Koirat konnia etsimässä

Nutrolin® Koirat konnia etsimässä

Maakilpikonna ja koira eivät aina ole se paras ja varsinkaan kilpikonnan kannalta se turvallisin yhdistelmä. Monessa taloudessa niiden yhteiselo voi olla hyvinkin onnistunut. Tässä pari esimerkkiä siitä miten kilpikonna ja koira voivat elää yhdessä ilman ongelmia sekä miten koira voi turvata konnan ulkoilua kesäaikaan.

OLLI JA KONNA

Australianpaimenkoirauros Olli asui nelivarvaskilpikonnan kanssa pennusta lähtien. Kun Olli saapui kasvattajaltaan uuteen kotiinsa, se pääsi heti tutustumaan uuden laumansa kaikkiin jäseniin. Kilpikonna oli Ollille samanlainen elävä olento kuin muutkin uudet tuttavuudet, joten sen ei tarvinnut suhtautua konnaan mitenkään erikoisesti. Sama suhtautuminen jatkui siitä lähtien ja Olli suhtautui elämänsä loppuun asti konnaan samalla tavalla kuin muihinkin eli ystävällisesti.

Ollin omistaja harrasti sen kanssa runsaasti eri lajeja (agility, toko, pk-haku). Hakuharrastamisen kautta nenäkäytön treenaaminen oli ahkeraa, joten Ollin omistaja ajatteli hyödyntää Ollin hyvää nenää myös kilpikonnan suhteen. ”Kilpikonna pääsi karkaamaan muutaman kerran omasta aitauksestaan. Onneksi Olli oli kuitenkin apuna ja etsi konnan nopeasti. Olli etsi kilpikonnaa lähinnä siksi, että se halusi tietää missä sen  omaan laumaan kuuluvat jäsenet olivat milloinkin”, Johanna kertoo. ”Huomasin miten helppoa konnan löytäminen pihalta oli Ollille, joten aloin tarkoituksella treenata konnan etsintää. Tämä siis ihan siltä varalta, jos konna pääsisi joskus karkaamaan niin, että emme heti olisi huomanneet sitä. Harjoittelimme konnan etsimistä myös sisällä, sillä joskus päästessään jaloittelemaan lattialle, konna saattoi mennä esim. saunan lauteiden alle.”

Olli treenasi kilpikonnan etsintää myös vierailla kilpikonnilla, jotka se löysi yhtä hyvin kuin ”oman” konnansakin. Olli joutui myös oikeaan etsintätilanteeseen, kun se joutui etsimään kadonnutta vierasta maakilpikonnaa aivan vieraasta ympäristöstä. Silloinkin Olli löysi konnan muutamassa minuutissa. Ollin tapa ilmaista konnaa oli hellyttävä. Kun se löysi konnan, se pysähtyi konnan viereen ja alkoi heiluttamaan häntäänsä onnellisena ja ylpeänä. Johanna on treenannut konnan etsintää myös toisen australianpaimenkoiransa Kalevin kanssa. Kalevi löytää kyllä konnan, mutta ainakaan vielä siitä ei ole tullut Ollin veroista konnanetsijää.

KIIRA JA KONNA

Belgianpaimenkoiranartun Kiiran tarina muistuttaa paljon Ollin tarinaa. Kiirakin pääsi tutustumaan kilpikonnaan hyvin pian uuteen kotiin tultuaan. Kiiralle täytyi kuitenkin kertoa, että konna kuuluu sen uuteen laumaan ja konna täytyy jättää rauhaan. Pennut oppivat asiat yleensä nopeasti, varsinkin silloin kun oppimista vahvistetaan selkeästi ja koiralle mieluisalla palkinnolla. Kiirakin ymmärsi varsin nopeasti, että konna saa tehdä konnan juttuja eikä konnaa saa häiritä.

Kiiran ja Konnan kuvasi Sari Kokko

Kiiran ja Konnan kuvasi Sari Kokko

Myös Kiiran kanssa on harrastettu useita eri lajeja, kuten pk-lajeja ja sekin on taitava käyttämään hajuaistiaan. Kiiran omistajakin halusi varmistaa, että konna löytyy, jos se pääsee karkaamaan, joten Kiiran kanssa on tehty paljon konnan etsintäharjoituksia. ”Kiiralle nenän käyttäminen on todella luontaista toimintaa, joten se yhdistää konnan etsimisessä jäljestämistä sekä ilmavainuista hakutyöskentelyä. Aluksi opetin sen ilmaisemaan konnan istumalla konnan viereen niin, että konna jää se etujalkojen eteen. Ajan kanssa ilmaisu on kuitenkin muuttunut, nykyään se ilmaisee konnan menemällä konnan luokse ja haukkumalla. Se haukkuu selkeästi minulle kääntyen katsomaan minua, se ei siis hauku suoraan konnaa.”

Kiiran kanssa treenataan kesällä konnan etsintää silloin kun konna ulkoilee niin usein kuin vain säätila sen sallii. ”Kiira etsii konnan mielellään, mutta se tarvitsee kunnon palkkion tehdystä työstä. Ennen etsintää sille täytyy näyttää mitä se saa palkaksi. Jos palkka ei ole riittävän hyvä, se vain mulkaisee minua ja lähtee pois eikä etsi konnaa. Palkaksi tosin riittää esim. nakki tai lihapulla, joten onneksi etsintätyö jää harvemmin tekemättä palkkion puuttumisen vuoksi.”

Kiiran kanssa elävä konna liikkuu paljon vapaana tiukasti aidatulla pihalla, joten Kiira pääsee usein etsimään konnaa. ”Vaikka tiedän kokemusta Kiiran olevan hyvä konnanetsijä, en uskalla ottaa turhia riskejä. Sen vuoksi konnan ulkoillessa laitan teipillä kiinni sen selkään pitkän värikkään muovinauhan, jonka avulla näen jo kaukaa missä konna menee.

MITÄ TEHDÄ, JOS KONNA KATOAA?

Koiran ja kilpikonnan yhteiselämä on harvoin yhtä onnistunutta kuin Ollin ja Kiiran tapauksessa. Usein siis konnan kadotessa ei ole omasta takaa koiraa, joka etsisi karkurin. Jos konna pääsee karkuun, kannattaakin siis ottaa heti yhteys Etsijäkoiraliittoon.

Sieltä saa hyviä neuvoja sekä sitä kautta on mahdollista saada apuun koira, joka on koulutettu etsimään muiden koirien lisäksi myös kilpikonnia.

Antti Kekkonen ja Anne Husu Etsijäkoiraliitosta antoivat neuvoja, miten toimia jos konna katoaa.

 1. Kilpikonnat pysyvät pääsääntöisesti melko lähellä karkaamispaikkaa. Tutki lähialueilta kaikki mahdolliset piilopaikat. Kilpikonna harvemmin jää aukealle paikalle, vaan hakeutuu suojaan. Poikkeustapauksissa karkuri voi kuitenkin matkata jopa useita satoja metrejä, jolloin etsintään tarvitaan yleensä koiraa.
 1. Muista tehokas ilmoittelu:
  – Ilmoita lähinaapureille ja laita paljon katoamisilmoituslappuja naapurustoon. Laita ilmoituksen alareunaan revittävät puhelinnumerot.
  – Ilmoita verkossa, www.elassi.fi ja esim. Facebookin Karkurit-ryhmässä.
  – Tee myös ilmoitus kunnan löytöeläintaloon.
 1. Jätä katoamispaikalle kilpikonnalle tuttua hajua (esim. jotain sen omasta terraariosta tai sinun paita), herkkuruokaa ja jokin suojapaikka (esim. kyljellään oleva pahvilaatikko).
 1. Ota karkurin haju talteen siltä varalta, että etsijäkoiran apua tarvitaan. Hyviä hajuja ovat esim. terraario, makuualusta, lelut tai hoitovälineet. Säilö haju puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin.
 1. Tarvittaessa ota yhteyttä Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelimeen, p.  040 724 8614

 Anne muistutti myös siitä, että kilpikonnat ovat todella vikkeliä liikkumaan, joten ne pääsevät karkuun todella helposti. Täytyy myös muistaa, että kilpparit osaavat kiivetä tai kaivautua ali. Ulkona kannattaa siis laittaa konna kunnon häkkiin missä on myös pohja ja kannen päällä riittävä paino.

Kirjoittaja: Nutrolin®