaöljyn omega-3-rasvahappo, alfa-linoleenihappo, toimii EPA:n ja DHA:n lähteenä. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että sekasyöjän (ihminen ja koira) elimistön kyky tuottaa EPA:a ja DHA:ta pellavaöljystä on vähäinen. Lihansyöjän (kissa) elimistöstä puuttuvat kokonaan ne entsyymit, joilla EPA ja DHA tuotetaan, eli aidolle lihansyöjälle EPA ja DHA ovat välttämättömiä.
Kalaöljyn EPA:n ja DHA:n keskeinen rooli ravitsemuksessa on se, että ne vähentävät elimistön tulehdusherkkyyttä. Rypsi- ja pellavaöljyllä ei ole vastaavaa vaikutusta.

DHA on tärkein oppimiskyvyn ja aistien kehittymiselle

Kalaöljyn DHA:lla on erityinen rooli elimistössä. Sitä löytyy elimistön kaikkien solujen solukalvoista. Aivot tarvitsevat kehittyäkseen ja toimiakseen DHA:ta. Tutkimuksissa on todettu DHA:n riittävän saannin parantavan sekä ihmis- että eläinlasten oppimiskykyä.

Kun pennun aivot ja aistit kehittyvät, DHA:n tarve on erityisen suuri. Riittävä määrä DHA:ta tiineyden aikana emon ruuassa, ja vieroituksen jälkeen pennun ruuassa, varmistaa pennun oppimiskyvyn kehittymisen (Kelley 2000; Zicker ym. 2012). Eläimillä tehdyissä tutkimuksissa on myös todettu, että ravinnon DHA:n puute heikentää hajuaistiin perustuvaa oppimista ja erottelukykyä (Greiner ym. 2001).

Ihmisvauvojen atopiatutkimuksissa on lisäksi havaittu, että sikiökauden ja imetyksen aikainen kalaöljyn omega-3-rasvahappojen saanti voi pienentää lapsuus- ja nuoruusiän atopiariskiä. Tämä asia on todettu tutkimuksissa, joissa on seurattu atopiaäitien lasten sairastumista atopiaan (Miles & Calder 2015). Koirilla vastaavaa tutkimusta ei ole tehty, mutta voidaan perustellusti olettaa, että sama mekanismi toimii koirilla.

Valitse turvallinen DHA-täydennys

Pennun ja emon DHA-täydennyksenä voidaan käyttää rasvaista kalaa (esim. silakka ja lohi) tai kalaöljyvalmisteita. Osaan markkinoilla olevista pentumuonista on myös lisätty kalaöljyä. Kalan ja kalaöljyn rasvahapot hapettuvat eli härskiintyvät kuitenkin herkästi. Koska hapettunut kalaöljy sisältää pennun kehityksen kannalta haitallisia aineita, DHA-täydennyksen suhteen on oltava tarkkana. Tutkijat havaitsivat vuonna 2003, että kahden kuukauden ikäisille koiranpennuille syötetty hapettunut öljy hidasti pentujen kasvua, laski elimistön E-vitamiinitasoja ja heikensi immuunivastetta sekä luuston kehitystä (Turek ym. 2003).

Pennuille ja emoille tulisi aina valita korkealaatuinen rasvahappovalmiste, jossa on korkea DHA-pitoisuus, ja jossa on monipuolinen suoja hapettumista vastaan. Muovipulloja tulee välttää, koska niissä valo ja happi pääsevät kosketuksiin öljyn kanssa.

Nutrolin® Pentu -ravintoöljy on turvallinen rasvahappovalmiste, joka on kehitetty varta vasten emoille ja pennuille. Valmiste sisältää enemmän DHA:ta kuin muut öljyvalmisteet.

 

Lähteet:
Greiner, R.S., Moriguchi, T., Sotnick, B.M., Hutton, A. & Salem, N. (2001). Olfactory discrimination deficits in n-3 fatty acid-deficient rats. Physiol. Behav. 72(3):379-85.
Kelley R.L. (2000). Canine Reproduction: What should we expect? Recent Advances in Canine and Feline Nutrition, Volume II: Orange Frazer Press; 225-242.
Miles, E.A. & P.C. Calder (2015). Maternal diet and its influence on the development of allergic disease. Clin. Expp. Allergy 45(1):63-74.
Turek, J.J., Watkins, B.A., Schoenlein, I.A., Allen, K.G.D., Hayek, M.G., ja Aldrich, C.G. (2003). Oxidized lipid depresses canine growth, immune function and bone formation. Journal of Nutritional Biochemistry 14: 24-31.
Zicker, S.C., Jewell DE, Yamka, R.M., & Milgram, N.W. (2012). Evaluation of cognitive learning, memory, psychomotor, immunologic, and retinal functions in healthy puppies fed foods fortified with docosahexaenoic acid-rich fish oil from 8 to 52 weeks of age. J Am Vet Med Assoc. 2012 Sep 1;241(5):583-94.

Kirjoittajasta:
Mikko Griinari on rasvahappotutkija ja eläinravitsemuksen tohtori. Hän toimii dosenttina Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän on Nutrolin®-ravintolisien kehittäjä.

Kuvat: Hanna-Mari Laitala.

Artikkelin julkaisu myös: Canis-lehti, kesäkuu 2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.